måndag 30 augusti 2010

Lax med ris & bönsallad

Idag var jag i Uppsala och föreläste om övervikt och fetma. På slutet tittade vi på Spurlock's Supersize me och trots att jag sett den flera gånger känns den alltid lika tänkvärd. Efteråt känner man verkligen för fräsch och "grön" mat...

Hittat en ny favorit på ICA; grön bönsallad. Sojabönor, svarta och vita bönor samt strimlad morot och olivolja. Nyttigt, praktiskt, gott.. och den passade utmärkt just idag faktiskt.

Väl hemma med bönsalladen.... Jag grillade lax i ugnen (med mosad fetaost och pesto på) och serverade det med ris (Frebaco råris, tar bara 10 min..), ICAs grön bönsallad och creme fraiche sås (2 msk creme fraiche, 0,5 msk majonnäs, 1 msk hackad saltgurka, 1 tsk hackad kapris, salt & peppar).

Gott! "Nyttig snabbmat" kan man väl nästan våga sig på att kalla det. Rätten tog allt som allt 20 min att tillaga..

Alexandra

söndag 29 augusti 2010

Yasuragi

Yasuragi i helgen. Det var det bästa jag gjort på mycket länge; jag kan inte tänka mig något bättre sätt att ladda livsbatterierna på.

Bilder säger mer än ord..


"Endast havet och tallarna påminner om världen utanför". Tillbaka till verkligheten nu men med en härlig känsla i magen.

Alexandra

tisdag 24 augusti 2010

Uppsala!

Veckan började med en dags undervisnig på Yrkesakademin i Uppsala. Det var riktigt kul att träffa HU5 igen! Vi pratade om: Mag- & tarmsystemet. Hur det fungerar, åkommor och sjukdomar samt hur kost och livsstil påverkar. Studier har visat att kosten spelar en viktig roll i både förebyggandet och (till viss del) behandling av sjukdomar och besvär kopplade till mag- & tarmsystemet.

Den sista timmen ägnade vi åt en arbetsuppgift där vi tittade på kosttillskott. De delades in i 5 grupper och fick 30 minuter på sig att samla information om olika hälsoprodukter på marknaden som påstås ha mag- och tarmfrämjande egenskaper. Därefter redovisning av vad de kommit fram till. Följande produkter: Probiotika, Aloe Vera, Fibertillskott, SPC-flakes och Kiselgel.



Detta skulle de ta reda på: 1) Vad är det bra för? 2) Dyrt? 3) Vetenskaplig grund? 4)Personlig bedömning av produkten.

Det här kom de fram till:

PROBIOTIKA
=Goda bakterier som är bra för tarmfloran och immunförsvaret. Studier som visat att 95 % av IBS patienter blivit bättre med hjälp av probiotiskt kosttillskott. Pris: 4 kr per tablett. Elevernas bedömning: väl värt att prova om man har magproblem och då speciellt IBS.

FIBERTILLSKOTT
=Frukt- & fibertärningar som ska "hålla igång magen" och hjälpa mot förstoppning. Studier kopplade till produkten hittade de ej. Pris: 12 tärningar för 99 kr. Elevernas bedömning: 1 tablett innehåller 1,3 gram fiber vilket du lätt kan få i dig via maten istället (äpple innehåller ca 2 gram fiber).

SPC-FLAKES
=specialbehandlade havregryn som kan hjälpa mot olika mag- och tarmbesvär. Det finns flera studier som visar att SPC flakes har anti-inflammatorisk effekt och kan vara lämpligt att använda för de med Crohn's och/eller UC. Pris: 99 kr för 450 gram (räcker i ca 1 månad). Elvernas bedömning: Bra produkt och skulle rekommendera den vidare för personer med ovan nämnda sjukdomar.

ALOE VERA
=en växt som påstås öka näringsupptag och stärka mag-tarmslemhinnan. Det finns få studier, de hittade 1 studie gjord på 68 deltagare och där man sett en klar förbättring av IBS. Pris: cirka 400 kr för 1 liter. Elevernas bedömning: Det kan vara värt att prova men fler studier behövs. Viktigt att välja en aloe vera med bra kvalité.

KISEL
= gel/tabletter som användes invärtes och använts för att skydda mag- och tarmen mot skada. Används bla vid Crohn's och UC. Vetenskapliga studier finns. Pris: 180 tabletter för 170 kr. Elevernas bedömning: Kisel finns naturligt i havregryn, potatis, hårt bröd. Dessutom, studier har visat positiva effekter vid en påtalad brist så om man täcker behovet via mat kan det vara en onödig kostnad.


På torsdag är jag i Uppsala igen och då pratar vi om Hjärt- & kärlhälsan!

Alexandra

fredag 20 augusti 2010

Pizza vs Treadmill

LCHF, GI eller Tallriksmodellen? - De flesta känner till dessa begrepp. Många har en bestämd uppfattning av hur man ställer sig till deras riktlinjer. Vissa har även väldigt starka känslor kopplade till dieterna. Inte minst märker jag det på mina klienter och kollegor på Balance.

För att hårdra det något; man skulle nästan kunna tro att dieterna har blivit politiska partier där olika partiledare strider för dess ideologi. Kostdoktorn, Annika Dahlqvist, Fredrik Paulun är några partiledarnamn... De slåss om Din röst!

Viktminskning är fortfarande något av en gåta och än vet vi inte med säkerhet om det är kolhydraterna, sockret, fettet eller kalorierna i sig som orsakar övervikt och fetma. Jag tycker att den nya forskningen om genernas (individens!) betydelse är ganska intressant i sammanhanget. Du kan bla läsa mer om det i mina tidigare inlägg här och här.

Idag ramlade jag över ett klipp på Youtube som var lite kul; Pizza vs Treadmill. Det är få som inser hur svårt det är att väga upp den dagliga "skräpmaten" med fysisk aktivitet. En bra kosthållning är ett måste om man vill gå ner i vikt! Det handlar dock inte om att kasta sig över en diet eller äta enbart salladsblad (usch så tråkigt). Det handlar främst om att undvika de värsta matfällorna (läs: skräpmat, läsk och godis) under vardagen.




Alexandra

torsdag 19 augusti 2010

Läsk & högt blodtryck

Idag skriver Expressen om läsk och högt blodtryck och man hänvisar till en ny amerikansk studie samt en person vid namn Emily som gått ner i vikt efter det att hon slutat dricka läsk.

Emilys kiloras pga läsk-stopp är nog inget scoop direkt. Dock är det kanske inte alla som känner till att ett stort intag av läsk kan öka risken för att utveckla både typ-2 diabetes, vissa cancersorter samt hjärt-kärlrelaterade problem.

Den nya amerikanska studien publicerad i tidskriften Circulation visar att sockret i läsk kan öka blodtrycket. Hjärtprofessorn Mikael Dellborg uttalar sig i Expressen: "Om man dricker mycket läsk kan det ha en kraftig påverkan på blodtrycket".

Precis som med allt annat gäller det att ha ett sunt förhållningssätt till det här. En läsk någon gång då och då är inga problem och påverkar inte blodtrycket negativt men att dricka läsk som måltidsdryck och törstsläckare varje dag är inte bra.

Ett alternativ till läsk är lite juice utblandat med kolsyrat vatten. Ett annat gott alternativ är Amé som går att få tag på i de flesta hälsokostbutiker. Amé kommer från japanskan "stillsamt regn" och är en dryck som inte innehåller socker eller sötningsmedel. De innehåller istället fruktjuice, källvatten och örtextrakt. Givetvis ska man inte använda amé som en daglig törstsläckare om man vill hålla vikten men det är ett bättre och lite lyxigare alternativ till läsk, helt klart!

Alexandra

måndag 16 augusti 2010

Kantareller

Vilken härlig känsla det är när man hittar ett gult fält av kantareller i skogen. Tyvärr har det inte blivit så mycket svampplockning i år så istället har jag fått betala dyrt för dessa små guldklimpar... men det är värt det!

Kantarellerna får sin fina gula färg från karotenoider, vilket är en grupp fettlösliga ämnen som har antioxidativ verkan. Kantareller är dessutom ett av få vegetabiliska livsmedel som innehåller rikligt med D-vitamin.

Jag steker svamparna hela och när vattnet försvunnit lägger jag i smör, finhackad rödlök, lite vitlök, persilja, salt och svartpeppar och steker i ytterligare någon minut tills de blir gyllenbruna. Gott till rostat bröd, omelett, stekta aubergineskivor. Igår gjorde jag riktigt mycket svamp och serverade till pasta och hela parmesanbitar. Mmmm...

Alexandra

fredag 13 augusti 2010

Matlagnings-analfabet?

Vi pensionssparar och vi förstår kopplingen mellan smarta ekonomiska val idag och en säkrare trygghet i framtiden. Det är greppbart och logiskt; vi ser möjligheterna. Samma investering kan vi göra för vår hälsa. Men är det lika greppbart och logiskt?

Jag har alltid tyckt att förebyggande hälsovård varit ett intressant ämne. Om vi investerar i bra matval kan vi inte garantera men definitivt öka chansen till att leva ett friskt liv utan sjukdom och diverse åkommor.

Jag blev lite nyfiken på en studie som Queensland University of Technology utfört på 16-26-åringar. Forskarna menar på att "matlagningsanalfabetism" är allt vanligare idag. Ungdomar och unga vuxna vet inte hur de ska tillaga nyttig mat.

Samtidigt, hushålls- och hemelektroniksmässor har de senaste åren haft stort fokus på redskap som ska reducera matlagningstiden markant. I år lanserades i Chicago nyligen en brödrost som rostar bröd och pocherar ägg - samtidigt. Matredskap i olika former poppar upp på marknaden som introducerar snabbmaten hem till hushållen.

Forskarna menar på att folks oförmåga att laga mat står i vägen för deras förmåga att välja hälsosam mat. Det finns flera barn och vuxna som aldrig sett ett vitkålshuvud eller potatis men känner mycket väl till coleslaw och pommes...

Men vi älskar ju köket, eller hur? Det är ju alla festers centralpunkt! Men vi lagar tydligen inte så mycket mat där längre… Det finns raporter som har redovisat att vi på 50-talet ägnade cirka 2 timmar per dag åt matlagning och idag knappt 15 minuter.

Jag hoppas att vi hittar tillbaka till matglädjen. Då tror jag att vårt behov av snabba och tomma ”cash” som läsk och socker kommer att minska. Dessutom kommer det kännas mer naturligt att investera den extra tid som matlagning kräver och därmed göra en medveten hälsoinvestering. Det behöver inte vara komplicerat att laga maten själv. Och det krävs absolut ingen kockutbildning.

Jag rekommenderar kokboken "Köp hem 5". God mat utan krångel - och med bara fem råvaror att handla hem. Kokboken innehåller 75 recept med praktiska inköpslistor till varje recept. Endast 129 kr på Adlibris. En god investering för alla, även (och speciellt) för en matlagningsanalfabet!

Alexandra

tisdag 10 augusti 2010

Mellis

Alla tjatar mellis. Eller hur? Nötter och frukt i tid och otid, skalmanklockan tickar och tickar... Många frågar mig; vad är ett bra mellanmål, vad är ett dåligt mellanmål? Hur många mellanmål?

Mycket väsen för ingenting? Njaä. Mellanmål är viktigt tycker jag. De flesta (alltså inte alla) mår bra av att äta med regelbundna tider, ungefär var tredje timma. På så vis håller man energi- och koncentrationsnivåer i schack och många upplever att sötsuget minskar. Jag hör till dem som mår bra av mellanmål. Jag glömmer ibland och det har hänt att jag fiskat fram en mini-chokladmint ur väskan bara för att få i mig något (jodå!). Det ena bättre än det andra alltså. Men jag märker en enorm skillnad på humör och ork när jag ser efter mina mellanmål.

En kund till mig som är tandläkare sa; "vi märker att de som kommer in till oss med mycket karies och hål i tänderna är också de som är mest hälsofanatiska". Vad hon menade var "mellanmåls-junkies" som äter frukt, nötter och mackor flera gånger om dagen. Det är mindre bra...

Min rekommendation är att få in 1-3 mellanmål per dag. Inte fler, inte färre. Går det 3 timmar mellan frukost och lunch kanske du inte behöver ett mellis på förmiddagen "bara för att" men kanske på eftermiddagen och sedan på kvällen istället?

Exempel på mindre bra mellis; Risifrutti och Yogiyalla. Sött och bidrar ofta till ett ökat sötsug.

Ett bättre alternativ är:












Yoghurt naturell i 4 småförpackningar(vänster). Du kan mixa det med frukt, bär och/eller müsli. Fontanas Grekiska Yoghurt med honung och pecannötter (höger). Den är SÅ god och dessutom praktisk att ta med sig till jobbet. Nästan tre gånger så dyr som risifrutti men prova...

Idag triumferade jag med grekisk minisallad som mellis. Skivad gurka med fetaosttärningar och kalamattaoliver. Lätt (faktiskt!). Jag hade även färsk oregano på toppen.

Andra bra mellanmålstips är frukt & nötter, knäckebröd med skivad kalkon och keso, Kesella med bär & honung och avokado med keso.

Alexandra

onsdag 4 augusti 2010

Tapas

Just hemkommen från Karins tapasbjudning;

Omelette med gul lök. Ugnsgrillad potatis. Kalamataoliver. Hemmagjord bearnaisesås. Ajvar. Tomater. Heta chili-champinjoner. Manchegoost. Gruyéreost. Fikonmarmelad.

Dessert: Marabou Premium Dark Mint.

Delicious!

Alexandra

måndag 2 augusti 2010

Olja & vinäger hos Daglivs

I lördags hade jag vägarna förbi Daglivs på Fridhemsplan. Egentligen är jag inte så förtjust i stora skrämmande matbutiker utan föredrar mindre lokala varianter men jag gillar faktiskt den här. De har ett brett sortiment och de verkar dessutom satsa mycket på miljövänlig mat och hälsokost.

Måste erkänna att jag imponerades av deras utbud av olja- och vinäger. Man kunde bla köpa per lösvikt från större glasbuteljer. Du väljer en flaska (liten eller stor) och fyller på med den olja och/eller vinäger som du gillar. Det fanns flera spännande smaker som tex granatäpple & balsamvinäger, tomat & balsamvinäger och valnötsolja. Sånt här gillar jag!

De hade även ett stort utbud av andra oljor av fin kvalité som såldes per flaska, bla Le Blanc rostad rapsolja och Kung Markattas sesamolja.

Finns inga tråkiga sallader, bara tråkig dressing!

Alexandra