fredag 10 december 2010

Twinkie-dieten

Det ska vara USA av alla ställen!?

Marc Haub professor i näringslära provade en 10-veckors lågkalori-diet på snabbmat. Resultatet? Han gick ner 12 kg! Samtidigt minskade kolesterolet med 20 %.

Metoden kallar han för Twinkie-dieten och gick ut på att han skulle äta 1800 kcal per dygn (tidigare 2500 kcal) och 2/3 av kalorierna kom från kakor, bars, munkar etc. Hans tidigare diet var betydligt hälsosammare och bestod av fibrer, fullkorn, bär, grönsaker. Om du vill se hans diet hittar du den här. Man blir lite smått illamående...

Utöver skräpmaten åt han varje dag: multivitaminpiller, proteinshake samt grönsaker. Han undvek även kött; så fort han la till kött i sin Twinkiediet så steg kolesterolvärdet igen.
Ja... vad säger man? Minst sagt en irriterande fluga för oss som förespråkar fina råvaror. Man vill liksom helst bara slå ifrån sig det här. Och visst, det är klart att han går ner i vikt av ett kaloriunderskott (det finns liknande experiment som visat samma sak). Och man kan även fundera kring Haubs utgångsläge vad gäller näringsstatus innan experimentet och hur stor roll det spelade. Och så kan man så klart även fundera kring hur dieten fungerar på lång sikt vad gäller hjärt-kärlhälsan. Snabbmatsstudien vid Linköping universitet har bla visat skadlig hälsoeffekt.

Men Marc Haub ställer en viktig fråga. Är det kvantiteten eller kvalitén som har störst betydelse? Är man överviktig så är främsta målsättning att gå ner i vikt oavett hur man uppnår detta, eftersom vikten i sig är skadlig för hälsan (och då speciellt bukfettet). Snabbmatsstudien innehöll förutom dålig mat ett rejält energiöverskott.

Men för dem som är normalviktiga har ingenting att vinna på ett sånt här kostupplägg, needless to say... Och för överviktiga som lyckas med både ett minskat kaloriintag och bra råvaror har en större chans till att må bra idag och i framtiden. Däremot behöver man inte ta till extrema åtgärder vad gäller sitt kostupplägg som algdrinkar, pulver och böngratänger utan man kan göra det på sitt sätt och göra så gott man kan. Så länge man gör det.

Trevlig helg!
Alexandra x

1 kommentar:

  1. ännu mer intressant blir det när det visade sig att cocacola sponsrade kampanjen!

    SvaraRadera