onsdag 30 juni 2010

Dumplings & Belgisk våffla

Igår var Mia, Liam, Lina och jag på Jin & Peeters Chicken and Dumpling Deli på Kungsholmen (Kungsholmtsstrand 157) - ett nyöppnat Streetfood-ställe. Alltså, vilken smaksensation! Det är ingen idé att vara sparsam med komplimangerna här - för det är verkligen den bästa dumplingen och våfflorna jag ätit!

Förutom den goda maten är det trevlig stämning och en cool urban-inspirerad inredning med en sydeuropeisk känsla. Ett stort långbord placerad mitt i lokalen och kökshanduk till entréflagga.... - I love it.

Jag & Lina

Dumplings med ris, sallad och jordnöt- & sesamsås.

Man kan även blanda sin egen sås. På bordet står det 3 små söta flaskor - sojasås, risvinäger och sesam- & chilolja.

Bart Peeter - en av ägarna och skapare av de fantastiska belgiska våfflorna. Han och Sakiko Jin har tidigare arbetat på Mathias Dahlgrens restaurang i Stockholm.

Flaggan!

Belgisk våffla med grädde och en americano.


Ett besök rekommenderas varmt. Jag kommer definitivt att återvända, kanske redan till helgen...

Alexandra

tisdag 29 juni 2010

Skolmaten

Livsmedelsverket välkomnar den nya skollagen där det kommer att ställas (nya) krav på att näringsriktig mat serveras i skolorna.

Tv4:s program "Matakuten" har lyft frågan under det senaste året och fått skolor, myndigheter och inte minst föräldrar och elever att ifrågasätta ingredienserna i skolmaten. Livsmedelsverket hoppas på att den nya lagen ska öka intresset ytterligare för skolmatens innehåll.

Bra!

Det krävs givetvis intresse och engagemang för ämnet för att det ska ske en förändring. Tydliga riktlinjer för vad näringsriktig mat spelar därmed en stor roll för att vägleda myndigheter och undvika "kryphål". Livsmedelsverket hänvisar till Svenska näringsrekommendationerna (SNR).

Jag tycker att Livsmedelsverket har fått en hel del obefogad dålig kritik för deras näringsrekommendationer. Det står mycket bra råd vad gäller kostråd för skolmaten, som tex att servera grönsaker till varje måltid; variation av grönsaker; servera fisk varje vecka; sälja frukt till ett billigare pris; ta bort försäljning av godis, bakelser och läsk på skolan; ge barnen en möjlighet att kunna äta maten i lugn och ro.

Däremot, det jag ställer mig tveksam till är att de inte ger tydliga riktlinjer för:

1) Betydelsen av att använda naturliga råvaror i måltiderna. Hel- och halvfabrikat innebär mindre näringsrik mat trots att det tex finns ("spår av") grönsaker i maträtterna. Dålig fettkvalité, syntetiska tillsatser och sönderkokt mat är inte ovanligt i dagens skolmat.

2) Användningen av lättprodukter. Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk och magra ost- och charkprodukter. Om eleverna undviker kakor, godis och läsk minimerar de risken av ett kaloriöverskott och då finns det ingen anledning att "spara in" kalorier under måltiden. Fetare produkter mättar dessutom mer och behovet av "tomma kalorier" kan på så vis minska.

Alexandra

måndag 28 juni 2010

Vitt ris & Diabetes

Forskare från Harvard School of Public Health rapporterade förra veckan om ett klart samband mellan högt intag av vitt ris och ökad risk för Diabetes Typ2. Man tittade på hälsoformulär besvarade av nästan 200 000 personer.

Personer som åt fem eller fler portioner ris per dag hade en signifikant ökad risk att drabbas av diabetes typ 2, jämfört med personer som åt två eller fler portioner fullkornsris. Att ersätta 50 gram vitt ris med lika stor mängd fullkornsris minskade risken med 16 procent. Att ersätta det vita riset med andra fullkornsprodukter som tex råg eller bulgur innebar 36 procent minskad risk. Samtidigt bör nämnas att de personer som åt fullkornsprodukter hade generellt sett en mer hälsosam livsstil.

Konsumtion av ris i USA har ökat drastiskt de senaste årtionden och, om jag får gissa, även i Sverige. Ett kaloriöverskott som dessutom består till stor del av snabba kolhydrater är inget bra recept för hälsa. Inga nyheter men väl värt att understryka med vetenskaplig tyngd.

Alexandra

onsdag 23 juni 2010

Jordgubbar

Jordgubbar! Dessa små röda bär som är söta på alla möjliga sätt och en självklarhet nu till midsommar, visst? Tillsammans med rabarber är de mina favoriter i sommardesserten.

Vem kan dissa dessa? Ingen! kan förnuftet räkna ut. Men förnuftet hägrar tyvärr inte överallt...

Enligt en artikel i Aftonbladet varnar "fettdoktorn" Dahlqvist för jordgubbarna. Så här säger hon: "Till skillnad från vad vissa experter säger, så ska man äta mycket grädde med lite jordgubbar om man ska vara hälsosam och gå ner i vikt. Inte tvärtom".

Kommentaren är minst sagt alarmerande. Jag kan komma på flera orsaker, här kommer några;
  • Först och främst; det är inte högtider som midsommar, påsk och julafton som avgör vår vikt. Det är dagarna mellan dessa. Om du är intresserad av att förändra ett ätbeteende; börja med vardagarna.
  • Det som orsakar övervikt är en längre tids kaloriöverskott i kombination med en stillasittande livsstil (förenklat förklarat men i stora drag). Det sker inte plötsligt efter en midsommarhelg.
  • Att gå upp i vikt av jordgubbar torde vara ganska svårt med tanke på dess höga halt av vatten och fibrer. Möjligen anser Dahlqvist att bären orsakar ett insulinpåslag som i sin tur orsakar fettinlagring. Men det krävs en väldigt stor mängd jordgubbar för att orsaka detta. Dessutom pekar studier på att det är speciellt personer med försämrad insulinkänslighet och bukfetma som bör minska ner på kolhydrater men då främst andra typer än just jordgubbar.
  • Äter du 15 jordgubbar får du i dig cirka 56 kcal (motsvarande 1 äpple). Äter du 1 dl vispgrädde får du i dig 375 kcal. Varför inte äta 10 jordgubbar och 1/2 dl vispgrädde - då får du i dig 225 kcal och dessutom en bra balans mellan kolhydrater och fett samt C-vitamin.
  • Om du frågar mig; livet är för kort för att inte tillåta sig själv att njuta av den mat man gillar på udda dagar! Ät det DU känner för på midsommar oavsett vad det gäller och gör så med ett GOTT samvete.

En sidnotering; den som har plockat jordgubbar på ett jordgubbsfält vet att nästan lika många jordgubbar slinker ner i magen som hamnar i hinken. Vi pratar 15 jordgubbar plus... Jag kan inte komma på någon annan biverkning än magont efter ett sådant frosseri, om jag ser på egna erfarenehter samt bland vänner och bekanta.

Alexandra

tisdag 22 juni 2010

Hamstrar & motion

Min kompis hade en hamster när vi var små som sprang runt, runt i sitt hamsterhjul. Dock blev den ganska stor och fet och till slut orkade den inte springa runt i hjulet och dog faktiskt i förtid. Till saken hör att den gillade grädde och rostade brödbitar. En ganska tragisk historia och jag ska inte dra några paralleller här trots att det vore en ganska tydlig liknelse av hur många människor lever.

Göteborgsposten skrev igår om en amerikansk studie gjord på just hamstrar, där man såg att motion kunde ersätta alkohol hos dessa gnagare. Hamstrarna drack mer vatten än alkohol desto mer de sprang och tvärtom förhållande rådde för de icke-motionerande hamstrarna.

Forskarna menar på att det är på grund av att träning påverkar belöningssystemet i hjärnan. Intressant forskning vad gäller ärftlig alkoholism där träning kanske kan vara en del av förebyggande behandling?

Själv känner jag en tydlig effekt av just löpning och mår mycket bättre i sinnet när jag får till 3-4 pass i veckan. Sedan tackar jag kanske inte nej till ett glas vin men när man är inne i bra träningsrutiner så sker det naturligt att man inte vill förstöra effekten med osunt levende, oavsett vad det gäller. Hamster eller människa; vi behöver röra på oss! Kombinera det med bra kosthållning så kan du komma långt vad gäller hälsa och välbefinnande.

Alexandra

söndag 20 juni 2010

Bröllopet!

Av de 224 blogginlägg som jag hittentills skrivit har samtliga handlat om mat. Men idag är det verkligen svårt att låta bli att skriva om något annat än om det otroligt fina bröllopspar som gifte sig igår i storkyrkan.

För oss på Balance var det riktigt känsloladdat att se chefen gifta sig och inte minst under sådana omständigheter! Inte ett öga var torrt då vi gemensamt tittade på vigseln och sedan vinkade på brudparet från våra fönster ut mot Kungsgatan.

Trots att vi förlorar en helt fantastisk chef så kan man inget annat än att enbart vara glad för deras skull, de är verkligen värda varandra. Grattis Victoria & Daniel!

Nu återstår den stora förhoppningen om att Daniel kommer att sätta sin hälsoprägel på Sverige. Tveklöst kommer han att göra det!

Alexandra

torsdag 17 juni 2010

BBQ

Igår var jag bjuden på grillmiddag på Pampas Marina. Det var verkligen riktigt gott!

Marinerad kyckling med fetaostsallad, avokado och grillad hallumi. Så underbart att sitta där i solnedgång och filosofera, äta god mat och se båtarna segla in i hamn.

Grillsäsongen är alltså igång. Många av mina kunder får en bekymmersrynka i pannan när de nämner sina stundande grillningsmiddagar, men det behöver inte alls var onyttigt - tvärtom! Det hänger dock på tillbehören...

Själv är jag förtjust i marinerad kyckling och lammkött och gillar även fisk i alla dess former inpakterad i folie med färska kryddor och olivolja/smör. För extra smak brukar jag sticka ner kryddkvistar (tex rosmarin eller timjan) i köttet.

Nyttiga tillbehör till grillningen:
  • Tzatziki (turkisk yoghurt, finhackad gurka, vitlök, citron, salt och peppar.
  • Hummus (egen eller köp färdig - Maxo´s hummus med pinjenötter är god!)
  • Hallumi (även den grillad)
  • Fetaostsås (Turkisk yoghurt, mosad fetaost, citron och finhackad färsk mynta)
  • Grönsaker!! Squash, aubergine, paprika passar bra på grillspettet.
  • Melon och mango
  • Nötig sallad (hackad ruccola och kvisttomat, pinjenötter, hackade cashewnötter, olivolja, salt och peppar)
  • Rostade kikärtor (stek kikärtor i smör och curry - gott!)
  • Kikärtssallad (Mixa kikärtor, tärnad avokado, hackad tomat, pressad vitlök, olivolja och salt)
  • Persiljepesto (Stavmixa olivolja, vitlök, massa persilja, hasselnötter, pinjenötter, riven parmesan och salt)
  • Spicy salsa (stek finhackad rödlök och tillsätt krossade tomater, sambal oelek, finhackad inlagd jalapeno, olivolja, salt och peppar. Koka i några minuter och låt svalna. Kan även stavmixas för slätare konsistens).
  • Tabouleh (bulgur, massor av finhackad bladpersilja, pressad citron, hackad vårlök, hackad tomat, salt, olivolja, cayennekrydda).

Alexandra

onsdag 16 juni 2010

B-vitaminer

DN skriver idag att höga nivåer av B-vitaminer i blodet minskar risken för att drabbas av lungcancer. Man hänvisar till en europeisk studie på 400 000 personer där man såg att det fanns ett samband mellan låg cancerrisk och höga nivåer av främst B6 och aminosyran metionin.

B6 har man även intresserat sig för vad gäller hjärt-kärlhälsan. Ett för lågt intag av B6, folsyra och B12 kan orsaka höga nivåer av ämnet homocystein. Ett stort antal studier har visat att höga nivåer av homocystein är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Dock är det ännu oklart hur detta samband hänger ihop.

När vissa vitaminer och mineraler lyfts fram i studiesammanhang är det lätt att tro att man bör äta extra mycket av det specifika ämnet. Det är säkert flera hälsokostbutiker (och deras leverantörer) som drar stora fördelar av detta. Tyvärr. Lösningen är faktiskt både enklare och billigare än så.

En välbalanserad kosthållning med bra råvaror är vägen till ett optimalt näringsintag! Detta understryker ytterligare det faktum att man bör undvika dieter där man utesluter en hel näringsgrupp, som tex kolhydrater.

B-vitaminerna är generellt viktiga för metabolism, hud, muskler, immunförsvar och nervsystem. Du hittar dem i öljäst, lever, nötter och fullkornsprodukter. Goda källor till just B6 är vetegroddar, solrosfrön, banan och baljväxter.

På tal om vetegroddar är jag lite av en entusiast... Jag brukar hälla i 1 msk vetegroddar i min smoothie varje morgon. Bra B-vitamininnehåll men innehåller även E-vitamin och bra fettkvalité.

Alexandra

söndag 13 juni 2010

Nyhet på ICA

Nästan precis vid entrén på mitt lokala ICA har man placerat en stor kyl med olika fruktsallader och grönsaksmixar. Vill du slänga ihop en snabbmiddag är det bara att haffa en "Lyx wok", en kycklingfilé och lite dressing/woksås så har du en färdig middag på nolltid. Smart! Likaså, prisvärda fruktsallader som passar utmärkt till mellis.

Är förtjust i ICA rent generellt faktiskt. Gillar deras butiker, utbud och ffa deras hemsida. Ligger uppe några bra tips om paketgrillning nu och såg precis ett recept på Rårakor med vårig kräftstjärtssallad som ser riktigt gott ut; tänkte prova det i veckan.

Har precis kommit hem efter en långpromenad med Anneli på Djurgården; härligt! Snart börjar en ny träningsvecka; imorgon blir det några kilometer på löpbandet och därefter styrketräning. Och efter det... ICAs fruktsallad!

Alexandra

torsdag 10 juni 2010

Middag hos Johanna

Middag hos Johanna igår. Hon hade "svängt ihop" en helt underbar 3-rätters! Förrätten var ett riktigt guldkorn. Bravissima Johanna! som man säger lite söderut...

Rödbetsplättar med fårost + creme fraiche och honung. Rödbetsplättarna var gjorda på rödbetor, lite potatis, parmesanost, salt och peppar stekta i olivolja.


Ugnsgrillad lax med ris, avokado och en super god sås gjord på söt sojasås, färsk ingefära och chili.

Mangoglass! Gräddglas stavmixad med fryst mango och fet yoghurt. Mmmm...


/Alexandra

onsdag 9 juni 2010

Mellis

Jag säger bara; tack & lov för mellanmål! Funderade precis på varför jag kände mig så irriterad och trött... och kom på att jag glömt mellanmålet.

Vissa tar nog en kaffe i det läget. Eller kanske en kaka. Det gäller att vara ett steg före hjärnans systematiska belöningskommandon och ha något både gott och nyttigt till hands när blodsockret faller.

Jag brukar använda det jag haft till frukost som mellanmål. Äter jag knäckebröd; då brer jag någon extra och tar med mig. Gröt; samma sak - fast en mindre portion och fyller sedan på med frukt och mjölk på jobbet. I morse gjorde jag smoothie (färska jordgubbar+frysta bär+A-fil+1 banan) och gjorde en extra omgång och tog med mig på termos. Tar inte mycket extra tid alls.

Låter det präktigt? Det är nog det... men man ska unna sig det bästa; och för det krävs det (oftast) planering. Inte alltid jag kommer ihåg det där med mellanmålen själv men jag kan säga att det kändes riktigt lyxigt att plocka fram min smoothie i det här läget!

Alexandra

tisdag 8 juni 2010

Viktgruppen - slutresultat

Förra veckan var det sista träffen med Viktgruppen! Det är några som har droppat av sedan start vilket vi tycker är lite synd. Resultaten är dock väldigt bra för de som har fortsatt hela vägen.

Totalt har Viktgruppen gått ner 52 kg totalt vilket motsvarar 3 kilos viktminskning per person sedan start för 10 veckor sedan. För de personer som inte fortsatt komma räknar vi med samma vikt som deras senaste mätning, så antalet viktminskningskilo är alltså mycket högre per person än -3 kilo. Den som har gått ner mest väger idag 8 kilo mindre..

Dessutom; de flesta av dem har upplevt att de mår mycket bättre; jämnare humör, mer energi, bättre sömn och minskat sötsug. Kul!

Dock är det viktigt att poängtera att det viktigaste med en sådan här kurs är att fullfölja den och de målsättningar man sätter upp. Varje föreläsning har varit en del av en kedja som i sin helhet gett en bra grund att stå på för att lyckas. Som John sa "engagemang krävs för att inte detta ska bli ytterligare något man hoppar på och sedan av, åtföljd av jojo-effekten".

Till hösten kör vi en ny Viktgrupp!

Alexandra

söndag 6 juni 2010

Lördagsgodis

Igår var jag trött, trött, trött efter fredagens Balance fest. Vi hade picknick i Hagaparken och därefter in till stans uteställen... Vi hade riktigt roligt och det blev riktigt sent... Därför passade det bra att sitta barnvakt igår för underbara Wilma, dotter till en god vän. Riktigt mysigt var det.

Det kändes fint att bli kallad "barnvakt" och bara titeln fick mig att känna mig 10 år yngre. Lördagsgodiset som Annika köpt kändes också hel-rätt; färska blåbär och jordgubbar. Den som säger att det inte går lika bra med färska bär framför TVn.... Det ÄR lika gott! (kanske det fick mig att återgå till 35 fyllda men får väl bjuda på det).

Hoppas alla haft en bra helg!

Alexandra

fredag 4 juni 2010

Tonfiskssallad

Gillar "det där lilla extra" i maten. Det kan vara en krydda eller den rätta kombinationen av olika smaker som gör att rätten blir så där extra god. När det gäller nyttig mat på restuaranger/caféer kan jag ofta förvånas över hur tråkigt det ibland serveras. Bulgur och matvete härjar som ogräs på hälsohaken, och inget ont om dessa råvaror men jag kan känna att nu är vi redo för något nytt. Eller i alla fall lite djärvare smaker.

Igår gjorde jag tonfiskssallad. En sallad kan ju verkligen vara hur tråkig och hur underbar som helst. Om jag själv får avgöra så var den här salladen det senare..



Ingredienser (2 personer):
1 konservburk tonfiskfilé
2 hårdkokta ägg
1 morot
150-200 g tärnad potatis (fryst färdigtärnad går bra, det använde jag)
6 champinjoner
1 burk majs
1/2 röd paprika
1/4 rödlök
1-2 tsk smör
Bladpersilja
Dressing: 3 msk oliv- eller rapsolja, 1,5 msk vinäger, 1 tsk (eller mer) sambal oelek.

Gör så här!
1) Skölj och hacka champinjonerna. Finhacka rödlöken. 2) Stek den tärnade potatisen i lite smör i några minuter under omrörning. När potatisen börjar mjukna, lägg i champinjoner och rödlök. Rör om och stek i ytterligare någon minut. Salta och peppra samt tillsätt färsk bladpersilja. 3) Skölj och hacka paprikan. Skala moroten och riv den på ett rivjärn. 4) Blanda ihop dressingen. 5) Lägg upp potatismixen på en tallrik. Tillsätt tonfisk, majs, riven morot, paprika och ägghalvorna. 6) Ringla över dressingen och dekorera med bladpersilja! Har du citron hemma är det också gott att pressa över salladen.

Nu ska jag snart bege mig till Haga parken - vi har personalfest på Balance. 70 personer ska grilla och spela brännboll; hela kylen på Balance i Solna är proppfylld med mat!:)

Trevlig helg!
Alexandra

torsdag 3 juni 2010

Mellanmål

Åt precis ett gott mellanmål; 1 burk kesella med färska jordbubbar. Fräscht och super enkelt att göra. Har två möten nu och sedan ska jag springa en halvmil på Balance-bandet, blir perfekt tajming med mellis nu!

Apropå mitt tidigare inlägg förra veckan så var bäst-före-datum på kesellan 31 maj... Smakade hur gott som helst!


Alexandra

tisdag 1 juni 2010

Halverad cancerrisk

Forskare rapporterar; "Halvera risken för cancer med fem enkla åtgärder". Rekommendationerna baseras på en studie som presenterades på en konferens igår.

Det är inga revolutionerande åtgärder de listar upp och vi känner alla till dem men forskare tror nu att det är själva effekten av samtliga faktorer tillsammans som ger ett bra cancerskydd.

Forskarna följde 25 000 kvinnor i 10 års tid och man såg en 50 % minskning av att drabbas av cancer och 80 % minskning av hjärt-kärlsjukdom om de följde dessa 5 livsstilsfaktorer. Trots att studien gjordes på kvinnor, tror forskarna att detsamma gäller för män.

5 hälsosamma åtgärder:
1. Rökstopp (helt avstå från cigaretter)
2. Måttlig alkoholkonsumtion (ett glas vin varannan dag anses rimligt)
3. Kroppsvikt (några kilon extra anses inte skadligt men däremot att vara kraftigt överviktig)
4. Motion (1 timmas fysisk aktivitet per dag, tex cykling, promenad)
5. Kost (sunt förnuft här, som tex rätt fettkvalité och äta mycket frukt och grönsaker.)

Inga nyheter som sagt.... Vi vet detta MEN enligt studien så levde endast en bråkdel av kvinnorna upp till samtliga 5 rekommendationerna.

Inspiration till att äta nyttigt kan verkligen inhämtas på en saluhall! Igår åt jag lunch på Tysta Mari i Östermalmshallen och gick sedan förbi Sandins Frukt- och Grönt.... De erbjuder ett brett utbud av säsongsfärska grönsaker och frukter och flera spännande sorter. Deras hallon och blåbär som kan köpas i mellanmålsförpackning gick inte att motstå (kolla speciellt in hallonen nedan... de ser lika goda ut som de smakar!)



Alexandra