fredag 30 oktober 2009

Viktgrupp Träff 4

Igår träffades viktgruppen igen. Måttband och våg plockades fram, i vanlig ordning!

Antal deltagare träff 4: 8 personer Frånvaro: 6 personer. Vi jämför resultat från förra mätningen 22 oktober.
  • Vikt: tillsammans har de gått ner ytterligare 5 kg. (Total viktnedgång från start: 24 kg)
  • Fettprocent: tillsammans har gruppen minskat 4,8 i fettprocentent.
  • Antal personer som minskat i vikt (av 8 deltagare): 7 personer. 1 person hade ökat något i vikt men minskat i fettprocent.
  • Antal personer som minskat i fettprocent: 7 personer. Ökad fettprocent: 1 person.
  • Välmående: gruppen verkar nu må riktigt bra! Minskat sötsug och balanserat humör var det flera som anmärkte. Kul!
  • Träningsupplägget hade fungerat mycket bra och flera fick guldstjärna!

Magnus höll ett intressant föredrag om kondition, styrka och rörlighet. Själv blev jag super inspirerad och kommer också att följa hans rekommendationer (jag som slarvar med styrketräning fick nu en gång för alla en smäll på fingrarna...).

Så här sa mästaren:

  • Kondition: minst 2-3 ggr i veckan. Allt från något ansträngande till mycket ansträngande.
  • Rörlighet: stretcha minst 3 ggr per vecka. "Det ska sträcka men inte göra ont".
  • Styrka: 2-3 ggr i veckan. 4-10 övningar.
  • Magnus rekommenderade ett träningsupplägg som ska främja variation. Styrketräningsschemat ska förslagsvis bestå av 4 faser där varje fas är 1-6 veckor.
  • Fas 1: 10-15 repetitioner. Lättare vikt.
  • Fas 2: 6-12 repetitioner. Tyngre vikter.
  • Fas 3: 3-6 repetitioner. Ändå tyngre vikter. Det ska kännas!!
  • Fas 4: 30-40 repetitioner. Lätt vikt (enligt fas 1). Detta känns också!!
  • Börja om på Fas 1 eller få ett nytt träningsprogram av din PT.

9000 svenskar dör pga för lite fysisk aktivitet. Genom att träna påverkar du hjärtmuskulaturen, cirkulation, syreupptagningsförmåga, humör, rörlighet, styrka, fettförbränning och hälsa generellt - positivt. Matchar du med en bra kosthållning; då har du goda förutsättningar till att lyckas!

Nästa vecka ska det träna intervallträning med Magnus, utomhus! Missar tyvärr det då jag är i Uppsala.


Skönt med fredag! Veckan har varit bra, igår fick jag blommor efter ett föredrag och idag fick jag en jätte fin present av en kund; Angel's Spa Duschkräm och Body Cream. Luktar helt fantastiskt. Jag blev riktigt glad och lite rörd faktiskt.

Trevlig helg! Gå ut och rör på dig och unna dig något riktigt gott & nyttigt! :-)

Alexandra

onsdag 28 oktober 2009

Charkvaror utan tillsatser?

YES, inga tillsatser!!! Det blev första reaktion när den fina skylten på ICA kom i mitt blickfång. Andra reaktion blev: .....eller??

Familjen Olsson Kött & Chark stod bakom den fina skylten: "Charkprodukter utan onödiga tillsatser". I det finstilta stod det däremot att nitrit förekommer, eftersom "människan producerar det själv".

Nitrit används som konserveringsmedel och ska även motverka utveckling av sporbildande bakterier. Nitrit ökar hållbarheten samt ger skinkan/köttet en fin rosa färg (istället för att förbli naturligt grå). Nitrit finns även naturligt i vissa grönsaker som spenat och rädisor. So far so good...

Det kan dock vara ett skadligt ämne. Nitrit kan omvanlas till nitrosaminer i våra magar vilket kan ha cancerframkallande effekt och sätts även i samband med diabetes. Det finns emellertid inte mycket vetenskapligt tunga bevis, förutom några studier på möss. Joel Petersson vid Uppsala Universitet skriver även i sin avhandling att nitritrika frukt och grönsaker skyddar magsäcken från skador. KRAV godkänner likväl inte nitrit som tillsats, som en "försiktighetsåtgärd" snarare än övertygad hälsofara. KRAV anser att det går att tillverka säker charkprodukter utan nitrit.

Själv undviker jag nitrit, som tillsats. Som en försiktighetsåtgärd alltså. Nitritgrönskerna väljer jag dock inte bort. Jag tror att det kan vara en diskussion om mängden.

Om ni undrar vart man kan hitta nitritfri julskinka så går det att få tag i hos: Lars Sandström i Söderhallarna, Nacka och Älvsjö. Mälarchark säljer också en Kravmärkt prinskorv. Det kommer jag att handla i jul!

Alexandra

tisdag 27 oktober 2009

Raw food müsli

Dyrt som skam, men sååå gott! Köpte Renée Voltaires Bovete crunch igår på ica. Kompis som var med kunde inte riktigt förstå min iver bland Voltairehyllan, och tyckte att det såg ut som "fågelmat" men han fick med sig en påse hem iaf.. Inväntar feedback!

En liten påse kostar cirka 50 kr... och jag antar att man kan vara hurtig och ekonomisk och göra det själv. Men det får bli ett senare projekt. I morse åt jag yoghurt med banan, hallon och crunchen med lite flytande honung. Mycket gott!



Gjorde ett annat fynd där i matbutiken. Ekologisk Yoghurt naturell har kommit ut med miniförpackningar. Verkligen praktiskt att ha med som mellanmål.

Kanske frukt finns på jobbet så behöver du bara ta med dig en förpackning yoghurt så har du ett perfekt mellis!


Alexandra

lördag 24 oktober 2009

Viktgrupp Träff 3

I torsdags träffades viktgruppen igen! Först var det måttband & våg, sedan gick vi igenom Steg 2. Här kommer en sammanfattning av resultaten:

Antal deltagare träff 2: 9. Frånvaro: 5 personer. Vi jämför resultat från förra mätningen 15 oktober.

  • Vikt: tillsammans har de gått ner ytterligare 4,3 kg.
  • Fettprocent: tillsammans har gruppen minskat 4,2 i fettprocentent.
  • Antal personer som minskat i vikt (av 9 deltagare): 7 personer. 2 personer hade ökat något i vikt men båda dessa personer hade minskat i fettprocent.
  • Antal personer som minskat i fettprocent: 6 personer. Oförändrad fettprocent: 1 person. Ökad fettprocent: 2 personer.
  • Välmående: några anmärkte att de har känt sig trötta och orksösa. Vissa upplevde det som att de ätit mer mat än vad de brukar. Några tyckte att regelbundenheten gjort att de kände sig piggare och mer "jämna" i humöret.
  • Träningsupplägget hade också fungerat mycket bra. Vissa fick ännu en guldstjärna av John!

Nu börjar Fas 2!

De ska nu öka matintaget och lägga till mer kolhydrater. Vi pratade om hur viktigt det är att lyssna på kroppen både vad gäller kost och träning. Vi är alla olika - inte minst ser vi det på hur olika de alla reagerar på samma mängd/typ av mat och träning.

Studier är inte enhetliga vad gäller "bästa dietmetod för viktminskning" vilket verkligen understryker att det är viktigt att man väljer den metod som passar bäst på just DIG. Stanford University gjorde en studie för ett tag sedan där man såg att Atkins (mindre mängd kolhydrater, större andel protein och fett) gav bäst resultat men man såg samtidigt att detta var mest signifikant hos personer med försämrad insulinkänslighet.

Man kan göra glukostest hos sin läkare men forskare menar på att de flesta med bukfetma, samt förekomst av högt blodtryck eller försämrad blodfettsprofil, förmodligen har en försämrad insulinkänslighet. Några i gruppen ska prova det här men tanken är INTE att de ska äta för lite kolhydrater. Bröd får förekomma till frukost och mellanmål. Däremot äter de grönsaker till lunch och middag tillsammans med kött-, fågel-, ägg- eller fiskrätt. För att de ska få tillräcklig mäng energi är det viktigt för denna grupp att äta stor mängd grönsaker. De andra i gruppen ska lägga till ris, bulgur, potatis etc till lunchen.

De har fått en ny kostplan som anger olika mängder mat och ger alternativ till de som vill prova mindre mängd kolhydrater. Vi utgår också från Mini, Mellan och Plus så att de kan anpassa sitt intag efter träningsnivå.

John gav dem ett nytt träningsprogram och Magnus pratade om betydelsen av intervallträning för fettförbränningen. Att varva korta intervaller på 20-30 sekunder då du ger allt du kan med intervaller av vila. Sedan upprepa detta. Detta förbränner mer fett och det gör dessutom att det tar längre tid för kroppen att återhämta sig vilket förlänger fettförbränningstiden. "Har du någonsin sett en sprinter med för mycket fett på kroppen?" frågade Magnus.

Vill du läsa mer om intervallträning har Karin Hedman skrivit ett bra inlägg här.

Magnus pratade även om styrketräning och att man ska "våga" lyfta tungt. Vi lägger ingen vikt vid att vara "smal" utan att vara nöjd med sig själv och vara och känna sig sund. Att vara smal är absolut ingen indikation på att man är frisk eller har den optimala figuren. "Man kan vara smal men fet inuti". Genom bra kosthållning och rätt träning når man långt oavsett form. Så länge formen har en bra sammansättning av fett, vatten och muskler.

Trevlig helg!

Alexandra

onsdag 21 oktober 2009

Lunch på Publik och liten publik..

Idag åt jag lunch på Publik med Karin. Vilket trevligt ställe och vilken god mat! Det var Karin som tipsade och jag sprider ordet vidare. För er som inte varit där och uppskattar kombinationen god & nyttig mat - gå dit! Ligger i PUB huset på vån 3.



Vi beställde lax med quinoa och grönsaker. Anade lite smaker av sesamolja i quinoan..... Verkligen gott. Måste prova det själv nästa gång. Det är ju så ofta quinoan är tråkig på restauranger men den här var verkligen smakrik.

På eftermiddagen var jag på Balance i Solna för att hålla ett föredrag för Migrationsverket. Det var rekord i antal deltagare.... 3 personer kom! Rekordlågt alltså... Det kändes lite märkligt med så liten publik men faktiskt blev det riktigt trevligt; de personer som dök upp var väldigt intresserade. Vår säljare Hanna var dock inte så nöjd.... Vi är även lite förbryllade; tänk om resten av gänget gick till ett helt annat gym!!?? Men man kan ju tycka att migrationsverket av alla borde ha koll på lokalsinnet :-)

Imorgon ska jag och chefen till Peab och föreläsa. Ska bli kul! Får hoppas på lite större publik då...

Alexandra

tisdag 20 oktober 2009

Äkta vara

Ny märkning att hålla utkik efter!

Äkta vara är en ideell och oberoende förening som vill minska matfusket och skapa debatt i media. Man vill även ge vägledning till konsumenten att välja tillsatsfria livsmedel. Föreningen granskar livsmedel och godkänner de som uppfyller kriterierna för Äkta vara. Man godkänner t ex i princip inte varor med aromämnen, industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet. Man godkänner heller inte tillsatta näringsämnen eller vilseledande marknadsföring.

Än så länge finns märkningen bara på City Gross men jag har en känsla av att det kommer att spridas som en löpeld bland matbutikerna i kampen om att vinna kundens förtroende. För det är det det handlar om tycker jag. City Gross visar att de tagit intryck av debatten om onödiga tillsatser och gör det enklare för konsumenten att göra medvetna matval.

För mig blir det lite långt att åka till City Gross men man kan gå in på Äkta varas hemsida och kolla upp 166 olika livsmedel som är fria från tillsatser. På sajten bloggar också författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som skrivit "Den hemlige kocken" och "Äkta vara".

Vilket fantastiskt initiativ!

Alexandra

söndag 18 oktober 2009

Underbar kväll i Stenhamra

l fredags tog jag bussen ut till Malin i Stenhamra. Vad underbart härligt att komma ut till landet! De bor i ett gediget gammalt trähus från början av 1900-talet med bjälkar i taket, vackra stora fönster, knarrande trägolv och trädgården full av äppelträd. Kändes underbart att vakna av tystheten, och så av små tassande steg från Maja också förstås som är morgonpigg... :-)

Malin bjöd på god höstmat! Förrätt åt vi hackad rökt lax med tärnad avokado, pepparrot och creme fraiche. Varmrätt var Fransyska med rotmos, inlagda rödbetor och vitlökssås. Så gott! Rödbetorna hade hon lagt i folie och tillsatt olivolja, vitlök (hela och krossade), balsamvinäger, färsk oregano, salt och peppar. Sedan in i ugnen 200 grader i cirka 1 timma. Det var verkligen super gott.

Sedan drack vi rödvin, té och åt Lindts chokladkulor framför en sprakande brasa och pratade om livet. Underbar kväll verkligen. Kändes som att jag fick massor av energi!


Hem åkte jag inte tomhänt. Malin skickade med en stor kasse med äpplen och..... en dunk hemmagjord äppelmust! Vi konstaterade att vi blivit vuxna!

Igårkväll tog jag en vända på Stureplan med Helen. Vi hade trevligt men vilken kontrast mot fredagen! Kände mig inte riktigt redo för trängsel och bullriga människor... Så även Helen och jag drog slutsatser i taxin hem; vi har nog (verkligen!) blivit vuxna.

Alexandra x

fredag 16 oktober 2009

Viktgrupp Träff 2 & Stlm Finest

Igår träffades viktgruppen igen. John och jag mätte och vägde dem och sedan diskuterade vi tillsammans hur veckan varit. Resultaten var strålande! Här kommer en sammanfattning:

Antal deltagare träff 2: 13. Frånvaro: 1 personer (den personens siffror räknar vi med från förra mätningen). Vi jämför resultat från förra mätningen 8 oktober.
  • Vikt: tillsammans har de gått ner 15 kg! Samtliga personer har minskat i vikt (kg).
  • Midjemåttet: tillsammans har de minskat 29,2 cm. 9 personer hade minskat midjemåttet och 4 personer hade oförändrat midjemått.
  • Fettprocent: tillsammans har de minskat 3,2 fettprocent. 4 personer hade minskat sin fettprocent, 3 oförändrad och 6 personer hade ökad fettprocent.
  • Välmående: flera anmärkte att de känner sig pigga och mindre sötsugna. Recepten var goda och fungerade bra. Träningsupplägget hade också fungerat mycket bra. Vissa fick en guldstjärna av John!
  • Svårigheter: Några personer kände sig trötta och orklösa. Detta är helt normalt med tanke på att de trappat ner avsevärt på matmängden.

De ska nu kämpa på med samma kost- och träningsupplägg i 1 vecka till. Nästa träff kommer vi att trappa upp både mat och träningsnivå. Då får de även träffa Magnus..... Vi har varnat dem. Han är "the bad guy" bland oss tre. Får se vad han hittar på...


Stockholm Finest på Balance!

Senare på kvällen höll vi ett event som Emma Thorsell arrangerat. Det var en helkväll för medlemmarna på Stockholm.Finest och det var verkligen en lyckad kväll med mingel, träning och föreläsningar. Själv pratade jag så klart om... mat! Här kommer lite bilder från kvällen tagna av David Thunander, Finest.se.

Jari Ketola pratade om Funktionell träning.

Prat om mat...


Svarta Lådan stod för goda snacks.

Petra Larsson höll ett super svettigt o sexigt strip-pass! :-)


Emma Thorsell gjorde ett toppenjobb!!!! Verkligen lyckad kväll!

Nu ska jag ut på "landet", ska ta bussen till Stenhamra och ha myskväll hemma hos Malin. Det blir övernattning & middag och imorgon blir det bus med Malins äldsta, goingen Maja.

Trevlig helg!

Alexandra x

tisdag 13 oktober 2009

Solseminarium på Nordic Light

Idag var jag på solseminarium med Karin och Jennie (AXA dietister) på Nordic Light. Temat var D-vitamin och solen - att den inte räcker till för oss nordbor vilket kan vara skadligt för skelettet. Sverige har hög förekomst av benskörhet jämfört med solrika länder.

Anders Nylund (metrolog, Tv4) inledde med meterologisk fakta, och beskrev Sverige som ett av de solfattiga länderna. Vi har i genomsnitt 1900 soltimmar per år i Sverige.

Därefter pratade Eva Waern (överläkare på Sahlgrenska och expert på Osteoporos) om senaste forskning om D-vitamin och solens betydelse för vår hälsa.

Här kommer en sammanfattning av vad som sades...

  • För att kroppen ska kunna ta upp kalcium (viktigt för skelettet som ni vet) krävs D-vitamin. Om du har för lite D-vitamin, blir följden att kroppen inte kan ta upp lika mycket kalcium.
  • D-vitamin anses vara både ett vitamin och hormon.
  • Den fysiologiskt aktiva formen är D3 (kolekalciferol).
  • D-vitamin produceras i huden vid solljus. Att sitta i solen i cirka 20-30 minuter så bildas det ca 250 mcg D-vitamin. Om du är mörkhyad så tar det 5-10 ggr längre tid att bilda D-vitamin i huden.
  • D-vitamin kan du även få via födan: lax/makrill, strömming, torsk, ägg, mjölkprodukter, kantareller. D-vitamininnehållet i dessa är dock relativt lågt.
  • Ditt D-vitaminintag får du främst från solljuset - närmare bestämt 70-80 %!
  • Under vinterhalvåret, trots att solen skiner, så bildar kroppen inte D-vitamin. Våglängden på UV-strålningen är inte tillräckligt lång. Du lever alltså på det D-vitamin som bildats under sommaren.
  • Solarie går lika bra? NEJ, det är inte samma strålning som krävs för D-vitaminbildning (dock finns det speciella solarium som har den UVstrålning som krävs men de är mindre vanliga).
  • Vi nordbor har mycket D-vitamin lager när sommaren går mot sitt slut men när våren kommer är D-vitaminnivåerna mycket låga.

Osteoporos är en sjukdom som ökar och kostar mycket pengar för Sverige, närmare bestämt 3,5 miljarder/år plus mycket lidande. 40 % av svenska kvinnor med benskörhet får inte den behandling med D-vitamin som de behöver enligt Eva Waern.

Eva tog också upp andra områden där D-vitamin är av betydelse; bla hjärtat och mental hälsa. Studier har ju presenterats i våra dagstidningar på senaste tiden om just detta. Se artiklar här, här och här.

Så klart fick vi en goody-bag med oss hem! I den fanns lite material att läsa och så även ett D-vitamin tillskott. "Solvitaminet" är ju ett trendigt vitamin just nu och många väljer att ta det som kosttillskott. Men; behöver vi det egentligen?

Risken att drabbas av underskott av D-vitamin under vinterhalvåret är som störst för de personer som inte äter fisk och mjölkprodukter. Likaså för dem som har dåligt fettupptag, har glutenintolerans eller någon inflammatorisk tarmsjukdom. För dessa personer kan det vara lämpligt att ta D-vitamin (eller en bra multivitamin med D-vit). En del experter hävdar dock att alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin och bör ta ett D-vitamin piller under den perioden.

Jag tror att om du äter välbalanserat och tillräckligt året runt, utsätter dig för mycket solljus under sommaren (varav några minuter utan solskyddsfaktor eftersom det hindrar effektiv D-vitamin bildning), tränar regelbundet och inte röker så minskar du risken för benskörhet markant samt bygger upp dina D-vitaminlager. Ät mjölkprodukter varje dag (keso, mjölk, fil, yoghurt) eftersom du hittar både kalcium och D-vitamin där. Välj andra D-vitaminlivsmedel under veckan: lax, torsk, strömming och ägg - minst 3 ggr i veckan. Då tror jag inte att du behöver tillföra extra D-vitamin.

Men, om du är intresserad av att ta D-vitamin så kunde Eva Waern bekräfta att det är relativt ofarligt att göra så. Överdosering är mycket ovanligt. Däremot är A-vitamin toxiskt i stora doser så dubbelkolla att det inte finns A-vitamin tillsatt.

Nu ska jag ta en promenad hemåt i kylan! Första snön föll ju idag...

Alexandra

söndag 11 oktober 2009

Frukost

Visst är det märkligt att de flesta av oss kör samma frukost varje dag. Så är det iaf för de flesta av mina kunder och faktiskt likaså för min egen del trots att jag försöker variera mig. Blir det inte långtråkigt kan man fråga sig!? Det är ju mindre vanligt att man kör samma måltid varje kväll.

Själv brukar jag göra en smoothie på morgonen och äta med 1 knäckemacka med ost & paprika. Men nu har jag bytt spår!

I morse åt jag fruktsallad: hackat äpple, hallon, skivad banan och fryst mango (jätte gott när den inte tinat helt, blir som glass). Sedan har jag hasselnötter i också och till det blir det yoghurt naturell, just nu använder jag A-fil. När jag kom till jobbet blev det en knäckemacka med skivad avokado och skinka och sesamfrön på. Gott!

Vad äter du till frukost?

Alexandra x

fredag 9 oktober 2009

Dagsmeny - Viktgruppen

Här kommer en dagsmeny ur Viktgruppens matschema! Den här typen av kost ska de äta under 2 veckor, därefter trappar vi upp matmängderna. Då blir det ris, bulgur och annat gott också!

Frukost
2 dl A-fil naturell (3 %)
½ skivad banan
1 skivat äpple
1 dl hallon (lägg fram frysta kvällen innan)
1 msk krossade linfrön
1 tsk kanel
1 kokt ägg
Dryck: 1 glas vatten. Valfritt: 1 kopp té/kaffe, örtté eller 1 kopp varmt vatten med färskpressad citron.
Mellanmål 1
½ tunnbrödsrulle med tonfisk
Recept (2 port): blanda 1 burk tonfisk, 1 msk finhackad rödlök, 1 msk creme fraiche (15 %). Tillsätt gärna kapris eller curry. Bred på ett tunnbröd och rulla ihop. Din portion = ½ tunnbröd.
Lunch
Laxrätt från gårdagen
Mellanmål 2
2 dl Kelda soppa
1 ägghalva
Middag
Kycklingfilé med grönsaker och fetaostkräm - se recept nedan:


Recept:
Laxfilé med senap, honung & nötter (2 portioner)
Ingredienser:
2 laxfiléer á 130 gram
1 msk senap
1 msk honung
1 msk hasselnötter (ca 20 gram)
Salt & peppar
6 sparris
1 msk olivolja
1 msk färsk citronsaft
1 msk kapris
1 Paprika, en bit gurka, 1 tomat
2 msk keso

Gör så här! 1) Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. 2) Blanda senap, honung och hackade hasselnötter och bred över laxfiléerna. Krydda med salt och peppar. Stek i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. 3) Medan de ännu är varma, häll över olivolja, citronsaft, kapris, gräslök, salt och peppar. 4) Koka sparrisen i 5-8 minuter. Låt svalna. 5) Skölj och finhacka i små tärningar: paprika, gurka, tomat. 6) Lägg upp de finhackade grönsakerna på tallriken och tillsätt kapris, olivolja och citronsaft. 7) Lägg laxen på grönsaksbädden. Lägg sparrisen vid sidan om och servera med en klick keso.

Kycklingfilé med grönsaker och fetaostkräm (2 portioner)
Ingredienser:
2 kycklingfiléer á 130 gram
1 röd chili
1 sötpotatis
1 morot
½ palsternacka
½ röd lök
1 msk olivolja
½ kruka timjan
Salt och svartpeppar
Fetaostsås:
100 gram fetaost
1 msk pressad citron
4 msk matlagningsyoghurt
½ dl hackad färsk basilika (1 tsk torkad kryddbasilika går också bra)
Svartpeppar

Gör så här! 1) Sätt ugnen på 225 grader. 2) Skala sötpotatis, morot och palsternacka och skär i stavar. Skala och skär rödlöken i klyftor. 3) Lägg grönsakerna på ugnssäkert fat och tillsätt olivolja, timjan, salt och peppar. Baka i ugnen i cirka 30 minuter. 4) Skär kycklingfiléerna på längden i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på en ugnssäker form och krydda med finhackad chili (kärna ur chilin om du inte vill ha för starkt), salt och peppar. Baka i ugn i cirka 15 minuter och vänd på filéerna någon gång. 5) Mosa fetaosten och tillsätt matlagningsyoghurt, citron, basilika och svartpeppar. 6) Servera kycklingfiléerna med grönsakerna och fetaostkrämen. Servera gärna med extra kruksallad eller skivad gurka.

Nu ska jag promenera hem från Balance och ta mig ett varmt bad! Det börjar ju bli riktigt kallt ute... Ikväll blir jag bara hemma och laddar med kycklingfajitas och en exotisk fruktsallad till efterrätt. Imorgon ska jag upp tidigt för att springa en tur i Lil-Jansskogen, sedan har jag en träff med tjejerna!´
Alexandra x

torsdag 8 oktober 2009

Svamp

Nu reas svampen ut i butikerna! Köpte en hel påse kantareller igår för bara en selma, vilket fynd! Den gick åt till middagen och lunch idag så får gå tillbaka till Vivo imorgon.

Jag kokade kornris i Bio Foods lantbuljong och blandade i lök, bladpersilja och finhackad röd paprika. Stekte kycklingfilé i lite smör och chili. På slutet hällde jag på några droppar mörk sojasås. Svampen stekte jag med finhackad rödlök. Gott!


Viktgruppens första träff är nu avklarad! Kändes lite konstigt att möta dem utan mina vapendragare Karin och Jocke….. men John Hermiz gjorde en strålande insats. De har fått tydliga riktlinjer vad gäller både träning och kost. Följande gäller:

  • Minskat energiintag under 2 veckor: ca 1500 kcal per dag. Mängden kommer att successivt öka efter Viktgruppens 2:a vecka. Då kommer även träningen att trappas upp.
  • Regelbundenhet: 3 huvudmåltider och 2 mellanmål.
  • Hög protein- och fettandel och mindre kolhydratsintag. Detta kommer att ändras efter andra veckan och mer kolhydrater kommer att introduceras.
  • De har fått veckomeny och recept som de ska följa.

John rekommenderade:

  • 2 pass i veckan á 60 minuter. Gärna styrketräning. Inte för högintensiv träning.
  • Vardagsmotion viktig: minst 2 promenader i veckan á 60 minuter.
  • Trappor framför hissar!

Invägning var det också så nu har vi allas uppgifter vad gäller vikt, fett% och midjemått från absolut START. Det ska bli mycket spännande att följa! Inget fel på motivationen och trots att vissa verkade lite oroliga för hur det skulle bli med maten vid resor så tror jag att de kommer att klara detta med bravör.

Imorgon; fredag. Äntligen!

Alexandra x

tisdag 6 oktober 2009

Träning och kost, bluff?

"Glöm vitaminer och träning - medicin är mer effektivt än att tjata på folk att träna och äta bättre!" Så uttalar sig Professor Fredrik Nyström i Aftonbladet idag. Han ifrågarsätter även betydelsen av antioxidanter och hävdar att det saknas studier som visar att de har någon effekt på hälsan. Han säger en massa annat konstigt också.

Nyström vill provocera. Kanske väcka debatt. Han har dessutom ett bokmanus som snart går på tryck... Klart är dock att en del av hans uttalande inte verkar riktigt väl genomtänkta. Respekt åt vetenskap självklart men ibland måste även det sunda förnuftet råda.

Han pratar om dieters "negativa biverkningar", som tex irritation, hungerskänslor och dålig koncentration. Vad han glömmer påpeka är mediciners biverkningar. Många aptitnedsättande mediciner liknar amfetaminer och kan vara beroendeframkallande. Xenical kan orsaka huvudvärk, rektala smärtor, trötthet, klåda, gallsten. Reductil kan ge flera allvarliga biverkningar som ökad puls och blodtryck. Acomplia kan orsaka depression och självmordstankar.

Men visst är det lättare att rekommendera ett piller än att motivera patienten till bättre levnadsvanor. Men det som är lättare för läkaren är inte alltid det bästa för patienten!

Tre välkända professorer ger svar på tal i Aftonbladet vilket förhoppningsvis får läsaren på bättre tankar. Min egen åsikt och erfarenhet är: Träning skapar välmående (endorfiner!) och bättre resultat vad gäller styrka, uthållighet och viktkontroll. Vi vet idag att konditionsträning förbättrar hjärt- och kärlsystemet och förebygger vissa cancerformer. Frukt och grönsaker gör att du blir piggare och skyddar dessutom kroppen mot skada (det finns studier som visar detta). En kost för viktminskning är varken tråkig eller orsakar biverkningar, om man gör det på rätt sätt vill säga.

På tal om vikt och hälsa så startar Viktgruppen på torsdag! Jag höll en informationsträff för dem förra veckan och de verkar vara ett riktigt härligt gäng. De har mycket roligt framför sig: Nytt kostupplägg och recept, nya träningsformer och KBT-undervisning. Magnus Brännström och John Hermiz är med och leder den här omgången, likaså är KBT terapeut och dietist Karin Magnusson med på ett hörn. Vi ska göra det här roligt, gott, tufft men biverkningsfritt!

Alexandra

söndag 4 oktober 2009

Sparris & Broccolisoppa

Kvällen igår med Killinggänget var tyvärr lite av en besvikelse. Kanske det är en sådan där uppsättning man måste se två ggr för att riktigt förstå den, eller inte se den alls... Men å andra sidan så var det ett historiskt ögonblick att de intagit dramaten scenen och en del skämt om deras "mardrömsnöjesfält" var ganska roliga.

Senare på kvällen gjorde jag min Broccoli- och Sparrissoppa. Den är riktigt god så ni får självfallet en kopia på receptet!

Broccoli- & Sparrissoppa
Ingredienser:
1 broccolihuvud
1 knippe sparris
2 vårlökar
100 gram champinjoner
2 tsk smör
1/2 vitlök
5 dl vatten
1 msk Biofoods lantbuljong (eller 1 buljongtärning)
2 dl grädde
100 gram champinjoner
ca 70 gram chevreost

Gör så här!
1) Skölj broccoli och sparris. Skär dem i mindre bitar.
2) Skala och hacka löken.
3) Fräs broccoli, sparris och lök i smör och vitlöken i 1-2 minuter.
4) Tillsätt vattnet och buljong. Låt koka i 5-10 minuter.
5) Tillsätt grädden och mixa med stavmixer.
6) Skölj och hacka champinjonerna. Stek dem i lite smör. Salta och peppra.
7) Servera soppan med champinjonerna och tärnad chevreost. Servera gärna med ett surdegsbröd till också!

Har du bladpersilja är det super gott till också. Det går även bra att använda enbart sparris eller broccoli. För lite extra sting brukar jag ha lite sambal oelek eller chilikrydda.

Alexandra x

Yoghurt med honung & kardemumma

God frukost i morse! Har en ny favorit som jag blev tipsad om av en kund på Balance; Turkisk yoghurt med hackat äpple, hasselnötter, mandlar och valnötter. Ringla flytande honung över allt och krydda med kardemumma. Mmmmmm....

Helgen har varit lugn och härlig. Nu ska jag på långpromenad och äta något vegetariskt ute på stan. Senare i eftermiddag ska jag till Dramaten för att se Killinggänget. Förväntningarna är höga!

Ha en skön söndag.

Alexandra

torsdag 1 oktober 2009

Fet nyhet

Ett nybakat bröd. En klick smör som smälter in i det ljumma färska brödet. Till det en kaffe och dagstidning. Få dessa fyra serverat överallt i världen och du känner dig hemma, inte sant?

Men plötsligt var det fel att äta smör. Sedan blev det fel att äta bröd. Och kaffe var vätskedrivande. Kvar blev... tidningen eller ett dåligt samvete!? Höga röster hörs från höger och vänster om vad som är rätt och fel. Till och med jag som "expert" blir förvirrad. Eller snarare, irriterad.

Idag publiceras det i samtliga dags- och kvällstidningar att smör nu är ok. "Varsågod och njut!" skriver Aftonbladet med en stor bild på ett smörpaket. Journalisten hänvisar till en rapport som forskare sammanställt på uppdrag av WHO där man nu slår fast att det inte finns tillräckligt med fakta bakom kopplingen mättat fett och hjärt-kärlsjukdom. Nu är det fritt fram igen för gräddsåser och mormors köttbullar!

Verkligheten är dock inte så enkel. Sorry... Flera faktorer spelar in. Det är fetman som ställer till problem för hälsan och vägen till fetma ser olika ut.

Vårt problem i västvärlden är att vi har svårt att förhålla oss till överflödet av mat. Vi ser även att aptitregleringen inte fungerar optimalt för en del. Vi äter för tröst och vi äter för välmående, alltså inte enbart för överlevnad. Det är vårt förhållningssätt till mat som vi först och främst måste titta på. Om du äter mer mat än du förbrukar så går du upp i vikt. Onekligen. Vägen dit kan smyga sig fram och den kan också gå raketsnabbt!

Fett är ett energigivande ämne som innehåller dubbelt så mycket energi per gram än vad kolhydrater och protein gör. Detta har både fördelar och nackdelar. Du kan lagra fett på kroppen i stor utsträckning vilket var en förutsättning för överlevnad för tusentals år sedan då vi gick igenom svältperioder. Vi lever dock inte som våra förfäder gör idag. Äter du för mycket fett så är det lätt att hamna i positiv energibalans - dvs du lagrar mer än du gör av med.

Detsamma kan hända med kolhydrater så klart. Stora portioner pasta, baguetter och läsk - äter du mer av dessa än du förbrukar så spelar det ingen roll om du har smör eller inte som tillbehör - du går upp i vikt! Äter du för mycket snabba kolhydrater och är inaktiv kan kroppen bli bättre på att lagra fett, pga försämrad insulinkänslighet.

Fettet på kroppen och då speciellt bukfetman är farligt fett för hjärt-kärlhälsan.

Vad säger forskningen? Det är svårtolkat eftersom studier inte har gett enhetliga resultat. Amerikanska studier och den omtalade Malmö-studien visade att feta mejeriprodukter faktiskt korrelerade med lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Andra studier har visat att mycket mättat fett i kosten orsakar försämrad insulinkänslighet vilket i sin tur kan orsaka ökad fettinlagring och därmed ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

LCHF-anhängare riktar stark kritik mot livsmedelsverket och hånar dem för att inte vara uppdaterade i fettdebatten. De hävdar också att livsmedelsverket är fettskrämda. Jag håller inte med om allt Livmedelsverket säger men jag upplever inte dem som fettskrämda. Då har man inte tagit till sig informationen på deras hemsida. De hävdar att 1/3 av matintaget bör bestå av fett. Vidare rekommenderar de cirka 70 gram fett för kvinnor och 90 gram för män.

Fyi... Fettinnehåll i några produkter:
1 glas rödmjölk: 6 gram fett
Stekta köttbullar: 10 gram fett
4 tsk bregott: 16 gram fett
2 msk olivolja: 30 gram fett
3 msk creme fraiche (34 %): 15 gram fett
2 msk solroskärnor: 9 gram fett

Det låter präktigt kanske och rent marknadsföringsmässigt så verkar man tjäna på att framföra en häpnadsväckande teori MEN..... att äta variationsrikt och välbalanserat utan att utesluta någon fettkälla helt och hållet ur sin kost och samtidigt undvika att "fettfrossa" är det rätta enligt min mening. Att äta lite av varje och att välja bra råvaror är uteslutande det bästa.

Däremot, vilket är viktigt att påpeka, vi är alla inte stöpta ur samma form. Olika personer kräver olika diet. Vissa mår bättre att minska ner på kolhydrater, andra på fett. Lyssna på kroppen. Om du behöver hjälp är det en god investering att ägna några träffar med en expert på området.











Feta tips!
  • Unna dig 3 omega-3-dagar i veckan: lax, makrill, tonfisk, sill, valnötter, linfröolja.
  • Varje dag något av följande: nötter, frön, avokado, olivolja, rapsolja, avokadoolja, hampafrön.
  • Stek i kokosfett eller smör. Vid låga temperaturer är det ok med olivolja, avokadoolja eller rapsolja.
  • Undvik helt syntetiska transfetter: pommes, chips, ostbågar, bakverk, snabbmat. "Delvist härdat fett" betyder transfetter (oftast).
  • Smörj in dig i kokosfett eller avokadoolja - bra för hyn.
  • 1 omega-kapsel per dag kan vara bra för den som slarvar lite med fisken.... Pikasol Forte och Mor-Epa är bra produkter som finns på Hälsokostbutiken.

Kom precis hem från middag med Karin. Hon är också dietist och vi har nu bestämt oss för att skriva en bok tillsammans! Känns fantastiskt spännande! Inte minst för att kunna titulera sig författare :-) Vi ska nischa oss mot en speciell målgrupp. Avslöjar vilken lite längre fram...

Alexandra x