onsdag 27 juni 2012

Kostråd & Ockhams Rakkniv

Idag rapporterar media "För mycket kött ökar risk för stroke". Forskare vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet står för en omfattande undersökning om lågkolhydratsdieters långsiktiga effekter. Man såg att deltagare som höll igen på kolhydrater och åt mer protein hade en ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Jag är en aning skeptisk till den här typen av hälsouppmaningar som "bekräftar" ett samband på det här sättet. Hjärtkärlproblematik kan ha flera rötter än bara kosten. Likaså beror det på hur mycket rött kött och vilken typ av kolhydrater man äter, likaså hur man lever i övrigt. Jag har inte läst studien men man bör inte bortse från att deltagarna som åt mycket rött kött kanske även rökte, drack mer alkohol,  motionerade mindre och åt mer kalorier totalt?

Dagligvaruhandeln rapporterade nyligen att "Svenskarna köper mer mättat fett" MEN att sockerkonsumtionen samtidigt fortfarande är hög. Kan det vara så att personer som drar ner på kolhydrater i sin kost i form av pasta och potatis kompenserar med att äta godis...?

Det finns därför (tycker jag) ingen anledning att låta sig skrämmas! Fortsätt att äta rött kött om du gillar det men kanske inte varje dag. Fisk och vegetariska alternativ mår du bra av som variation.

Jag kommer att tänka på Ockhams Rakkniv. Ni vet teorin om att "den enklaste lösningen är oftast den bästa". Krångla inte till det för mycket... Att ha en sund vardagsmat "lite av allt" i lagom mängder och med grönsaker till maten och frukt som mellanmål. Att undvika de värsta kostfällorna under vardagen som läsk, snabbmat och godis. Men man kan ockå behöva äta osund mat ibland men inte mer än 1-2 gång i veckan. Att äta mer fisk tror jag de allra flesta skulle må bättre av men ingen anledning att skippa det röda köttet. Lägg till fysisk aktivitet, rökstopp och sund alkoholkonsumtion till detta - då blir det sunt och bra. 

När det kommer till matlagning är det enkla oftast det bästa även där. Igår var jag hos Karin på middag och blev bjuden på Pasta Puttanesca. Tomater, sardellfiléer, kapris, oliver, vitlök, chili, persilja. Serverad till pasta al dente. Så enkelt, så gott.

Alexandra

söndag 24 juni 2012

Sillröra för sillskeptikern

Midsommar var underbar! Firade tillsammans med Lisa och hennes familj. Hennes son Luca och jag delar dock en påtaglig skeptisism mot sill. Jodå, jag vet att det är nyttigt men smaken.... Men så tipsade Staffan på Quality Care om en god sill-röra. Jag testade och... både Luca och jag blev positivt överraskade, den var riktigt god! Här kommer receptet:

Staffans sillröra
1 burk senapssill (tex Torekovs)
1 burk creme fraiche
1/2 finhackad rödlök
3 hårdkokta ägg
1 syrligt hackat äpple
Dill
Salt & svartpeppar

Hacka senapssillen och lägg i en skål (använd inte för mycket att senapssåsen som är i utan bara det som finns på sillen så att säga). Tillsätt alla ingredienser och rör om. Servera på kavring, knäckebröd eller som tillbehör till resten av midsommarmaten.

Alexandra

tisdag 19 juni 2012

London

I helgen var jag i London. Regnet smattrade troget ner på gatorna men det gjorde inte så mycket - London är alltid underbara London.

Trendspaning på Whole Foods..
Bouncebollarna finns överallt. Goda, praktiska, nyttiga.
TeaPigs gröna té. £26 för en liten burk. Kunde inte motstå... Innehåller 100 % matcha vilket innehåller en hög dos av antioxidanter samt ska ha en uppiggande effekt. Väldigt gott.

Yo Sushi

tisdag 12 juni 2012

Mornington

Föreläsning idag hos Mornington Hotel tillsammans med Staffan, psykolog på Quality Care. Härligt gäng!

Staffan pratade om stress. Enligt honom är arbetsminnet detsamma både för män och kvinnor och "över 7 saker i minnet samtidigt skapar problem med att minnas". Han sa också att "långtråkigheten är inspirationens moder". Tänkvärt tycker jag. Tror att det är viktigt att hitta stunder där man inte gör någonting alls. Staffan tipsade om olika former av stresshantering, bla: Motion - "motion bränner stresshormoner" och mindfullness "se dig omkring på väg till jobbet och fyll dina tankar med nuet. Observera byggnader, skyltfönster, hur solen känns på huden etc".

Själv pratade jag om kost i vanlig ordning. Om RIK som står för Regelbundenhet, Individanpassad kost och Kvalité - 3 viktiga områden vad gäller bra mat. Och så lite prat om E-nummer... brukar alltid bli debatt, så även idag. Kul!

Alexandra

söndag 10 juni 2012

Smoothies i Fitness Magazine

Köp senaste numret av Fitness Magazine! Där är jag med och betygsätter 13 olika färdiga smoothies och ger recept på egna smoothies samt tipsar om hur man kan "spetsa till" denna ljuvliga dryck.


Vad sägs om en "len avokadosmoothie boostad med kokosolja och cashewnötter"? Mycket god!

Alexandra 

måndag 4 juni 2012

Äta rätt - svårt?

"Äta rätt - svårare än att deklarera" skrev DN igår och syftar på en undersökning gjord av IFIC, USA. Amerikanerna vill gärna äta rätt men tycker att det är svårt; man litar inte på kostråden som är alldeles för många och dessutom krångliga.

Kanske en del beror på att vi slutat att prata om vad det faktiskt handlar om; mat. Istället pratar vi om kolhydrater, aminosyror, antioxidanter, transfettsyror. Intressant och aktuellt förvisso men kanske det kastar ett sken av att hur vi ska äta känns närmare sodoku än sunt förnuft?

Jag tror att vi alla någonstans vet vad nyttig mat är. Jag fick nyligen en fråga av en tidning vad som var mitt bästa kostråd. "Lyssna på kroppen" var det första som slog mig. Använd ditt sunda förnuft och se hur kroppen reagerar på maten du äter - det är iaf en bra start.

Nu ska jag ta tåget till Norrköping och imorgon håller jag föredrag i Umeå. På dessa ställen träffar jag löpare som vill lära sig att äta bra för sin träning.  Även i denna grupp glömmer man ofta bort det självklara och halkar in på (alltför) komplicerade kostupplägg. Sunt förnuft och lyssna på kroppen gäller även på dem. Får se om de lyssnar på mig! :)

Alexandra

fredag 1 juni 2012

Gazpacho

Mycket god Gazpacho på tetra:


Innehåller tomat, paprika, gurka, lök, olivolja, vinäger, salt och vitlök. Inga tillsatser. Behöver inte värmas utan färdig att äta som den är; snabbmat kan inte bli så mycket enklare och nyttigare än så här!

Alexandra