tisdag 19 april 2011

Vegetarisk kost

The Independent skrev i helgen om en ny amerikansk studie som visade att vegetarianer har en lägre risk att drabbas av sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes och stroke jämfört med allätare som äter rött kött.

Studien är gjord på en ganska liten grupp personer så man kan inte dra jätte stora växlar men det finns vetenskapliga belägg för att ingredienser som förekommer rikligt i vegetarisk mat som frukt, grönsaker, bönor, linser, nötter, frön etc främjar hälsan på flera sätt. Det kan även vara så att vegetarianer generellt sätt har en hälsosam livsstil vad gäller fysisk aktivitet, rökning, alkohol etc. Kanske en cocktail-effekt av sunda levnadsvanor helt enkelt.

Arikeln hänvisar även till the German Cancer Research Center (2008) som rapporterat att vegetarianer minskade risken för en för tidig död med 50 % (män) och 30 % (kvinnor).

Tips på en vegetarisk meny har jag förslag på här.

Nu återstår 4 kostsamtal innan dagen är slut och jag ska äta middag på underbara Papa på Riddargatan med Karin!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar