onsdag 8 september 2010

Testosteron

Jämställdheten i Sverige ligger fortfarande efter rapporterar SVTs rapport idag samtidigt som DN publicerar en artikel med titeln "Män det svagare könet efter 50". Ibland verkar världen mer motsägelsefull än vad den egentligen är :)

Eftersom min blogg inte är vidare politiskt inriktad är det DNs artikel som främst fångar intresset. De hänvisar till en ny studie där man sett att minskade testosteronnivåer hos män över 50 år är förknippat med en minskad förutsättning att överleva svåra sjukdomar.

Trots att fler studier behövs och att fenomenet "manligt klimakteriet" är ett omtvistat ämne så är det ändå intressant forskning. Kanske kommer man att hormonbehandla även män i framtiden? Kanske kommer man även att se över de riskfaktorer som bidrar till minskad testosteronutsöndring som tex fetma och alkohol. Testosteronhalterna sjunker redan vid måttlig alkoholkonsumtion och män som dricker stora mängder alkohol har ofta låga nivåer av testosteron. Stefan Arver, överläkare på Karolinska, menar på att oavsett ålder så tappar man i testosteronvärde om man går upp i vikt.

Mindre öl och mindre mage. Mer fysisk aktivitet och mer bra mat. En tämligen enkel åtgärd för att må långsiktigt bra, man som kvinna!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Hej Alexandra!

  Snälla kan Du svara på detta inlägg.

  Vad är skillnaden mellan fullkornsris och vanlig bulgur? Vilket anses nyttigast/hälsosamt?

  Näringsdrycker (mjölkfri, 300kcal), är de bra att använda som tillskott eller istället för mat då man ej kanske hinner laga en måltid eller så?

  Kan Du tipsa om mat/livsmedel som kan vara bra för magen/tarmarna och även sådant som kan vara mindre bra? (Vet att det är olika från individ till individ, men på ett ungefär).

  Om man vill äta mat som är hälsosam/nyttigt samtidigt som man vill gå upp några kilo. Vad bör man satsa på? Hur mycket bör man äta om dagen?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Fullkornsris och bulgur är olika typer av sädesslag. Båda är lika nyttiga anser jag.

  Det finns olika typer av näringsdrycker. Jag tycker att man ska försöka att undvika att använda dem istället för mat. Hitta istället enkla recept. Hälsans kök Falafel är gott och enkelt och passar bra till pitabröd och hummus. Findus Wok classic är också lätt att tillaga tillsammans med lax/kyckling.

  Jag kan tipsa om Kristina Anderssons bok "Fri från magbesvär" som ger dig lite tips. Jag skulle först rekommendera dig att undvika sådant som är vanligt att irritera tarmen som kaffe, alkohol och i vissa fall vete. Prova dig fram. Svårt att tipsa dig mer här, råder dig att kontakta en specialist eller en nutritionist/dietist.

  Energirika nyttigheter: avokado, rapsolja, olivolja, nötter, frön. Hänvisar dig till Livsmedelsverkets hemsida där du med hjälp av tabeller kan räkna ut ditt estimerade energibehov.

  Lycka till!

  Alexandra

  SvaraRadera