fredag 29 maj 2009

Köpenhamn

Om några timmar åker jag till Köpenhamn!

Ska gå på 2-dagars föreläsning med Dalai Lama. Dessutom blir det nog en del god mat och dryck i mysiga Nyhavn. Missar tyvärr firande med kära mamsen på söndag men får ta igen det!

Det ska iaf bli fantastiskt härligt att komma bort några dagar och dessutom få lite visdomsord. Rapport på måndag!

Trevlig helg!

Alex x

tisdag 26 maj 2009

Vem styr Dina matval?

Tänker du på hur matvarorna i butiken är placerade? Har du funderat över varför mjölken ofta står längst in i matbutiken? Visste du att minikameror har gömts bland förpackningarna för att sedan låta experter granska dina (kundernas) beteenden?

Vem styr dina (mat)val, egentligen?

Svd hade en intressant artikel igår som handlade om just detta: Så styrs kunden! Varför står mjölken längst in i butiken? Citat: "Ju mindre vi funderar över varornas placering desto mer lättstyrda blir vi". Visst är det en skrämmande reflektion?

Det är klart att vi inte ska behöva gå runt i matbutiken med förstoringsglas, titta misstroget på butikschefen eller leta minikameror bland ketchupsflaskorna! MEN det är värt att ägna en liten privat fundering kring hur just du/ni handlar.

Gör du matlista? Om ja, följer du den? Eller kommer du hem med dubbla paket av något eller handlar du på dig en massa extra? Enligt studier så är det endast var tionde kund som klarar av att följa (enbart) sin matlista. Resten låter sig styras/påverkas av metoder som utvecklats för att DU ska handla mer, mer, mer....

Mjölk behöver de flesta, därför finns de längst in i butiken (så att du ska lockas av flera andra produkter på vägen dit...). Godiset är placerat vid utgången, och visst är det en smart utstuderad tanke att kötrötta barn och vuxna inte kan motstå frestelsen...

Jens Nordfälts uppmärksammade "Marknadsföring i butik" fick utmärkelsen Årets Marknadsföringsbok 2007. Norfäldt har forskat kring köpbeslut och marknadsföring inom detaljhandeln. Han berättar i sin bok om hur den "psykologiska beslutsmodellen" reflekteras på butikernas sortiment, butiksmiljö och prisupplevelse. Trots att boken vänder sig till personer som arbetar inom handeln kan det vara intressant läsning för den som vill veta mer!

Min rekommendation: skriv matlista (och håll dig till den, alltid med marginalen +/- 1 extra vara!), lär känna din lokala matbutik och handla aldrig när du är hungrig!

Kom att tänka på en artikel jag läste i början på året: Londonborna blir allt mer måna om god matkvalité. Tydligen ser man ett ökat intresse för att göra sin veckoinhandling på matmarknader (ex Borough Market) istället för större matvaruhus. Matmarknader med fina engelska råvaror och ekologiska grönsaker och frukter med hög kvalité. Jag tror att vi även kommer att se den trenden här!

Om du inte ska springa Marathon på lördag, gör då ett besök till Bondens marknad på söder eller östermalm. Rekommenderas varmt!

Alexandra

måndag 25 maj 2009

Trendigt med långlöpning!

I gårdagens SvD fanns intressant läsning om "löparboomen". Intresset för långdistanslöpning har aldrig varit större, och andelen tjejer som springer ökar. På onsdag och torsdag är det Vårruset i Stockholm och på lördag är det Marathon. Stockholm Marathon har i år rekordmånga deltagare!

Är det någon som ska springa?

Här kommer 5 kosttips innan den stora löpardagen!
  • Tanka på kvällen innan! Ät en välbalanserad och näringsrik middag på lördagen, t ex kyckling- eller laxrätt med ris/potatis och färgglada grönsaker.
  • Starta smart! Ät en ordentlig frukost, t ex havregrynsgröt med banan och mjölk och grovt bröd med pålägg eller fil, flingor, bär och grovt bröd med skivat ägg.
  • Fyll på innan loppet! Cirka 1-2 timmar innan loppet kan du ta ett mellanmål, t ex en banan och vatten.
  • Prova aldrig något nytt! Ibland vet man inte hur kroppen reagerar, så undvik att äta energibarer du aldrig tidigare provat eller laga någon ny exotisk maträtt kvällen innan. Det vore ju tråkigt att ställa in pga magproblem!
  • Vatten, vatten, vatten! Se till att vara i positiv vätskebalans, dvs att du har druckit ordentligt med vatten dagen innan och timmarna innan loppet.
  • Under loppet: vatten plus sportdryck eller gel för påfyllnad av energi, bättre vätskeupptag och ersättning av de salter som går förlorat i svett.

Vill du ha information om kolhydratsuppladdning? Du hittar bra tips här. Du kan även läsa mer om Stockholm Marathon här.

Själv ska jag till Köpenhamn i helgen. Jag ska på föreläsning med ingen mindre än Dalai Lama! Det blir ett andligt lopp istället alltså.. Det ska verkligen bli intressant och spännande!

Alexandra x

torsdag 21 maj 2009

Härliga trädgårdstimmar


Idag tog Karin, Johanna och jag bilen till Brunnsviks Trädgård i Ulriksdal. Vilket underbart ställe; fantastiska blommor, växter, kryddor, krukor och ljuslyktor.


Vi spenderade...... 4 timmar där! Huvuddelen av tiden gick förvisso åt på fiket. Filosoferade och åt gott!

Handskalade räkor på danskt rågbröd med ägg, majonäs, gurka, stenbitsrom, tomat och dill. Mycket gott.

Dessert blev en mycket mörk och mycket kladdig kladdkaka med grädde.

Sedan packade vi bilen full av blommor och krukor. Jag köpte blommor och blomlåda till min franska balkong, en växt och basilika och ett underbart vackert fat med tillhörande skålar.














En riktigt härlig dag. Nu tänkte jag plantera min nyinköpta basilikaplanta och ikväll blir det pasta med fetaost & basilika. Känner mig riktigt huslig & hurtig :-)

Basilika & Fetaostpastasallad
Pastasnäckor
Olivolja
Pressad vitlök
Hackade soltorkade tomater
Tärnad fetaost
Massor av färsk basilika
Salt & svartpeppar
Koka pastan och låt svalna något. Tärna fetaosten och grovhacka basilikan och soltorkade tomaterna. Blanda alla ingredienserna i en skål. Ät tillsammans med ruccolasallad & cocktailtomater.

Alexandra

onsdag 20 maj 2009

Älskade jordgubbar!

Jag fullkomligt avgudar denna stenfrukt och äter jordgubbar året runt! Jag brukar frysa handplockade jordgubbar under sommaren och sedan använda i smoothies. Kunde inte motstå en spansk kartong igår och hade i morse säsongens första jordgubbsfrukost (brukar köra den ofta på somrarna).

Jordgubbsplantan klassas som en rosväxt och frukten är alltså egentligen inte ett bär utan en stenfrukt. Jordgubben kom till Sverige först på 1700-talet och namnet jordgubbe stöts på i svenska språket 1841. Jordgubbar innehåller rikligt med C-vitamin och andra antioxidanter som antocyaniner och fenolföreningar som skyddar kroppen mot skada. Du hittar även folsyra i jordgubben, vilket är ett viktigt B-vitamin, speciellt för kvinnor i barnafödande ålder. Dock sjunker innehållet av folsyra i rumstemperatur så ät jordgubbarna så färska som möjligt och förvara dem osnoppade i kylskåp.

Jordgubbar är ju goda att ätas som de är men passar även bra i sallader, pajer och smoothies. Rabarber är en utsökt kombination med jordgubbar. Rabarber (delade i små bitar i ugnen med lite rårörssocker - 200 grader 10 min) och skivade färska jordgubbar med kesella eller crème fraiche är gott!

Min jordgubbsfrukost består av färska skivade jordgubbar, 1/2 skivad banan, Verum hälsofil (eller Afil) med Boveteflakes och 1 msk veteflingor. Då jag är hemma i halmstad på somrarna brukar jag plocka färska svarta vinbär från trädgården och ha i också.

Boveteflakesen kommer från Urtekrams och du hittar dem på hälsokosten. De är krispiga och goda tycker jag. De är ekologiska och naturligt fria från gluten och innehåller bara en liten mängd socker.

Jag har även min jordgubbsfrukost med som mellis idag... Här ska frossas!

Trevlig röd dag imorgon! :-)

Alex

måndag 18 maj 2009

GI Polka

Hittade den här godispåsen i min lokala matbutik - Lågkalori Polkakarameller! På baksidan står det: "Lågt Glykemiskt Index & endast 2,4 kcal/gram". Det här ska förstås vara ett attraktivt säljargument... Vilken tur att konsumenterna är lite mer svårflirtade idag, eller? Jag hoppas det!

Polkagrisarna är söta i smaken och har blivit det med hjälp av olika typer av sötningsmedel. På framsidan står det "sockerfria", och istället har sockeralkoholer använts. Sockeralkholer (precis som socker) ger energi och påverkar blodsockret, och framställs ur naturliga sockerarter. Eftersom upptag av sockeralkholer sker långsammare och de inte innehåller lika många kcal som socker klassas de som sötningsmedel.

Är 2,4 kcal per gram verkligen så lågt....? Inte för att jag är så mycket för kaloriräkning men lite intressant att jämföra ändå:
  • Gräddglass innehåller 2 kcal per gram
  • Korv innehåller 2 kcal per gram
  • Kanelbulle innehåller 3 kcal per gram
  • Socker innehåller 4 kcal per gram

Hellre äta några rutor mörk choklad (5 kcal per gram) eller riktiga polkagrisar (4 kcal per gram) och istället äta lite mindre. Don´t fake it, make it! Det är alltid den naturliga råvaran som är bäst tycker jag.

Många brukar fråga mig om sötningsmedel. Det finns inget 100 procentigt svar på om sötningsmedel är bra för oss eller ej eftersom det inte finns tillräcklig vetenskaplig grund för hur det påverkar våra kroppar. Aspartam misstänks orsaka allergier, tumörer och ev. nervskador, och man har sett att personer som dricker lightdrycker har blivit hungriga och oroliga, vilket resulterar i att man äter mer. För min del behövs inga bevis, jag anser att man bör undvika sötningsmedel helt och hållet. Njut hellre lite mer sällan av den riktiga varan!

Alexandra x

torsdag 14 maj 2009

Viktgrupp Träff 8

I tisdags träffades Viktgruppen! Det var inte riktigt lika stor uppslutning som det brukar vara; 9 deltagare dök upp. Men de som var med var verkligen fulla av energi och redo för temat: Löpning på Djurgården!

Karin är duktig löperska och inspirerade alla till en bättre löpteknik. Det första hon uppmanade gruppen var heliumballongen rakt upp från huvudet. Hållning är a & o för en bra löpning; rak i ryggen ska man vara. Vill du veta mer? Gå in på Karins blogg.

Här är gänget!

Så klart blev det mätning i vanlig ordning, före löppasset. Sammanfattning följer:

Antal deltagare träff 8: 9 personer. Vi jämför resultat från förra mätningen 28 april. De som var borta från mötet räknar vi med mätningen från förra gången.

  • Vikt: Tillsammans har de gått ner 4 kg. 7 personer har minskat i vikt (kg), 2 personer har ökat något i vikt.
  • Fettprocent: 4 personer hade minskat fettprocent, 5 personer hade ökat något i fettprocent.
  • Midjemåttet: 7 personer har minskat i midjemått, 1 person oförändrat midjemått och 1 person hade ökat något i midjemått.

Övrigt: flera i gruppen påpekade hur allt nu "flyter på". De har hittat en bra nivå med kost och träning och har lärt sig att anpassa kosten efter träningsnivå. Det är så man uppnår långsiktiga resultat! Flera av dem blev riktigt taggade av löpningen och ska ut och springa tillsammans vid fler tillfällen. Kul! En kille från gruppen påpekade förra veckan hur häftigt det är att enbart genom mat uppnå rätt proteinmängd och få bra resultat. Det behövs inte en massa dyra preparat och pulver! En mycket viktig synvinkel.

Gruppen har nu minskat nästan 50 kg sedan start.

Coacherna: mycket nöjda med resultatet!

Alexandra x

måndag 11 maj 2009

Sportdryck - inget för motionären!

Förra veckan kunde man läsa bla i SvD att sportdrycker förstör effekten av träning. Professor Bengt Saltin (professor i fysiologi och rådgivare till Sveriges olympiska kommitté) uppmanade motionärer att inte dricka sportdrycker med risk att det avstannar fettförbränningen. Alltså, för personer som motionerar och önskar att gå ner i vikt/bibehålla vikten så är inte sportdrycker ett bra alternativ.

Sportdrycker innehåller, förutom vatten, enkla sockerarter och elektrolyter (salter) eftersom dessa förbrukas under träning.

Jag tycker att det är bra att den här diskussionen tas upp. Det finns ofta en övertro på sportdrycker (och andra preparat) i idrotts/sportssammanhang. Efter ett träningspass (på ca 1 timma) räcker det med vanligt vatten för att ersätta vätskeförlusten och en återhämtningsmåltid som tex 1 banan och 1 glas mjölk. En sportdryck kan innehålla i princip lika mycket socker som i en coca-cola vilket är en onödig mängd energi. Inte många på gymet som skulle komma på tanken att dricka en cola efter avslutat pass, eller hur?

Money clearly makes the world go round and round... Sportdrycker genererar mycket pengar. Förra året såldes 14,7 miljoner liter sport- och energidrycker. De flesta har väl också sett reklamen "bananer är till för apor". Detta talar för sig självt.

Självklart kan sportdrycker vara ett bra alternativ. Då i samband med långa motionslopp som varar längre än 1 timma, tex marathon. Då är det viktigt att ersätta glykogendepåerna snabbt och de salter som förloras via svett. Dock är det inte nödvändigt under träning. Man behöver inte hinka i sig en massa socker för att öka prestationsnivån.

Kan man göra egen sportdryck i de lägen som de faktiskt behövs? Självklart! Blanda 1 liter vatten med 1/2 dl druvsocker, 1 krm koksalt, 1 msk apelsinjuice och 1 msk färskpressad citron. Billigare och godare!

Och så det här med energidrycker...

För ett tag sedan var jag och pratade inför föräldrar på en stor fotbollsklubb i Stockholm. Frågan om energidrycker dök upp. Föräldrarna var oroliga eftersom det dricks mycket red bull bland ungdomarna.

Dessa är värre än sportdryckerna anser jag.
Visst måste jag krypa till korset här och medge att jag druckit både red bull och red bull + vodka i något sammanhang (jodå...) men faktum är att det inte är bra, speciellt inte för barn och ungdomar. Att det är vanligt att det erbjuds i idrottssammanhang har jag riktigt svårt att förstå, trots att det då riktar sig till vuxna.

Energidrycker ger snabb men icke hållbar energi. Innehållet brukar variera men oftast är huvudingredienserna koffein och aminosyran taurin. För barn och ungdomar är det alldeles för hög dos av koffein. Taurininnehållet är dessutom på tok för högt och ett överskott kan påverka kroppen negativt; hjärtat slår snabbare och blodsockret kan sjunka till en för låg nivå som inte är bra för idrottare. Vissa länder har t om förbjudit dessa drycker. Jag rekommenderar inte dessa drycker, varken till fest eller sport!

Imorgon träffas vikgruppen träff 8! Vi ska träna löpteknik med Karin Hedman, det ska verkligen bli kul!

Alexandra x

torsdag 7 maj 2009

Medlemskväll Balance Solna

Har precis kommit hem från Balance i Solnas första Medlemskväll. Verkligen lyckad kväll! Mat från Operakällaren, bubbel, specialklasser och framför allt mycket trevligt Balancefolk!

Jag drog också mitt lilla strå till stacken och hade gjort "hälso-shots" som vi bjöd på och pratade kost med våra medlemmar. Så här gör man shotsen: 1 dl hallon, 1 pressad apelsin, finhackad mynta, riven ingefära, pressad lime. Mixa med stavmixer och servera med is!

Jag höll även ett halvtimmas föredrag om kost. Pratade om vikten av att tänka långsiktigt o "bondvettigt". Pratade även om kost i förebyggande syfte, något jag ofta hänvisar till (en del av mina klienter fyller nu i meningen åt mig så jag antar att det är ofta :-)) Jag anser att motivationen till att VARA frisk ska vara lika viktigt som att BLI frisk.

Igår kväll visade SvT kunskapskanalen ett program om hjärt-kärlsjukdomar. I USA ökade hjärt-kärlsjukdomar lavinartat under 40-talet och man kopplar detta starkt till den bekväma livsstilen och ökade matintag som skedde under efterkrigstiden. Dessförinnan var hjärt-kärlsjukdomar inte ens bland de 10 mest vanligaste dödsorsakerna (nu står de för 50 % av dödsorsakerna i USA). Kost och Träning är nyckeln!

SM mästaren och landslagssimmaren Mathias Hageneier höll också föredrag, om motivation. Verkligen intressant! Hösten 2008 blev 28-åriga Mathias uttagen till svenska simlandslaget, äldsta debutanten någonsin. En resa som började bara två år tidigare. Han pratade om "positiva motivationscykeln" och att det är viktigt att inte se målsättningar som tråkiga eller bestraffande. "Se möjligheter i allt!" uppmanar han. Ett riktigt inspirerande föredrag.

Nästa vecka har vi medlemskväll på Balance i stan!

Alexandra x

måndag 4 maj 2009

Paolo Robertos kloka ord

Har precis kommit hem från ett föredrag av Paolo Roberto. Verkligen intressant! Han har verkligen en rak och (h)ärlig attityd den killen. Han inledde sitt föredrag med statistik om hur övervikt och fetma är ett problem i sverige, och hur det även drabbar de yngre.

Med mycket humor berättade han om oss lata svenskar och den energi vi lägger ner på olika dietmetoder och träningsritualer - allt i jakten på lyckan och ett snyggare & smalare fodral! Hans beskrivning av sin högst personliga erfarenhet av tarmsköljning fick både Lina och mig att gråta av skratt.

Han berättade om den dokumentär han gjort om fetmaepedimin 2004, med sig själv som försökskanin. Själv bodde jag i London då det sändes, tyvärr - jag hade gärna sett det programmet. Han "underkastade" sig själv en diet av skräpmat, likt Morgan Spurlocks "Supersize me". Han gick upp 16 kg på 3 veckor. Vikten var dock inte det största problemet enligt Paolo. Det var den depression och ångestattacker som han för första gången i sitt liv drabbades av.

Insulinproduktionen gick upp med 2000 %, slitaget på hjärtat ökade med 400 % och förfettningen av levern ökade med 400 %. Hemska siffror! Att banta bort kilona gjorde han relativt snabbt. Däremot, blodvärdena tog ett helt år att återställa till det normala.

"Lathet i kombination med fåfänga är förödande!" menade Roberto. Vidare menade han att det finns bara en metod för viktbalans: "ät mindre, träna mer". Simple! "Vi tänker för kortsiktigt när det gäller vår hälsa!" utbrast Paolo med en lång efterföljande paus. Alla i salen satt tysta och begrundade... Att hitta en långsiktighet i kost och träning är oerhört viktigt. Det finns inga quick-fix.

Jag kan inget annat att hålla med. Dock kan det vara något provocerande att hävda att det är så enkelt. Teorin är enkel men inte alltid praktiken. För vissa är maten ett stort problem och många vet varken hur eller vad man bör äta för att må bra och hålla en viktbalans. Det finns flera parametrar att ta hänsyn till och kosten är ett oerhört viktigt verktyg för att må optimalt. Då är det tur att vi Nutritionister finns för vägledning :-).

Detta var verkligen en uppfriskande brytning från dagens fruktos-snack. Härligt med sunt bondförnuft på en måndag!

Alexandra x

Frukt och snabba slutsatser

Idag kan man läsa i DN att frukt inte är så nyttigt som många hävdar. Överläkare Christer Enkvist hänvisar till studien om fruktos som publicerats i Journal of Clinical Investigation. Enkvist menar på att ”Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt” och hävdar att folk mår bättre och minskar i vikt då de minskar fruktätandet.

Jag blir chockad av att läsa sådana dumheter. Han har dragit en enkel slutsats av något som är mer komplicerat i verkligheten.

Enkvist tar upp ett exempel hur en patient minskade i vikt då han slutade dricka 2 liter läsk per dag.... Inte så konstigt då 2 liter läsk innehåller cirka 900 kcal vilket är mer energi än i en måltid. Det är snarare energin än fruktosen i läsken som bidrog till viktminskningen, tror jag. Vidare skriver han att "alla tusentals fruktkorgar som står framme på så många svenska arbetsplatser är förmodligen direkt sjukdoms- och fetmaskapande". Vilken oroväckande kommentar!

Vad är fruktos? Fruktos är en enkel sockerart som finns bla i frukt och honung. En del av den fruktos som man äter lagras i levern, men kan också ombildas till fett. Ombildningen till fett sker när lagren i levern blir fyllda. Därför blir fruktos mer fettbildande om man äter för stora mängder. Vad som händer med fruktos beror bla på hur mycket sockerarter man äter och hur högt blodsocker man har.

Låt oss titta på studien som Enkvist hänvisar till.
Man jämförde effekten av glukos och fruktos och såg att fruktos (fruktsocker) skapar mer bukfetma och försämrad insulinkänslighet än glukos (druvsocker). Jag hävdar att det i verkligheten inte är så enkelt.

  • Testerna gjordes med ren fruktoslösning och man kan inte dra samma slutsatser som till naturliga fruktoskällor som frukt. Frukt innehåller dessutom oftast både fruktos och glukos, och innehåller även vitaminer, mineraler, fibrer och vatten. Du hittar även antioxidanter i frukt som har starka kopplingar till hälsa och förebyggandet av vissa sjukdomar.
  • Personerna fick i sig samma mängd fruktos som om de skulle ätit ca 25 äpplen. Fruktos i stora mängder är inte bra och kan öka risken för diabetes och övervikt. Livsmedelsverkets rekommendationer om ca 3 frukter per dag är långt ifrån den mängd som användes i studien.
  • Ett ökat intag av kalorier bidrar till viktökning (detta skedde i båda grupperna) och det kan vara så att övervikten i sig bidrog till en negativ effekt av fruktos.
  • Studien gjordes på överviktiga (BMI 25-35) personer som inte tränade regelbundet. Personer som tränade mer än 3,5 timmar/veckan fick inte delta i studien. Det är alltså möjligt att personerna hade en försämrad insulinkänslighet från början.
  • Fruktos är mer riskabelt för (vissa) personer som äter stora mängder mat, eftersom glykogenlagrena (kolhydratslager i levern och muskler) är fyllda, och resulterar i att blodfetterna ökar.

Slutsats: Det är 1) mängden fruktos 2) hur kroppen reagerar på sockerarter 3) hur stor måltiden är och 4) hur fysiskt aktiv personen är som är intressant i sammanhanget. Om du tränar regelbundet och äter en väl sammansatt kost och inte för stora portioner så är risken inte stor att du drabbas av försämrad insulinkänslighet och övervikt på grund av frukt(os).

Med andra ord; fruktkorgen kan stå kvar!

Alex