tisdag 29 september 2009

Havtorn

För några år sedan blev min mamma familjens Lisbeth Salander. Först lärde hon sig sms:a, mms:a och mobilens samtliga avancerade funktioner. Sedan gav hon sig på datorn. Till en början var det oskyldiga samtal om word, excel och powerpoint men när hon började prata kompatibla system, it-verktyg och hårdvarukonflikter blev det.... något svårare att hänga med.

Hon uppdaterar mig ständigt via dator o mobil, det piper och plingar om vartannat :-) Hon är för söt mamsen! I söndags skickade hon följande bild:

Havtornbär som hon hittat längst vägkanten nära havet i Halmstad.

Vild havtorn är ganska sällsynt faktiskt. Havtorn finns över hela världen men i västra Europa är den begränsad till havskusterna där salt som stänker in från havet gör jorden salt, vilket gör att andra växter inte klarar sig lika bra och därmed inte konkurrerar ut havtornen. Havtorn tål nämligen inte konkurrens från andra buskar och träd.

Havtorn är förmodligen det mest vitamintäta bäret av alla jordens bär! De innehåller ca 120 mg C-vitamin per 100 gram. Jämför det med apelsin (53 mg) och hallon (27 mg). Havtorn innehåller även A-vitamin och E-vitamin samt flavonoider och linolsyra. Bärskalet innehåller B-vitaminer. Fettet som finns i skalet används bla i hudvårdsprodukter för att tillföra huden näring och motverka rynkor.

Alltså; havtorn stärker kroppens eget försvar och tillför ett brett spektrum av näringsämnen. Havtorn skyddar även huden och förebygger rynkor.

På Bondens marknad (Tessinparken, Stlm) hittade jag ekologisk havtornssaft och havtornsmarmelad från "Syltkrukan" i Månkarbo. Saften är mycket god, smakar lite som passionsfrukt.


Weleda har en Havtornssaft (100% ren saft från havtornsbär) som också är god och lite lättare att få tag i än Syltkrukan.

Weleda har även Havtorn hudolja och hudlotion som vårdar och skyddar torr och normal hud.


Alexandra

måndag 28 september 2009

Broccolipaj

Igår var jag trött, trött, trött.... Hade varit ute på galej med tjejerna på lördagkvällen och trots att det var någorlunda sparsamt med vin så dansade vi inpå småtimmarna. Riktigt kul var det men det tog på krafterna.... Man blir liksom sugen på "fel saker", ja ni förstår säkert. Gjorde en mycket god chokladsås iaf som jag åt med gräddglass igår.... Åh det var så gott!

Jag höll mig till söndagspraxis - vegetariskt! Gjorde en broccolipaj med soltorkade tomater och fetaost. Super gott!

Grönsakspaj med fetaost (4 portioner)
Ingredienser:
1 broccolihuvud
½ squash
½ liten rödlök (eller purjolök)
½ fänkål
½ paket fetaost
4 st soltorkade tomater
Olivolja
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
Salt & svartpeppar
En nypa chilipulver

Gör så här!
1. Skölj broccolin och skär till mindre bitar/buketter. Koka broccolin i några minuter i lite saltat vatten. Ställ åt sidan.
2. Skölj squashen och skär i stora tärningar. Hacka rödlöken. Skär fänkålen i mindre bitar.
3. Stek squash, rödlök och fänkål i 1-2 minuter i lite olivolja.
4. Skär soltorkade tomaterna i mindre bitar. Skär fetaosten i tärningar.
5. Lägg broccoli, squash, rödlök och fänkål i en ugnssäker form. Tillsätt soltorkade tomater och fetaost.
6. Vispa ihop äggstanningen och häll den över grönsakerna i formen.
7. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20-25 minuter (eller tills äggstanningen stelnat).
8. Servera med sallad!


Idag har jag mått mycket bättre! Tränade ett tufft PT-pass med Josephine på Balance. Det blev rygg och bål och hon la på tunga tyngder - inte i närheten av vad jag skulle pina mig med på egen hand men det är ju därför man har en PT... Känslan efteråt var dock helt fantastiskt!

Alexandra x

söndag 27 september 2009

Klimatsmart

Enligt en ny forskningsrapport har köttkonsumtionen i Sverige ökat kraftigt de senaste åren, en dryg 50 % ökning sedan 1990.

Allt fler undviker kolhydrater och äter mycket köttprodukter istället. Detta för att uppnå en viktminskning. Jag träffade en klient senast i fredags som under en lång tid varit mycket restriktiv vad gäller pasta, ris och potatis. Han hade tappat sexlusten, blivit glömsk och oftare förkyld. Men vad gjorde det när han gått ner 10 kg på ett halvår!? Det verkar som att folk tappar sitt sunda förnuft när det gäller bantningsdieter....

Jag förstår inte denna kolhydratsskrämsel! Bröd och pasta som är så gott, och dessutom nyttigt! Så länge du inte frossar och äter för mycket så drar du istället nytta av de vitaminer, mineraler och fibrer som dessa produkter faktiskt innehåller. Att förhålla sig till västvärldens överflöd av mat är en utmaning för många men det rör ALL mat. Om vi samtidigt rör på oss kan vi också äta lite mer av det vi tycker är gott.

Världsproduktionen av kött svarar för cirka 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan. Detta enligt en rapport från FAO (2006). Man kan läsa där att de flesta andra ansträngningar för att motverka klimathotet är bortkastat om vi inte samtidigt ändrar våra matvanor och radikalt skär ned på köttkonsumtionen. Djurhållningen svarar för cirka 40 % av människans utsläpp av metan och 9 % av koldioxidutsläppen. För att producera 1 kg kött går det åt ca 10 gånger så mycket resurser som att producera 1 kg vegetabiliskt protein…
Banta på bekostnad av miljön? Inte (klimat)smart tycker jag. Speciellt inte när det går alldeles utmärkt att hålla vikten och må bra utan att biffa till det.

Jag har skrivit om det här tidigare... men väl värt att upprepas:

Så här äter du klimatsmart!
  • Ät säsongsbetonat och närproducerat.
  • Försök att minimera frukt och grönsaker som transporterats lång sträcka.
  • Ät mer vegetabiliskt protein som bönor, linser, ärtor. Bättre att äta baljväxterna och säden än att låta den gå via djuren!
  • Släng mindre mat
  • Välj hellre kyckling och fläskkött än oxkött. Kyckling är det mest energieffektiva köttet och kräver ca en tredjedel av energiåtgången jämfört med oxkött.
  • Välj sill och strömming i stället för torsk och odlad lax.
  • Ät rött kött max 2 gånger i veckan. I övrigt vegetariskt och klimatsmart kött. Svensk ekologisk rapsolja är toppen!
  • Köp svenskt kött, det påverkar inte klimatet lika mycket. Svenska bönder är duktiga på att minska utsläppen och arbeta mer miljöeffektivit.
Igårkväll var Karin och Johanna hos mig och jag bjöd på 3-rätters. En superlyckad kväll och om jag får säga det själv så blev maten mycket god :-). Speciellt förrätten. Hittade superfina kantareller på Sabis Fältöversten som jag stekte med rödlök och bladpersilja. Jag serverade dem på aubergineskivor som var panerade och stekta i lite kokosfett. Rekommenderas!

Trevlig söndag!

Alexandra

tisdag 22 september 2009

Höst och sötningsmedel

Alla verkar tycka att det är trist med hösten.... Varför då? Jag älskar hösten! Härligt krispigt i luften, vackra färger och så en känsla av nystart. Den här bilden togs i helgen i Lil Jansskogen. Har en standardtur som jag brukar powerwalka och riktigt rös när jag såg höstslingan framför mig i söndags och insåg att nu.... är det höst igen.


Idag; en kul dag på jobbet! Var i Uppsala och pratade kolhydrater med eleverna. Det blev heta diskussioner om sötningsmedel och GI. De är riktigt engagerade och jag känner mig lyckligt lottad som fått härliga elever, i år igen!

Vissa tyckte att sötningsmedel (syntetiska) torde vara ok eftersom lite har uppmärksammats vad gäller hälsorisker. Vissa hävdade att det känns fel att äta syntetiskt, och någon påpekade att eftersom syntetiska ämnen som aspartam är förbjudet i Japan borde det ligga en rimlig grund bakom detta förbud som gör att alla borde avstå.

Vad tycker du?

Uppskattningsvis stoppar världens befolkning i sig 15000 ton sötningsmedel per år. Livsmedelsindustrin beräknas köpa aspartam för en miljard dollar per år och tillsätter det i sina produkter för att ge sötma utan kalorier. En engelsk studie (2005) visade att tillväxten hos råttors nervceller hämmades och orsakade störningar i signalfunktionerna. Det orsakades främst då flera tillsatser kombinerades (färgämnen+smaksörstärkare+ aspartam). Finns dessvärre inte så mycket fler studier (vad jag vet) som visar samma sak och de studier som finns är på djur. Men forskare och även politiker intresserar sig alltmer för ämnet.

Marks & Spencers, UK, gallrade för några år sedan ut bland hyllorna och valde att ta bort många produkter som innehöll tveksamma tillsatser. De utvecklade även en serie färdigrätter som är helt utan tillsatser. Livsmedelskedjan ASDA hoppade på trenden och gjorde samma sak och tog bort härdade fetter, smakförstärkare och aspartam från 9000 produkter.

Rekommenderad läsning: Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken" och "Äkta vara".

Imorgon är jag på Balance hela dagen och träffar kunder och sedan ska jag på produktmingel på Oriflame på kvällen... hoppas på lite roliga give-aways...

Alexandra x

måndag 21 september 2009

Bity

Ännu en pryl på marknaden... men den här är rolig!


I fredags fick jag en Bity. Eller rättare sagt, jag fick två stycken Bitys i två olika färger; en grå och en rosa. Mita på GI Boden hade speciallevererat den till mig, och det var en glad överraskning. Sedan vi träffades i vintras har vi pratat om att jag ska testa Bity och nu har den äntligen kommit i mina ägor!

Bity? Jo, det är en liten pryl som är mindre än en gurkskiva och väger ungefär lika mycket som en femkrona. Bity håller reda på dina matrutiner. När du äter din frukost så aktiverar du den genom att trycka på knappen. Därefter kommer den att påminna dig var tredje timma att äta. Efter 3 pip för huvudmål och 2 pip för mellanmål så säger den god natt och sover tills du väcker den igen genom att trycka på knappen vid frukosten. Aaaaahhh, visst är det sött!

Jag tycker att det här är en genial idé! Jag provade den i helgen och den håller verkligen vad den lovar. Piiiiiiip sa det när jag gick på promenad i skogen vid 16-tiden igår och mina tankar styrdes plikttroget in på vad jag skulle äta när jag kom hem.

Att hålla jämn blodsockerbalans är viktigt för humör, energi och viktkontroll. Det kanske låter lite präktigt och visst kan jag också glömma bort mellis när man man är "inne" i jobbet eller på springande fot..... men faktum är att man känner sig så mycket piggare och mår bättre när man hittar den där blodsockerbalansen.

Jag brukar ta en näve frysta hallon och lägga det i en liten plastburk, sedan tar jag lite yoghurt naturell. Klart! Antingen äter jag det så eller strör lite müsli på det.

Idag var jag i Uppsala hela dagen. Verkligen kul att få komma dit och träffa eleverna som var förväntansfulla och mycket intresserade av ämnet kost. Det här kommer att bli kul! Jag glömde dock Bity hemma... så glömde faktiskt av mellanmålet. Imorgon får "hon" hänga med dock och tänkte ta med mig en smörgås med skinka, ost och keso i väskan så att jag är beredd vid piiiipet.

Alexandra x

PS: Bity finns på GI boden!

lördag 19 september 2009

Medelhavskost, dyrt?

Idag skriver SvD att Medelhavskost är bra för hälsan men dåligt för plånboken. En spansk studie har visat att personer som äter medelhavsinspirerad mat betalar 1 dollar mer per 1000 kalorier för sin mat än de som åt enligt västerländsk modell. Jag har två kommentarer till det här.

Först och främst är det skillnad på kalorier och kilokalorier. Det är två olika enheter, precis som meter och centimeter. I dagligt tal brukar man prata om kalorier fast man menar kilokalorier. T ex en måltid brukar innehålla 500-600 kilokalorier. 1 kilokalori är 1000 kalorier och eftersom energimängderna brukar vara stora så använder man istället kilokalorier (eller kilojoule). En måltid på 500 kilokalorier motsvarar alltså 500 000 kalorier...

Så om man nu ska vara petig så säger SvD artikeln att man betalar 1 dollar mer per 1 kcal - det blir verkligen orimligt mycket pengar! Inte ens ett besök till Harrods exklusiva avdelning skulle man komma upp i den summan. Kanske är det petitesser, kanske var det ett tryckfel... men jag tycker att det är lite slarvigt. Det är precis som att säga att jag är 1,70 millimeter lång...

Min andra kommentar är till själva slutsatsen. 1 dollar mer per 1000 kilokalorier är dyrt för plånboken? Låt säga att man är aktiv, alltså tränar regelbundet, och har ett dagsbehov på 3000 kilokalorier. Då innebär det att man betalar 21 kronor extra per dag för sin mat... Visst har världen drabbats av ekonomiska utmaningar men 21 kronor... Jag tror att det är värt pengarna om man säger så.

Jag håller dock med om att ingredienser som Medelhavskosten förespråkar involverar både mer tid och pengar än vad de flestas plånböcker tycks tillåta. MEN prioritera bort annat... Godis, chips och läsk, det är dyrt. Hellre välja bort det och välja bra råvaror.

Varför är Medelhavskost så bra? Studier har visat att Medelhavskosten ger ett ökat skydd mot hjärt-kärlproblem, cancer och reumatiska besvär. Urkosten runt Medelhavet är rik på grönsaker, frukt, nötter, fisk och olivolja, sparsamt med transfetter och socker. Kosten är rik på antioxidanter och goda fetter. Peter M Nilsson (professor i klinisk kardiovaskulär forskning) skriver i Läkartidningen att en satsning på Medelhavskost bör stå högt på rekommendationslistan som ett viktigt steg mot förebyggandet av hjärt-kärlsjukdom.

Du hittar mer info och recept HÄR och HÄR och HÄR!

Alexandra x

fredag 18 september 2009

Viktgruppen

Igår var det återträff med Viktgruppen! Trots att det var färre som dök upp än vi förväntat oss blev det ett kärt återseende med de som kom! Underbara Mi gav oss blommor och både Karin och jag fick hålla tillbaka tårarna....

Karin skriver en sammanfattning av viktprojektet på vår gemensamma blogg Sweet Health!

Om 3 veckor startar en ny viktgrupp på Balance. Den här gången är vi mer tydliga med att rikta oss till personer som är överviktiga; för att vara med i gruppen ska man ha minst 10 kilos övervikt.

Tyvärr har vår duktiga PT chef Joachim Keuch slutat hos oss och kommer inte att vara med - han är mycket saknad på Balance! Istället kommer Magnus Brännström, Balance platschef att ta över rollen. Magnus är en eldsjäl verkligen och det kommer att bli riktigt bra tror jag. Dessutom ska vi ta in Karin Magnusson vid något tillfälle för att prata om Kognitiv Beteende Terapi. Sedan blir det mycket kost- och träningssnack så klart! Projektet kan följas på bloggen!

Alexandra x

torsdag 17 september 2009

Beirut café hem till dig!

Idag tog jag pendeln till Solna för att vara med på HPs Friskvårdsdagar. Förutom att prata kost med personalen där fick jag en massagetimma med Joachim som är vår nya massör på Balance. Helt fantastiskt, han är verkligen duktig! Han hittade spänningar lite överallt och vid hals och nacke är det tydligen riktigt illa... Han frågade om jag sitter mycket framför datorn.... Hmmm.... Efter behandlingen kände jag mig svimfärdig men otroligt avslappnad.

Yr och öm i kroppen tog jag på mig uppdraget att köpa lite frukt till vår hörna. Precis bredvid HP ligger en Vivobutik så jag knallade dit. Där gjorde jag en fantastisk upptäckt! Beirut Café (libanesiskt ställe på Engelbrektsgatan) har börjat sälja sin mat i små söta förpackningar. De låg uppradade i kyldisken bland sallader och färdigmat och glänste i rosa och turkosa färger.

Jag provade mini-förpackningen bulgur, perfekt som mellis och urgott! Inga tillsatser eller konstigheter. Pris: 28 kr.


Gjorde en annan upptäckt där vid Vivo-disken i Solna; nämligen en Gazpacho soppa i tetraförpackning. Heller inga tillsatser. Jag kom hem sent så den var perfekt som kvällssoppa, gott!

Med andra ord, det finns goda och nyttiga snabbmatsalternativ utan tillsatser och de börjar dyka upp lite varstans numera och inte bara på Örtagubben...

Alexandra x

tisdag 15 september 2009

Avokado för huden

För ett antal år sedan jobbade jag i en hälsokostbutik. Vi hade en stamkund som ofta kom in till oss, hon var 80 år + och hade en hud som en nyponros! Hennes hemlighet: mycket grönsaker, mycket frukt, 8 timmars sömn och att inte ta sig själv på för stort allvar! Hon var helt underbar.

Något som hon också hade gjort i åratal var en daglig ansiktskur. Varje morgon smörjde hon in sig med mandelolja, därefter baddade hon ansiktet med en handduk med iskallt vatten och därefter med varmt vatten och sedan kallt igen. Varje dag! Jag hade precis fyllt 30 då och tänkte att det är nu eller aldrig - huden måste räddas! I två veckor anammade jag hennes ansiktsrutiner men sedan rann det liksom ut i sanden.... Däremot har jag fortsatt med att smörja in mig med olja, varje kväll. Jag använder avokadoolja eller mandelolja - det är super verkligen och jag tycker att min hud mår väl av det.

Avokadon innehåller nyttiga fetter, antioxidanter, A-vitamin, betakaroten. I Mexiko och Sydamerika har man länge använt avokadon som skydd mot sol och vind. Man kan göra en egen ansiktsmask med mosad avokado, olivolja, äggvita. Låt masken verka i 20 minuter och skölj sedan bort med ljummet vatten. Passar bra för torr hud.

Dr Åsa pratade i sitt program på SvT (8 sept) om hur man gör sin egen hudkräm. Jag tänkte prova det faktiskt och då använda avokadooljan som bas. Om du vill veta hur man gör: gå in HÄR. Man behöver inte hyra ett labrum.... utan det går bra hemma.

Sedan kan man ju äta avokadon också så klart! Avokado passar bra till ugnsgrillad lax eller jag brukar göra ett mellanmål på kikärtor, skivade cocktailtomater, tärnad avokado och dressing gjord på olivolja, citron och pressad vitlök - urgott!

Alexandra x

måndag 14 september 2009

Bre gott!

I helgen var det jobb, jobb, jobb.. Jag förbereder mig inför Uppsala jobbet nästa vecka där jag föreläser näringslära på Yrkesakademin varje hösttermin. Det är så himla roligt! Längtar verkligen efter att få möta en ny grupp elever och få prata kost med dem. Det pirrar i hela magen faktiskt! Samtidigt är jag himlans nervös.... i natt drömde jag att jag kom till första lektionen utan papper, utan powerpoint och helt utan förberedelser.... inte kul, det får inte hända!

Något jag kommer att prata med mina elever om är kopplingen mellan mat och hälsa. Just det här med förebyggande vård ligger mig varmt om hjärtat; att man genom bra kosthållning kan hålla sig friskare och minska risken för sjukdomar som tex hjärt- kärlproblem och allergier. I fredags presenterade Göteborgs Universitet en rapport som visar att just allergier bland unga har ökat med 10 %. Studien visar att 49 % av ungdomarna i Västra Götalands län har antingen astma, eksem eller näsbesvär.

Intressant är att de ungdomar som åt mer fisk och smör hade en lägre förekomst av astma. Detta har även andra studier visat. Fisk innehåller nyttiga fetter (speciellt fet fisk) som har anti-inflammatoriska effekter. Att äta smör är ett bättre val än margarinprodukter eftersom smör inte innehåller de omega-6 fettsyror som i överskott (och i kombination med lågt intag av omega-3) kan orsaka inflammationer i kroppen. Visst är det då lite tokigt att Livsmedelsverket uppmanar skolor att byta smör mot lättmargarin!?

Göran Petersson, Chalmers, skriver i en rapport att hjärt-kärlsjukdomar inte längre kopplas till det mättade fettet (som finns i bla smör) utan till ett överintag av omega-6-fettsyror. De skadar via metabolisk bildning av eikosanoider och oxidation av LDL. Bordsmargarinet Becel har ett högt innehåll av omega-6-fett och trots att det marknadsförs som hjärt-kärlfrämjande stämmer detta alltså inte. Bregott är ett bättre val tycker även Petersson. Själv tycker jag även att mosad avokado är ett minst lika bra alternativ som "klister" på mackan.

Jag har skrivit det förr. Naturenlig kost är den bästa, utan tvivel. Undvik lightprodukter och välj naturliga och bra råvaror. Det är fundamentet för god kosthållning. Om du vill hålla dig frisk vill säga.

Ha en bra måndag!

Alexandra x

söndag 13 september 2009

Vegosöndag

På söndagar brukar jag äta vegomat. Jag är def en allätare och gillar kött men söndagarna har liksom blivit min garanterat köttfria dag. Finns dessutom lite intressant forskning på vegetarism som visar att vegetarisk kost är bra för hälsan; det ger bla en bättre blodfettsprofil och blodtryck. Dessutom är köttindustrin enormt belastande för miljön.

Här är mitt söndagsrecept!


Svamp- & Sparrisrisotto (4 portioner)

Ingredienser: 4 portioner avorioris (risottoris), 1/2 rödlök, 200 gr champinjoner, 1 knippe sparris (250 gr), 1 dl mjölk, 1 msk Biofoods lantbuljong, bladpersilja, 1 dl riven parmesanost, 2 msk pinjenötter, svartpeppar & salt.

Gör så här:

  • Hacka lök och skär champinjonerna i tärningar. Fräs lök och svamp i lite smör eller olivolja. Lägg sedan över lök och svamp på ett fat.
  • Ta bort det grova på sparrisen längst ner. Skär sparrisen i 3 delar och koka i några minuter (smaksak men jag gillar dem lite hårdare i konsistensen).
  • Tillsätt lite olivolja i stekpannan och stek avorioriset i ca 1 minut. Häll sedan på lite vatten och låt det koka in i riset i några minuter. Tillsätt sedan mjölk och mer vatten + buljong. Rör om i pannan hela tiden och tillsätt vatten tills riset är klart (cirka 20 minuter), räkna med 8 dl vatten ungefär.
  • När riset är klart; blanda i parmesanost, lök, svamp och sparris (spara några sparrisknoppar och dekorera med).
  • Rosta pinjenötterna i en panna med lite olivolja tills de får en brun färg (rör om hela tiden).
  • Krydda risottorätten med bladpersilja, svartpeppar och salt. Strö till sist över pinjenötterna!

Alexandra x

lördag 12 september 2009

Crisp med dip

Nu har jag varit i den dyra hyllan igen..... Igår var det fredagsmys och man måste ju knapra på något gott. Jag köpte Renée Voltaires svarta sesamkex, de är fantastiskt goda! På prisextra kostar de 35 kr så det är ju något dyrare än chipspåsen kanske men mycket godare och ffa nyttigare.

Chips är ju inte det bästa matvalet pga dålig fettkvalité och stor mängd energi. Visst är det ok att äta någon gång ibland men varför inte prova något annat som är lika gott och dessutom är bra för hälsan?

Ett billigare alternativ om man gillar chips med dip. Prova "Crisps med dip" istället. Jag gör egen guacemole (mosa avokado och tillsätt pressad eller finhackad vitlök, salt, lite cayennepeppar och 2 tsk creme fraiche, lite färskpressad citron i är också gott) och dippa med Finn crisps. Billigare än chips, gräddfil och dippåse! Dessutom utsökt gott.

Finn crisps är bra att ha hemma/på jobbet eftersom de fungerar utmärkt som mellanmål med lite hummus eller ost på.

Trevlig helg!

Alexandra x

torsdag 10 september 2009

Hälsa attityd!

Lunch på Blueberry idag. Jag åt "Lentil love" och surdegsbröd med bönhummus. Åhhh... det var så himla gott. Svårt att hitta någon i hälsobranschen som säger något ont om det stället. En snitsad bana går faktiskt mellan Balance och Blueberry! Samtliga av våra PTs vandrar dit på lunch och raster och köper smoothies, soppor, bars. Och så gör även jag..

Health starts with attitude! välkomnar dig på Blueberrys hemsida. Vi måste ta ansvar för vår egen hälsa och miljö, och det startar hos dig själv. Det finns stora vinster att plocka ut i framtiden om vi tar hand om vår kropp och natur.

En känd forskare uttalade sig nyligen om att förebyggande vård är ett sådant otacksamt ämne att jobba med inom sjukvården. Det har varit (och är) svårt att motivera folk att göra förändringar idag som gagnar dem om kanske 10 år eller mer. Samma tänk kan man se i klimatfrågan. Många lever här och nu vilket kan var sunt i vissa sammanhang men inte så bra om du gör sämre val. Det hinner ikapp dig, förr eller senare.

Trenden tror jag håller på att vända. Kanske just på grund av att varumärken som Blueberry sätter lite trendprägel på hälsa och nyttig mat. Vem kunde tro att finanskillarna runt stureplan skulle plocka på sig en nöt- och fröpåse till kontoret....... its happening!

Sista stoppet för dagen blev Café 60 på Sveavägen. Åkte inom där ganska sent med min underbara vän Karin för att ta en kopp té och lite att äta. Hade varit en lång dag och pga lite privata grejer kände jag mig lite låg. När vi satte oss ner hängde den här skylten precis bredvid oss:
Tänk att de hade satt upp den här just till mig! :-) Det var inte det mest nyttigaste jag ätit (de har mest bakverk där....) men kände mig mycket gladare på vägen ut än in. Som sagt; health starts with attitude och ibland är det vänner, god mat och en fin skylt som krävs för att man ska må SÅ mycket bättre!

Alexandra x

onsdag 9 september 2009

Heta cashewbitar

Min nya favorit är Renée Voltaires Heta Cashewbitar! Jag antar att man kan spara en slant och göra det själv genom att hacka cashewnötter och sedan rosta dem i lite olja och chili men....... det är något med Voltaires touch.

Spetsa salladen eller mellanmålet med dessa heta nötter, urgott!



Alexandra x

tisdag 8 september 2009

Mat-hak

Man har ju sina favorit mathak i stockholm... Här kommer några av mina!

Restaurang Underbar, Drottninggatan 102
Är precis som namnet utlovar; helt underbar mat. Libanesisk mat med mezes och annat gott. I helgen åt jag kycklingspett med 4 olika kikärt- och yoghurtbaserade såser med fantastiskt god bulgur. Super mysig miljö!


Androuet - den franska ostbutiken, Nybrogatan 6
De har 100 olika ostar från Frankrikes alla regioner. Du kan hitta ost gjord på komjölk, getmjölk och fårmjölk. Köpte fårost där men även oskalade hasselnötter - de smakade helt fantastiskt och är mycket saftigare än dem man hittar i matbutikerna. Måste provas!


SOFO Bread Shop, Bondegatan 6.
Åh vad jag saknar mina gamla kvarter.... Det här bageriet har underbart gott surdegsbröd.




Tysta Mari, Östermalmshallen
Så härligt med livlig saluhallsmiljö. I måndags åt jag lunch här och jag måste säga att de har fantastiskt goda räksallader!
Blueberry - NK, Sibyllegatan och Birger Jarlsgatan
De här små må-bra-butikerna har verkligen allt i hälsoväg. Deras smoothies är förvisso dyra men helt superba. Man blir nästan knäsvag av de söta nötpåsarna, müslipaketen, bärblandningar....


Story, Riddargatan
Serverar goda & nyttiga lunchalternativ. Jag o min PT kompis hänger där jämt :-)


Sosta Espresso Bar, Jacobsbergsgatan

Kaffet här är oslagbart, här tar jag min espresso. Dessutom; de säger inte tack, hej eller på återseende utan grazie, ciao & arrividerci. Love it!


Alexandra xx

söndag 6 september 2009

Ekotrend

Idag skriver SvD om hur ekotrenden ökar. Gårdsbutiker som Östanviks gård (lantgård i Stockholms skärgård) har ökat sin försäljning med 50 procent varje år. Kunderna köar utanför gårdarna innan öppning!

Själv var jag på Bondens marknad i Tessinparken i helgen. Jag fullkomligt älskar att vandra runt där bland ekomaten och smaka på strutskött, köpa ekosaft och insupa goda ekodofter. Marknaden håller på fram till mitten av oktober, sedan stänger de igen för att sedan öppna för julmarknad 12 och 19 december.

Havtornssaft - rik på C-vitamin, betakaroten och flavonoider. Bra för immunförsvaret!


Kravmärkt dinkelpasta - innehåller dinkel, ägg och vatten. Dinkelpasta innehåller mer protein, B-vitaminer och mineraler än vanlig pasta gjord på vete. Dinkelpastan jag köpte kommer från Dinkelpasta makarna - super god!


Svamp - Gul trumpet!

På kvällen gjorde vi dinkelpasta med stekt svamp (gul trumpet och kantareller), rödlök, färsk spenat, soltorkade tomater, olivolja och vitlök. Helt fantastiskt underbart gott!

Alexandra x

fredag 4 september 2009

Smooth(ie) love...

Jag älskar frukost. Kanske vore suspekt annars med tanke på mitt yrke men jag gillar verkligen frukosten. Dessutom har jag lyxen att Micke brukar göra den åt mig/oss nästan varje morgon. I morse imponerade han mäktigt på sin tjej och gjorde en specialfrukost!

Ni som är finkänsliga, titta bort nu... ;)

Han är för söt! Vi är inne i en riktig smoothie period just nu och standardfrukost är just det + något annat. Jag (han!) brukar dessutom göra lite extra så tar jag med mig på termos och äter som mellanmål - ett bra tips för att underhålla blodsockerbalansen! Dessutom, mycket bra alternativ till den där bullen många kör med.....

Grundrecept på smoothie (1 pers):
2-3 dl fil/yoghurt naturell (jag gillar Verum, Cultura eller A-fil)
2 dl mjölk
1 banan
2 dl frusna bär (jordgubbar, hallon, blåbär.....) eller mango
1 msk krossade linfrön
Mixa med stavmixer!

Vill du "spetsa till" din smoothie - välj något/några av följande:

  • 1 tsk linfröolja (innehåller omega-3 som är bra för hud, hår, hjärtat, immunförsvar etc)
  • 1 msk vetegroddar (bra fettkvalité, Demi Moore sägs använda detta för att hålla sig ung...)
  • 1 msk nässelpulver (utrensande effekt, järnrikt)
  • 1 msk nyponpulver (sägs kunna lindra ledvärk, C-vitamin rik)
  • 1-2 msk havre (fibertillskott bra för bla magen)
  • 1-2 råa ägg (gör smoothien mer matig och proteinrik)
  • 1 skopa proteinpulver (proteinrikt om man inte gillar ägg)

Jag brukar äta min smoothie på morgonen med en eller två knäckemackor. Pålägg brukar vara bregott, ost och paprika eller skivad avokado och/eller kokt ägg.

Nu ska jag käka lunch med Karin på Blueberry. Älskar deras wraps!

Alexandra x

onsdag 2 september 2009

Fett är svin bra!

Larmet om svininfluensan fortsätter att gå.... På Balance har vi alkogel vid entrén och i morse på väg till jobbet såg jag två personer med munskydd... Tänk, det måste varit så här farfars far tänkte sig att vi futuristiska människor på 2000-talet skulle vara...

I matvärlden råder det också diskussion om hur vi ska hålla oss friska. "Fettdoktorn" Annika Dahlqvist uttalade sig nyligen i Aftonbladet om hur hennes matrekommendationer skyddar mot svininfluensan. Hon hävdar att de som äter LCHF (low-carb-high-fat) inte blir sjuka. Mycket animaliskt fett och undvika pasta, ris, potatis.. Lite lustigt nog så var hon förkyld då jag lyssnade på ett föredrag hon höll i för ett tag sedan. Kanske hon hade slarvat lite då...

Professorn Stig Bengmark skrev i Dagens Medicin (augusti 09) att vitamin D kan ge ett ökat skydd mot influensan. Till skillnad mot Dahlqvist skriver han att plantbaserad föda torde hjälpa också. Sedan finns det vissa smittskyddsläkare (tex Åke Örtqvist) som hävdar att det inte alls finns någon kost som kan skydda mot svininfluensan.

Alla dessa experter som tycker olika! :-/ Vad jag tycker står i ett tidigare inlägg den här månaden. Kost är utan tvekan viktigt! En bra kosthållning kan indirekt skydda dig mot svininfluensan. Hur? Genom att stärka ditt immunförsvar. Du kanske blir drabbad, men inte dödligt sjuk.

För kostrekommendationer för minskad infektionsrisk - se tidigare inlägg. Vill även lägga till att gurkmeja också har dokumenterad anti-inflammatorisk effekt. Dessutom kan man undvika det som kan skapa inflammationer i kroppen som tobaksrökning och viss mat som tex charkuteriprodukter och hel- och halvfabrikat.

Fett är bra, jag håller med fettdoktorn. Men det är bara en del i det stora perspektivet. Baljväster, frukt och grönsaker innehåller massa nyttigheter som är bra för vårt immunförsvar och jag tror man gör ett stort misstag om man väljer bort det.

I helgen åt jag lax i ugn med en squash, fänkål och avokadosallad till - gott! Grilla lax, skivad squash och fänkål i ugn i 15-20 min. Ta ur grönsakerna från formen och låt dem svalna lite (ha laxen kvar på eftervärme i ugn så att den inte blir kall). Skiva avokado och blanda ihop med squash och fänkål. Tillsätt olivolja, salt, peppar och gurkmeja. Servera med laxen och en klick keso.

Alexandra x