tisdag 31 januari 2012

AVEQIA - Aktiv Matlagning

Igår var jag medbjuden av Lars-Göran Kjellin, Quality Care, på ett matlagningsevent hos AVEQIA.

AVEQIA erbjuder "relationsbyggande och gastronomiska möten av högsta kvalitet" och är en lyxkrog samtidigt som det är ett socialt event. De kallar det "aktiv matlagning" vilket handlar om ett event där människor möts kring matlagning och samtidigt bygger relationer. Aktiv Matlagning är inte detsamma som matlagningskurs utan snarare ett sätt att umgås naturligt i en avslappnad miljö med maten som gemensam nämnare.


Tonfisk, kalvfilé, pilgrimsmussla & risotto, bjärekyckling med kronärtskockspuré och "äppelkaka på Aveqias vis". Maten var otroligt god, stjärnkockarna inspirerande och framförallt var det en mycket trevlig upplevelse som jag absolut vill göra igen- gärna på Aveqia!

Alexandra

torsdag 26 januari 2012

Nypon

Igår skrev DN om hur nypon kan främja hälsan på flera sätt, bla genom att hålla både blodsocker och kolesterolnivån i schack.  

En ny studie vid Lunds universitet gjord på 28 friska men överviktiga personer visade att både kolesterol och blodtryck påverkades positivt av att dricka nypondryck. I studier på  möss har man även påvisat en viktreducering med hjälp av nypon.

Nypon kan alltså vara en del av flera andra viktiga faktorer vid förebyggandet av hjärtkärlsjukdom.

Mitt tips är att använda 1 msk Risentas Nyponskalmjöl i smoothie eller på filen/gröten. Kanske tillsammans med 1 msk krossade linfrön och några valnötter så får du även till bra fetter och fibrer - också bra för hjärtat!

Alexandra

lördag 21 januari 2012

Matavfall

SVT rapporterade i veckan att 179 kg ätbar mat slängs per person och år inom EU via hushåll, stormarknader och restauranger. Samtidigt lever 79 miljoner EU-medborgare under fattigdomsgränsen.

Tragisk statistik och hemska bilder förmedlas till oss varje dag via tv-rutor och tidningar; det är liksom vår vardag. Man får en klump i magen och skäms men återgår sen till egna bekymmer och tankar. Men begrunda dessa siffror igen så inser man att detta är.... riktigt skämmigt faktiskt. OCH det är något vi kan påverka - utan större insatser i vare sig pengar eller tid.

Varje svensk lever som om det fanns 3 planeter. Varje amerikan som om det fanns 5. Den som är ute och reser konstaterar samtidigt att världen krymper... Vi borde därför även förstå att detta gäller oss alla.  

EU agerar nu äntligen; för att försöka komma åt problemet ska EU-parlamentet rösta om en ny resolution där målet är att matsvinnet ska halveras till år 2025. Nu går även Naturvårdsverket ut med allmänna råd till restauranger om hur maten bättre kan tas tillvara. Bra!

Se även tidigare inlägg HÄR.

Alexandra

tisdag 10 januari 2012

Fitness Magazine - Maries kost

I den här månadens Fitness Magazine är jag med och tycker till om Marie Kjellnäs kost!

Marie är en tjej som äter riktigt bra och behövde egentligen inte göra några förändringar men så ibland behöver även en i utgångspunkt bra kost en liten kick eller som hon själv uttrycker sig: "det handlar om att med små medel boosta den befintliga kosten – i syfte att må kanonbra, hålla en jämn energinivå över dagen och orka prestera på träningen"

 Läs mer om detta på Fitnessbloggen HÄR
 
Alexandra

fredag 6 januari 2012

Som smör i solsken

2012 har knappt börjat och debatten är i gång...

Det var (oroväckande) höga röster bland bloggare och på facebook häromdagen när Fredrik Paulun tog åt sig äran i Aftonbladet för en viktminskning som han tydligen inte haft något att göra med. På "Fitnessguru.se" kan man läsa: "Fredrik Paulun - vår tids största charlatan?" och någon annan kallar honom för mytoman. I denna skrivande stund kopplar man säkerligen på Silbersky och jag undrar; laddar vi inte det här ämnet lite väl mycket...?

Ingen har väl heller missat smörbristen i Norge!? Förra månaden gjorde amerikanerna narr av Norge i Steven Colberts populära talkshow. "The norwegians has just discovered Atkins - I mean... how big is that time difference!?" Colbert rapporterar vidare att en ryss blivit ertappad i tullen med 90 kg smuggelgods av smör! "Things are going to get ugly... and delicious!". Jag skrattade högt och länge! Inslaget kan ses HÄR.

Samtidigt har svenskarna börjat bjuda ut smör till fantasisummor på nätet som följd av Norges smörbrist.

Och i Norge lockar Møller bil i Ensjø sina kunder med smör om de köper en av deras Audi bilar. Vilken minst sagt bisarr marknadsföring.

Vad ska man säga... Att kalla detta tragikomiskt känns ändå väldigt nära till hands. Jag ser iaf fram emot ett GOTT nytt år med allt vad det innebär.

Alexandra