onsdag 28 mars 2012

Löpning & Mellanmål

Igår var jag i Kil och föreläste om kost inför Lidingöloppet. Fyra timmars tågresa från Stockholm och så befann jag mig i vackra Värmland i en tyst skog på en orienteringsklubb. Så härligt!

Att välja nyttig mat börjar blir lite mer tillgängligt, åtminstone om man jämför med mellanmålsutbudet i kiosker och småbutiker för några år sedan. Numera kan man köpa naturell yoghurt och gröt i miniförpackning på seveneleven. Och på tåget hem hade Kupé tipsat om kokta ägg som nu går att köpa runtom på olika ställen, så jag tipsar vidare. Dessutom - ägg från frigående svenska höns. Bra och gott som mellis!

Alexandra

söndag 25 mars 2012

Smart food

Intressant artikel i DN idag om "Smarta matval".

Johan Åkesson skriver om trenden god, hälsosam & miljöanpassad mat och hur konsumenter alltmer ställer krav på näringsriktig och miljöanpassad mat. Och så ska den vara god också så klart. Och inte allt för dyr. Inte så lätt alla gånger att få ihop dessa bitar.

Flera företag diskuterar och utmanar därför idag den breda rubriken "mat" och bjuder in till idéer för industrin att hitta nya (smarta) vägar. Kulturhusets utställning Tipping Point öppnade förra helgen och presenterar på ett nytt och innovativt sätt vårt totala beroende av naturen. Där kan man även vara med och bidra med lösningar i tävlingen ”Smart Lunch”. Juryn eftersöker nya ideer för förpackning, transport och tillagning och förslag på användning av råvaror. De smartaste idéerna blir sedan tillagade av TV-kocken Paul Svensson. Smart & kul idé!

Alexandra


tisdag 13 mars 2012

Rött eller vitt?

Det var nog en och annan som drog efter andan igår till Rapports nyheter "ett halvt kilo rött kött....i veckan!?"

Nyheten tog upp en ny omfattande studie från Harvard University som (ytterligare) visat samband mellan ett högt intag av rött kött och ökad risk för hjärtkärlsjukdom och cancer. Sambandet var påtagligt vid en konsumtion högre än ett halvt kilo rött kött i veckan. Man såg däremot en minskad hälsorisk om man ersatte köttet med vegetabilier eller vitt kött (fågel) och allra bäst riskminskning uppnåddes om man åt nötter istället.


"Rött kött" avser nöt, gris, får, rådjur älg. Bearbetat rött kött som korv och pastejer räknas som den största boven.

I Sverige äter vi i snitt 1,3 kilo rött kött i veckan och man kan ju endast spekulera men... i dessa tider med LCHF och Atkins är säkerligen köttkonsumtionen högre än så!

Så är du en storkonsumtion så kanske du ska fundera på att minska ner och hitta andra goda alternativ (det finns massor!). För hälsans skull men om inte det övertygar så kanske klimatfrågan gör det. Världsproduktionen av kött svarar för cirka 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan (FAO) För att producera 1 kg kött går det åt ca 10 gånger så mycket resurser som att producera 1 kg vegetabiliskt protein...

Jag har skrivit tidigare om rött kött här och här.

Alexandra

måndag 5 mars 2012

Underbara rostade mandlar

Jag har länge funderat på hur Svarta Lådan får till deras goda Kesella med mandlar som jag för övrigt är lite smått beroende av. Slutsatsen har blivit att det är just mandlarna som gör hela mellanmålet. Jag har testat vanliga sötmandlar, rostade mandlar, saltade mandlar - men inte lika gott... I helgen lyckades jag äntligen rekonstruera dessa mandlar - och det var inte alls svårt!

Rostade mandlar i ugn
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg mandlarna (jag använde skalade sötmandlar och även lite hasselnötter) i en ugnssäker form.


3. Sätt in mandlarna i ugnen och sänk temperaturen till 180 grader. Sätt klockan på 10 minuter.
4. Ta ut dem och "rör om" bland mandlarna. In i ugnen igen i 5 minuter. Därefter håll koll på hur länge de ska vara inne. De ska bli lite gyllenbruna. I min ugn tog det totalt 20 minuter. Genom att ugnsrosta så blir mandlarna rostade rakt igenom. Ta ut en mandel efter 15-20 minuter och dela den för att se om den blivit "helrostad".

Helt otroligt att det blir en sådan god smak bara genom att rosta dem! Nu förvarar jag mandlarna i en glasburk och använder i müslin och till mellanmål. Kesellablandningen gör jag så här: blandar kesella 1 % och 10 % (brukar ta 2 delar 1 % och 1 del 10%. Smaksätter med lite flytande honung och mosade hallon. Tillsammans med rostade mandlarna blir det ett riktigt gott mellanmål!

Alexandra