torsdag 26 februari 2009

Dieterna vandrar alla samma väg...

En ny studie publicerad i NEJM visar att det inte spelar någon roll vilken viktminskningsmetod man väljer. De jämförde 4 olika dieter där sammansättning av protein, fett och kolhydrater varierade, t ex en grupp åt en fettsnål diet med mycket kolhydrater medan en annan grupp åt fettrik diet med lite kolhydrater. Mängden mat (kaloriintaget) var alltså densamma men fördelningen av näringsämnen var olika. Resultat? Densamma för alla grupper; ett genomsnittlig viktminskning på 4 kg.

Det här är ju lite spännande och det understryker ytterligare mitt eget ställningstagande till det här med viktminskning; ät mindre och träna mer! Dieterna, oavsett vilken man väljer, kan fungera olika för olika personer, men i de flesta fall som jag har sett fina resultat är en kombination av tallriksmodellen med inslag av Medelhavskosten och Atkins/HFLC (high fat low carb). Jodå, man kan blanda dieter också!

Länk till studie:
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/360/9/859

Jag har ett (snart) pågående viktminskningsprogram som startar 5 mars på Balance, Stureplan. Oj, vilken efterfrågan det har varit vilket verkligen är super kul! Det är Joacim Keusch (PT) och jag som håller i kursen och vi har berghöga förväntningar. Jag kommer så klart att blogga om våra fram(ned)gångar längre fram!

Tills dess, hej!
Alexandra

4 kommentarer:

 1. grattis alexsandra till fin blogg! ska bli kul att följa.

  det känns inte som det är något nytt att det är att man ska förbränna mer än får i sig för att gå ned i vikt. dock tycker jag att det handlar ju inte bara om viktnedgång utan också om hälsa. äter man en kost med high fat low carb tex ska man tänka på clogged arteries and high cholesterol... vilket kan vara viktigare att prata om än några extra kg. nä ren mat, ekologiskt, mycket från västriket och bra träning tror jag på. inte för att det är helt lätt för det. för det finns massor som man kan frästas av där ute plus så ligger det mycket känslor bakom mat för mig. så det handlar inte bara om att äta bra utan att också ta hand om sitt inre, vara snäll mot sig själv.

  SvaraRadera
 2. Hej, välkommen!
  Håller helt med, det finns flera parametrar som är viktigt för att må bra både fysiskt och psykiskt. Det är häftigt det där med att ge kroppen det den behöver, man mår så otroligt bra. Helt enig om att undvika halvfabrikat och satsa på äkta vara!
  Vad gäller high-fat så är det lite intressant eftersom ett flertal studier nu visar att ett högt fettintag faktiskt främjar hjärt-kärl. Väntar med spänning på fler och välgjorda studier. Fettkvalité är ju också en viktig bit i pusslet. Medelhavskosten (som ju har högt fettintag) tilltalar därför mig rent personligen men även som rådgivare där jag sett fina resultat hos mina klienter.
  Tack för inlägg!
  Alexandra

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. självklart, det finns ju olika typer av fett och vi behöver det för att hjärna ska fungera. men det jag tycker jag hör av de som kör high fat är att de dricker grädde och trycker i sig bacon (får rysningar). blir som a free-pass to bad fat. det är inte så att jag hör att de äter massor med lax (eller annan fet fisk) och nötter. dock rasar de i vikt. själv äter jag så mycket avokado just nu så det finns en risk att jag blir en :) vet inte. själv tror jag inte på high något utan allt med motta. skriver jag efter att just njutit av en stor skål med häagen-daz chocolate chocolate chip.

  JoS

  SvaraRadera