lördag 28 april 2012

Smoothie hos Stefan & Eva

Igår ryckte jag ut på smoothie-uppdrag hemma hos Stefan och Eva! Stefan hade fått en lång inköpslista av mig där han skulle handla ingredienser till 3 olika smoothies och utöver detta ett tiotal super-ingredienser som de ska "spetsa till" sina smoothiesar med - för att göra dem extra nyttiga och extra goda!

Basingredienser: Yoghurt naturell, mjölk, havremjölk, banan, proteinpulver, linfrön, frusna bär och mango, agavesirap.

"Superingredienser": nyponskalmjöl, gojibär, acaipulver, vetegräs, spirulina, kokosflingor, kokosolja, hampafrön, linfröolja.

Eva & Stefan
 Stefan som häller gojibär i sin smoothie.

Min tanke är: gör själva grundreceptet och därefter välj 1-3 extra superingredienser, som tex 1 tsk linfröolja eller 1 tsk vetegräs. Använd smoothien till frukost, mellanmål eller att ersätta en måltid med under en kortare period.

Ett av recepten var havremjölkssmoothie. Stefan valde att tillsätta: 1 tsk acaipulver, 1 tsk linfröolja och gojibär. Det blev riktigt gott!


Nötig Havremjölkssmoothie

ca 3 dl havremjölk
ca 1 msk kokosflingor
½ banan
några cashewnötter
1 tsk agavesirap
1 skopa proteinpulver



En lyckad eftermiddag! Helt underbart att komma ut till Stefan & Evas hästgård Högdalens Gård som ligger på Vendelsö med kringliggande småöar och vackra naturreservat.


Alexandra

måndag 23 april 2012

Underbar Mormor Magdas glass

Förra veckan fick jag följande kommentar: "-Om jag skulle vara gift med dig skulle jag gå upp i vikt!". En ganska komisk iakttagelse med tanke på att jag jobbar en hel del med just viktkunder och att vi dessutom stod framför tre av mina fina nyttiga maträtter... Men jag tog det givetvis som en komplimang.

Lite full i skratt kom jag att tänka på just den här kommentaren igår när jag mumsade i mig Mormor Magdas Karamelliserade Kolaglass med Havssalt.


Min granne Anders överraskade mig i helgen med tre smaker från Mormor Magdas "därproducerade" glass. Glass som glass tänkte jag men oj oj... det var utan betänklighet den godaste glassen jag ätit. Dessutom, gjord på ekologisk mjölk och grädde från Hjo, ägg från Lalleryds gård och socker från svenska sockerbetor och ekologisk vanilj från Madagaskar. Rent och fint utan tillsatser. Underbart. Passing it forward.

Frågan kvarstår då. Går man upp i vikt av det som är gott? Oavsett om det är nyttigt eller ej. Njae inte riktigt. Om vi lär oss att äta enligt japansk "Hara Hachi Bu" eller "80 % mätt" och väljer våra frestelser - då är risken stor att vi istället både håller vikten OCH mår bra! Förvisso en konst men väl värt att öva på.

Alexandra

torsdag 19 april 2012

Inspirerade dag

I morse var jag hos Cinnober och pratade kost och träning. Under tiden åt de frukost bestående av yoghurt & bär och matig smörgås. 


Inspirerade företag med ett strategiskt och nytänkande hälsoarbete. Förutom att de anordnar föreläsningar inom olika områden som tex kost, yoga, mindfulness och löpteknik, så har de en satt upp en hälsohörna med wellness- & matlagningsböcker för utlåning och Saltå produkter på display.


Det finns även en kyldisk med nyttiga mellanmål och måltider, hälsoanslagstavla med nyheter & aktiviteter, ljusterapirum, lekrum för barn till anställda som behöver vara på jobbet en obekväm tid samt massagerum. Låg sjukfrånvaro som resultat. Frisk personal är en lönsam investering!

Efter det; ICA! Följande varor stod på inköpslistan....


En hel del alltså... 3 maträtter + 3 såser svängde jag ihop på 2 timmar. Sen bar det av till fotostudio med Fitness Magazine. Alltid kul att träffa härliga Marie och annat trevligt Fitness-folk!


Mina tre goda rätter...


Nu tillbaka på Balance för att träffa kunder. Sen hem och sova... Lång med inspirerande dag!

Alexandra

torsdag 12 april 2012

Lund

Och så var det dags för föreläsning i Lund igår - ett härligt löpargäng på Björnstorps IF.



Nu ska jag bege mig hemåt för att skriva en artikel om grillsåser; hela kylen är full av både bra och dåliga såser. Bäst-i-test blir tveklöst Renée Voltaires Chili & Black Peppers sauce. Återkommer om de andra när tidningen utgiven..

Trevlig helg!
Alexandra

tisdag 10 april 2012

God vegetarisk rätt

Idag lagade jag en riktigt god vegetarisk lunch. Receptet kommer här:

Canihuafyllda paprikor

Ingredienser (4 personer): 2 dl canihuafrön eller svart quinoa, 1 Kung Markattas grönsaksbuljong, 1 msk finhackad röd chili, 1 gul lök, 1 pressad/finhackad vitlök, 250 gram ICAs frysta svampmix, 150 gram bladspenat, 2 dl grädde, 2 msk pinjenötter, 1 dl ost, olivolja/rapsolja, 1 tsk torkad oregano/mejram, salt och svartpeppar.

Gör så här: 1) Sätt ugnen på 225 grader. 2) Skär bort paprikans skaft och gröp ur kärnhuset. 3) Koka canihuafröna eller quinoan enligt anvisning i 1 buljongtärning. 4) Lägg paprikorna på en ugnssäker form. Gratinera i ugn i 10 minuter. 5) Under tiden: Stek lök, chili och vitlök i lite olivolja - lägg över i en traktörpanna. 6) Stek svampen och lägg över i traktörpannan. 7) I traktörpannan på medeltemperatur - tillsätt grädde, kryddor och rör om. Blanda i bladpenaten och rör tills spenaten "sjunker in". Smaksätt med salt och peppar och ev. 1/4 buljongtärning. 8) Tillsätt canihunafröna eller quinoan och rör om. Ta bort traktörpannan från plattan. 9) Ta ut paprikorna och fyll dem med den varma blandningen, strö till sist på ost. Gratinera i ugn i ca 10 minuter. 10) Stek pinjenötterna i  lite olja tills de blir gyllenbruna. 11) Servera de varma paprikorna med en tomat och gurksallad!


Hittade hackad fryst chili i frysdisken på ICA - billigt, praktiskt, toppen.


I eftermiddag tar jag tåget ner till Lund för att prata kost med ett hundratal entusiastiska löpare, ska bli riktigt kul! 

Alexandra



söndag 8 april 2012

Glad Påsk

Påskdagen började med sol och en långpromenad längst vackra Prins Bertilstigen där vi hittade både tussilago och vitsippor. Underbart!


Därefter ägghalvor, lax, lammkorv och grönsaker till lunch. Ägghalvorna är goda och tillhör påskbordet. Superenkla att göra: 4 hårdkokta ägg. Dela äggen i halvor och ta ur äggulorna. Finhacka gräslök (eller rödlök). Blanda 1/2 msk rom (röd stenbitsrom eller löjrom) med gräslöken, ca 2 msk creme fraiche, äggulorna, salt, peppar och pressad citron. Lägg fyllningen i ägghalvorna och toppa med rom, dillkvist och citron.

I Sverige äter vi mycket ägg, mer än 10 kilo per person och år... och det kan vi göra med gott samvete - ägg är nyttigt. Äggen väljer jag personligen uteslutande av ekologiskt produktion. De har ett något högre näringsinnehåll och dessutom får hönorna gå fritt vilket innebär att hon får vara ute under sommarhalvåret, får alltid dagsljus och har större möjlighet att utföra sina naturliga beteende. Gott samvete även där!
 
Glad Påsk

onsdag 4 april 2012

Kostföreläsningar

Undervisning i näringslära för ett nytt gäng på Yrkesakademin för Hudvård & Spa igår morse. Nyfikna, lyhörda och engagerade elever som jag ska träffa vid ytterligare två tillfällen - det ska bli kul!

Sen tog jag tåget till Leksand för att undervisa på kvällen om den bästa löparkosten inför Lidingöloppet. 


Den numera sedvanliga frågan kom så på slutet... "Hur är det egentligen med träning och LCHF". Frågan som många vill ha ett enkelt och kort svar på. Jag har full förståelse för detta men... det finns tyvärr inte ett enkelt svar mer än att "vi är alla olika och det kostupplägg som fungerar bra för vissa behöver inte vara effektivt för andra". En ödmjukhet inför våra olikheter tror jag är viktigt i det här sammanhanget.

För dem som har hört talas om/läst Frank Nilssons bok "Istället för doping" så tycker jag att Jacob Gudiol på Träningslära har gett en utomordentlig recension - läs den här!

Alexandra