söndag 29 maj 2011

Kikärtssoppa

Mamsen fick kikärtssoppa på morsdag! Soppan passar riktigt bra som förrätt eller varmrätt med en macka eller kokt ägg till. Vi åt den som förrätt och som varmrätt blev det lax med dillpotatis och romsås. Efterrätt; rabarberpaj... Gott!



Kikärtssoppa
Ingredienser (4 personer): 1 purjolök, 1 vitlöksklyfta, 1 tetrapack kikärtor, 1 msk smör, hönsbuljong + 3-4 dl vatten, 1 dl parmesanost, bladpersilja, 6 champinjoner, 2 msk grädde, salt & peppar.


Gör så här! 1) Hacka purjolöken och stek den i smör och finhackad/pressad vitlök. 2) Tillsättt kikärtorna och rör om. 3) Tillsätt vatten och buljong och låt koka i några minuter. 4) Riv parmesanosten och häll i 2/3 i soppan tillsammans med hackad bladpersilja och grädde. 5) Rör om och smaka av med salt & svartpeppar. 6) Mixa soppan med stavmixer (mixa inte för slät utan låt gärna några hela kikärtsbitar vara kvar). 7) Stek champinjonerna, salta & peppra. 8) Servera soppan med riven parmesan, champinjoner & persilja.


Alexandra

torsdag 26 maj 2011

Redovisning, "dieter"

Igår var jag i Uppsala och lyssnade på elevernas mycket intressanta gruppredovisningar!

Grupp 1: Viktminskningsdieter
Gruppen pratade kring dieter generellt samt gjorde en djupdykning i "LCHF" och "GI-metoden".

"Vårt gemensamma ställningstagande är att kosthållning är otroligt individuellt. Det som fungerar för oss kanske inte fungerar för någon annan, men det betyder inte att det är fel. För att hitta kosthållningen som passar just dig får man prova sig fram, experimentera och verkligen känna efter. Hur mår jag? Hur reagerar kroppen? Hur är min ork? Konsensus har ännu inte uppnåtts inom forskningen gällande sammansättning av kost. vi är även överens om att det inte finns några genvägar eller snabba dieter för att uppnå en hälsosam och långsiktig vikt. det handlar om en sund balans mellan kost och motion där den sammantagna livsstilen spelar störst roll".

Grupp 2: Ekologisk kosthållning
Den här gruppen undersökte om ekologisk mat är bättre än vanlig. Ekologiska mat = mat gjord på råvaror som räknas som ekologiska, dvs att de kommer från ekologiska odlingar där bekämpningsmedel, GMO (genmanipulering) och konstgödsel ej används. Den vanligaste märkningen för ekologisk mat i Sverige är KRAV, som är en ekonomisk förening. Den syftar till att uppfödningen av djur och odlingen av grödor sker så naturligt som möjligt.

Exempel på fördelar med ekologisk mat: hänsyn till hälsa, natur och miljö, mindre konstgjorda gifter, lägre nitrithalt, ingen GMO, mörare kött, bättre smak.
Exempel på nackdelar med ekologisk mat: miljöovänligt, mindre protein, dyrare, risken för ohyra och mögelgifter.

"Vår slutsats blir att det i de flesta fall inte behöver vara bättre att köpa ekologiska livsmedel. Vad som däremot bör köpas ekologiskt är kött och de grönsaker som vi tidigare nämnt är hårt besprutade (=chili, bananer, druvor, paprika, äpplen, päron, apelsiner, passionsfrukt, tomat) och därför ofta innehåller rester av kemikalier."

Grupp 3: Grönsaks/Juice Fasta
Vid fasta utesluter man fast föda och intar enbart olika drycker under 1-10 dygn eller fler.
Gruppen gjorde sin presentation genom ett rollspel.

Klient möter Terapeut som förespråkar Fasta: "-Fördelararna med fasta är att lagrade toxiner (gifter) drivs ur kroppen, överflödigt kroppsfett förbränns och kroppen får en naturlig möjlighet till vila. Näringsupptag förbättras, cellproduktion stimuleras och man får ett starkare immunförsvar".
Klient möter läkare efter hälsoproblem under fastan: "-Nackdelarna med fasta är att blodtryck och puls sänks, det kan orsaka låg ämnesomsättning på sikt och man blir trött och man kan få en störd tarmfunktion. Det finns dessutom väligt få vetenskapliga belägg för fasta."


"Vårt ställningstagande är: visst klarar vi oss utan fast föda länge, annars hade inte arten överlevt vid ojämn tillgång på mat och vid sjukdom. men hur sunt är det för en fullt frisk person att fasta och till vilken nytta? Vi tycker att man ska undvika att fasta om syftet är för att rena kroppen eller om man vill förlora vikt. Vi anser att kroppen rensas på toxiner vid en näringstät och varierad kost. Men vill du prova hur det känns, tycker vi att det bara är att prova. Så länge du känner till risker, biverkningar och symptom som kan uppstå."


Grupp 4: Raw Food
Raw food är mat som äts oupphettad för att bibehålla matens alla näringsämnen och smaker. Frukt, grönsaker, groddar, örter, nötter och frön är grunden i dieten.



Fördelar: mer energi, bättre magfunktion, fin hy, bättre immunförsvar. Nackdelar: krävs stor medvetenhet, kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd kalorier, proteinbrist och järnbrist och äen ökad risk för brist på kalcium och vitamin B12.

De hade även bakat riktigt goda cashewbollar! Recept: 2 dl cashewnötter, 1,5 dl russin, 1,5 dl dadlar, 1 dl riven kokos. Tillagning: blötlägg cashewnötterna i en skål, russin och dadlar i en annan skål, i 8 timmar. Mixa hälften av cashewnötterna och dadlarna till en tjock kräm. Hacka återstående cashewnötter och blanda i krämen tillsammans med russin. forma till bollar och rulla i kokos. Går bra att frysa.

Grupp 5: Stenålderskosten


Att äta enligt stenålderskosten innebär att man äter så som man gjorde under tiden som människan levde som jägare och samlare. Syftet med denna kost bygger på att man anser att människan inte har förändrats rent biologiskt sedan stenålderstiden, utan att det är kosten som har förändrats. Stenålderskosten grundar sig på magert kött, fisk, grönsaker, frukt, rotfrukter och nötter.

Fördelar: viktnedgång, ökad energinivå, normalisering av tarmfunktion, kolesterol och blodvärden förbättras. Eftersom kosten är mättande och motverkar brist på flera vitaminer och mineraler som många svenskar får för lite av så är den betydande för hälsan. Dieten förebygger sjukdomar. "Vårt ställningstagande är att vi kan varmt rekommendera denna kost!"

Tack HU6 för en riktigt intressant dag!

onsdag 18 maj 2011

Sweet mango


Världens bästa mellis

Färsk söt mogen mango och blåbär med turkisk yoghurt, honung och Renée Voltaires Granola.

Som kvällsmellis eller frukost. Urgott!

Alexandra

söndag 15 maj 2011

Kaffe

På 1700-talet införde man kaffeförbud under flera omgångar. Enligt Gustav III var kaffe ett gift och han var övertygad om att personer som drack mer än 1 kanna kaffe per dag skulle inom en snar framtid dö av svåra koffeinplågor. Idag är diskussionen en helt annan; kaffe tar revansch!

En forskargrupp vid Karolinska Institutet presenterade förra veckan att kaffe kan minska risken för bröstcancer hos kvinnor. Forskarna jämförde olika livsstilsfaktorer med en regelbunden kaffekonsumtion hos kvinnor som var drabbade av bröstcancer och friska kvinnor i samma ålder. Kvinnor som drack kaffe varje dag hade en lägre risk att drabbas av bröstcancer än de som sällan drack kaffe. Man tror att kaffets välgörande effekt beror på sk fytoöstrogener som finns i kaffet.

Men en persons medicin kan vara en annas gift. Kaffe kan irritera mag-tarmsystemet och om man har diffusa magproblem som man inte fått en diagnos på kan det vara värt att testa att utesluta kaffe.

Se även inlägg om kaffe här.

Alexandra

fredag 13 maj 2011

Uppsala

Igår var jag hos Hälsoutvecklarna i Uppsala och undervisade om Kost & Mag-tarmsystemet. Efter halva lektionen skickade jag ut dem på stan för att göra en djupdykning bland olika produkter i mat- och hälsokostbutiker som de sedan fick redovisa.

"Det är dyrt att vara allergisk/intolerant: glutenfria produkter kan kosta upp till 3 gånger så mycket som de icke-glutenfria. Likaså laktosfria varor är något dyrare".

"Goda bakterier som finns i fil och yoghurt är nyttigt och bra, men det är dock sällan man förstår vilken typ av bakterier som är tillsatta. Fil/Yoghurt bättre än de söta dryckerna som Proviva. Probiotika i pillerform kan vara lämpligt men enbart vid vissa specifika situationer som tex inför en resa, sänkt immunförsvar eller vid en antibiotikabehandling"

"Det finns flera kosttillskott mot förstoppning och dessa kan kosta allt ifrån 99-300 kr. Alltid bättre att testa med mat först som tex att välja nyttiga fibrer och dricka vatten osv. Piller kan vara nödvändigt enbart av praktiska skäl men kan i vissa fall förvärra problemen".

En kul dag i Uppsala och lärorikt även för mig!

Alexandra

tisdag 3 maj 2011

Salt?

Jag ligger visst lite efter med inläggen ser jag men tiden tycks bara springa iväg och det har varit fullt upp med undervisning, föredrag, kostsamtal..

Tänkte skriva några ord om april månads snackis - salt. Fick ett mail om det senast igår där någon undrade hur illa det egentligen är. Jag kan hålla med om vad tex DN skriver - att hälsorisken är hajpad men trenden visar ändå att vi saltar mer än någonsin och problematiken kvarstår; när vi saltar för mycket så kan risken för högt blodtryck öka.

I Sverige äter vi två teskedar salt per dag. Det låter kanske inte så mycket men det är dubbelt upp mot vad vi får ”lov” att äta. Vi äter dubbelt så mycket salt i dag jämfört med på 1970-talet och är bland de största saltkonsumenterna i Europa.

Bordssaltet innehåller natrium och klorid. Natrium är ett viktigt näringsämne för kroppen men det finns ingen risk för brist, snarare tvärtom. Vi hittar det naturligt i maten (ex selleri) och det finns tillsatt i livsmedel, färdiglagad mat och bordsvatten. Färdiglagad mat står för 75 procent av vårt saltintag! Natrium samspelar med ett annat näringsämne kalium, och för mycket natrium kan bidra till en obalans mellan dessa två.

Den mest omdiskuterade hälsofaran när det kommer till högt saltintag är högt blodtryck, som i sin tur kan orsaka stroke och andra hjärt-kärlrelaterade problem. På 60-talet införde Finland en hälsokampanj där saltintaget minskades drastiskt, i kombination med ökat intag av frukt. Risken för stroke minskade med 80 procent och blodtrycket sänktes markant.

Trots detta bör vi inte dra slutsatsen att salt är ett gift. Vi har tillräckligt många pekpinnar med transfett, socker och ”farliga” ämnen. Det finns dessutom ett flertal studier som inte visat ett klart samband mellan salt och högt blodtryck. Det finns även teorier om att det bara är en del av befolkningen som är ”saltkänsliga”.

Frågan är dock; måste maten verkligen vara så salt? Färska kryddor som salvia, basilika, oregano, timjan, curry, vitlök, chili och ingefära erbjuder fantastiska smaker. De innehåller dessutom en massa nyttigheter! Om du vill använda ett bättre salt är havssalt är ett utmärkt val. Det är något ”blötare” än vanligt bordssalt men innehåller en mer naturlig balans av mineraler.

Har du högt blodtryck eller högt blodtryck i släkten? Då bör du vara vaksam med saltintaget. Undvik färdiglagad mat och ös inte på med salt i din mat (1/2 tsk per dag är rimligt). Titta på innehållsförteckningen: 1,25 gram salt per 100 gram räknas som mycket salt. 0,25 gram salt per 100 gram räknas som lite salt.

Andra viktiga faktorer för att se efter sitt blodtryck är motion, frukt, bär & grönt och eventuell viktminskning. Öka även intag av kalium som finns i bananer, potatis och solrosfrön.

Alexandra