tisdag 21 juli 2009

Laxfrossa

Fortfarande på semester och bloggen har visst blivit lite lidande......

Här hos oss på västkusten råder det iaf laxfrossa! Blivit lite väl mycket lax egentligen men det är ju så otroligt gott! Häromdagen var jag + mina föräldrar och Mikael på Laxbutiken utanför Halmstad; detta fantastiska ställe som ligger utmed E6:an. Jag kan inte tänka mig någon bättre vägkrog än den och rekommenderas varmt om ni har vägarna förbi!

Jag åt varmrökt lax med kokt potatis och romsås. Mmmmm....



Till lunch idag blev det också lax... närmare bestämt potatishalvor med laxröra. Bifogar recept nedan, verkligen gott!

Potatishalvor med laxröra (4 portioner)
4 potatisar
4 dl Creme Fraiche (eller keso eller matyoghurt eller krämig tofu)
4 tsk dijonsenap
2 msk kapris
1 äpple
200 gram kallrökt lax
4 msk hackad dill (eller gräslök eller persilja)
2 msk riven färsk pepparrot

Gör så här:1) Tvätta potatisen väl och skär i 2 halvor, pensla med olivolja och krydda med salt, peppar och ev. chilikrydda eller paprikapulver. Baka i ugnen (225 grader) i ca 40 minuter eller tills mjuka. 2) Blanda creme fraiche, senap och kapris.3) Skala och kärna ur äpplet och skär i små tärningar. 4) Skär laxen i mindre bitar. 5) Blanda ner äpple och lax i såsen och tillsätt dill. Smaka av med salt och peppar. 6) Servera potatishalvorna med laxröran.Garnera med dill och färskriven pepparrot. Tips: blir det laxröra över så är det super gott på en knäckebrödskiva som mellis!

För övrigt kan man läsa i Hallandsposten idag att Fetmaepidemin sprider sig i Sverige. Nästan hälften av landets befolkning (44 %) väger för mycket och forskare efterlyser nu politiskt agerande. Vi vet ju idag att övervikt kan orsaka flera sjukdomar som t ex diabetes så detta är ett allvarligt problem. Personligen tycker jag att beskattning av godis och läsk är en lösning samt att komma in på ett tidigt stadie i skolorna med positivt tänkande kring nyttig kosthållning och fysisk aktivitet. Göra hemkunskapen roligare, tallriksmodellen "popigare" och individanpassa olika träningsformer.

Ha det gott!
Alexandra

fredag 10 juli 2009

Det bästa för hälsan: mindre mat!

En 20 år lång studie på apor har visat att en kalorisnål diet ger både ett längre och friskare liv. Vinsterna gällde både den fysiskt och psykiska hälsan.

Experimentet gjordes på 76 apor där hälften av dem fick äta obegränsat med mat medan den andra hälften fick äta samma mat men 30 % mindre mängd. I båda grupperna fick de näringsrik/nyttig mat men mängden mat var alltså skillnaden. I den grupp där aporna fick äta obegränsad mängd dog 37 % av åldersrelaterade orsaker till skillnad mot den andra gruppen (13%).

Aporna med den kaloriesnålare dieten såg ungdomligare ut än deras matglada vänner med spänstigare kropp och yngre ansiktsdrag. Åldersrelaterade sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar drabbade de apor som åt stora mängder i större utsträckning. Anmärkningsvärt nog drabbades ingen av aporna på den kalorisnåla dieten av diabetes!

Med tanke på vårt nära släktskap med apor konstaterade forskarna att samma slutsatser kan dras på oss människor - dvs att äta måttligt och näringsrikt är bra för hälsa och välmående, idag och på lång sikt! Det är en stor utmaning för oss i väst att förhålla oss till den överflöd av mat som vi har. Jag kan tom tycka att det är skamligt med tanke på de människor som svälter i världen - ät mindre, spara pengar och hjälp andra istället.... Förhoppningsvis kan dessa studier om både hälsa och utseende vara en morot, i tillägg till den ekonomiska och miljömässiga aspekten.
Alexandra x

torsdag 9 juli 2009

Västkustsmat

I morse tog jag x2000 ner till västkusten för lite semester, härligt! SJ har lyxat till det och bjuder numera sina 1 klass passagerare på frukost vilket var en glad överraskning. Cultura yoghurt, grönsaker, (någorlunda-) grovt bröd med ekologiskt bregott. Gott!

När jag kom fram bjöd mams o paps på lunch.... Det blev blomkålssoppa och snittar med champinjonkräm - super gott!

Blomkålssoppa (recept på en höft sådär :-))
hackad gul lök
pressad vitlök
lite olivolja
1/2 blomkålshuvud, delat i buketter
2 potatisar, tärnad
8 dl vatten
2 msk Bio Foods lantbuljong
ca 100 g Philadelphia ost
3 dl mjölk
50 g ädelost
2 msk hackad gräslök
salt och svartpeppar
Fräs löken i oljan och tillsätt blomkål och potatis och späd med vatten. Tillsätt buljong. Koka upp 10-15 min. Mixa med stavmixer. Tillsätt mjölk och osten. Dekorera med gräslök.

Snittar med champinjonkräm
Färska Champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
timjan
1 msk ljus sojasås
200 g kesella
1 msk färsk timjan
salt & peppar
Skölj och hacka champinjoner. Stek dem i lite smör. Tillsätt kryddor och låt det puttra i några minuter tills de får färg. Häll bort ev. vatten. Låt svalna. Blanda ner soja, kesella. Lägg röran på rostat mjukt bröd eller Finn crisps.

Nu är det dags för mat igen..... :-) Vi tar en sen middag i trädgården och det blir bakad potatis med laxröra. Mmmmmm......
Alexandra x

onsdag 8 juli 2009

Foodhappy weekend

Hade det riktigt bra i helgen. Lagade en massa god mat. Det är något visst med att äta en god frukost på balkongen med en tidning, en filt, trevligt sällskap och låta dagen sakta smyga sig på. Grillning vid skymning är inte heller fel :-)

Alltså; helgens scene of foodcrimes: balkongen! Här kommer ett litet smakprov på vad som skapades!

På lördagen hade jag och M en riktigt härligt lyxigt god frukost! En del associerar lyxfrukost med croissants, toast med marmelad, ägg & bacon. Det gör inte jag…. Här kommer tips på en lyxfrukost som faktiskt även är nyttig!

Smoothie-4-2!
5 dl fil/yoghurt naturell 3 %
1 dl mjölk (eller havremjölk)
Rikligt med färska jordgubbar
½ - 1 banan
1 msk jordnötssmör (Kung Markattas ekologiska är god)
Mixa i matberedare eller med stavmixer!
Häll upp smoothien i ett stort glas. Skiva ½ banan och lägg i och toppa med 2 msk granola (BioFoods är god).

Ljust/mörkt ekologiskt surdegsbröd (köpt på Blooms, St Paulsgatan på söder) med bregott, ost & paprika. Det blev en hemmagjord Latte också.


På kvällen blev det grillning! Kycklingspett med grillad hallumi, grönsallad och yoghurtsås.


Marinad: olivolja + färsk oregano + honung + salt + svartpeppar + mörk sojasås. Lägg kyckling, hackad squash och paprika i en plastpåse i marinaden över natten (eller någon timma innan grillning). Varva kyckling, squash och paprika på ett grillspett och grilla!

Hallumi: Grilla några skivor hallumi tills den blir lite brunbränd.

Sallad: ruccola och salladsblad och cocktailtomater. Dressing: 1/2 klyfta pressad vitlök + olivolja + salt & svartpeppar + 1 msk riven parmesanost. Skölj salladen och tomaterna och blanda i en skål med dressingen.

Yoghurtsås: Grekisk yoghurt + mosad fetaost + salt & svartpeppar + pressad citron.

Färgrikt, nyttigt och ffa mycket gott! Det blev lite hallumi över så då kokade jag lite pasta, lät det svalna. Finhackade paprika och squash och blandade i pastan med olivolja, vitlök, salt & peppar. La allt i en matlåda med hallumiskivor överst och yoghurtdressing och sallad till. Perfekt lunch på jobbet på måndagen!

Alexandra x

fredag 3 juli 2009

Blueberry!

Var precis på Blueberry på NK, igen.... 69 kr för en smoothie är lite i överkant kanske men de är verkligen super goda. Man riktigt känner hur antioxidanterna poppar runt i kroppen efteråt!

Kan verkligen rekommendera deras olika bars som är perfekt till mellanmål. Praktiskt att ha med i väskan eller i bakfickan! Deras "Bounce bars" är goda och finns även som laktos- och glutenfri. Kostar 27 kr.
Alexandra