tisdag 20 december 2011

Julmat och Coca Cola

Vilken överraskning - en låda FULL av hemmalagat julgott väntade mig i morse på skrivbordet från Annie. Pepparkaksmüsli, chokladtryffel, mozartbollar, glöggbollar, egen snaps (!), pepparkaksskorpor, julknäcke och senap. Imponerad och mycket rörd över denna fina present!

Till något helt annat.... Daily Mail skrev igår om hur forskare tror att "varningstexter" på livsmedel kopplade till "träning" skulle vara ett effektivt verktyg för att få ungdomar till att skippa läsk och snabbmat. Som ett exempel ges följande: "En coca-cola burk = 1 timmas löpning".

Forskare från Johns Hopkins University satte upp affischer utanför några matbutiker för att se om de kunde få tonåringar att avstå från läsk: "Fancy that drink of coke? How about an hour's jog to work it off?".

Seriöst blir jag lite chockad. Jag tycker INTE att det här är en bra idé. Jag ser egentligen flera anledningar till det - inte minst att det introducerar ungdomar till ett osunt förhållningssätt till mat. Dessutom, så är det inte rätt information att det tar 60 minuters löpning att bränna 250 kcal. Kaloriförbrukning under fysisk aktivitet är väldigt individuellt och kopplat till fysisk konditionsnivå men sällan behöver man springa i en hel timma för att göra sig av med en burk coca-cola.

Inspiration och (rätt) information i skolorna - kostar eventuellt llite mer men mycket bättre!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar