torsdag 15 september 2011

Senap & Broccoli

Svt Vetenskap skrev i veckan om hur kombinationen broccoli & senap ger ett effektivt cancerskydd.

Studier har tidigare visat att ett ämne i broccoli, sulforafan, kan ge ett skydd mot cancer genom att ta död på cancerstamceller och hindra nya tumörer från att växa. Detta rapporterade bla University of Michigan förra året.

Nu visar en ny studie att enzymet myrosinase som finns i senap och kryddstark mat ökar sulforafanets cancerförebyggande egenskaper.

Det är främst broccoligroddar som är rikt på sulforafan. Ju mognare broccolin är desto mindre sulforafan innehåller den och broccolin ska helst ätas okokt (obs: för stora mängder okokt broccoli kan orsaka magproblem) men kan även ångkokas i 2-4 minuter och fortfarande vara näringsrik.

För att få full effekt; krydda broccolin/broccoligroddar med senap och pepparrot. En smörgås med kalkonpålägg, broccoligroddar och senap tex - gott!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar