söndag 14 mars 2010

Vegetarisk meny

I veckan bjöd jag hem Karin & Johanna på vegetariskt. Här kommer recept; copyright absolutely not reserved!

Förrätt: Rödbetsstavar med champinjon & pinjenötter
Ingredienser (4 personer): 6 små rödbetor, 10 champinjoner, 4 schalottenlökar, persilja, parmesan, 4 tsk pinjenötter, salt & peppar. Dressing: 2 tsk dijonsenap, 2 tsk flytande honung, 4 msk olivolja.
Gör så här! 1) Skala rödbetorna och koka i saltat vatten i ca 20 minuter. Låt svalna. 2) Skär rödbetorna i stavar och stek dem i lite smör i en stekpanna. Salta & peppra. 3) Skölj och finhacka champinjonerna. Skala och hacka schalottenlöken. 4) Stek champinjonerna i lite smör och tillsätt därefter löken och stek i ytterligare några minuter. Salta & peppra. Tillsätt persilja. 5) Blanda ihop dressingen. 6) Servera rödbetorna med champinjonröran, ringla över dressingen. Hyvla över några skivor parmesan och tillsätt pinjenötter.

Varmrätt: Kikärtsbiffar med potatis & yoghurtssås
Ingredienser ( 4 personer):
8 potatisar, 4 tomater, 2 msk olivolja, 2 burkar kikärtor på konserv, 1/2 gul lök, ca 10 gröna oliver, 1 vitlöksklyfta, 1 ägg, 2 msk ströbröd, 1 kruka koriander, Salt & svartpeppar, 4 msk sesamfrön. Sås: 3 dl matlagningsyoghurt + 1/2 dl mango chutney.
Gör så här! 1) Skölj och skär potatisen i klyftor. Dela tomaten i halvor. Lägg potatis och tomathalvorna på ett ugnssäkert fat, ringla över olivolja, salt och peppar. Grädda i ugn cirka 175 grader i 20-30 minuter. 2) Skölj av kikärtorna med kallt vatten. 3) Blanda ihop kikärtor, lök, oliver, vitlök, ägg, ströbröd, koriander, salt & peppar. Mixa med stavmixer (ej till en helt slät massa, låt det finnas några hela kikärtsbitar kvar). 4) Forma till biffar och doppa i sesamfrön. Stek dem försiktigt i lite smör så att de blir gyllenbruna. 5) Blanda ihop såsen. 6) Servera kikärtsbiffarna med potatis, tomat och yoghurtsåsen.

Efterrrätt: Lyxig chokladkaka
Ingredienser:
150 gram smör,
2 dl socker, 3 msk kakao, 1 nypa salt, 1 tsk vaniljsocker, 3 ägg, 1,5 dl mjöl, 100 gram hasselnötter.
Gör så här! 1) Smält smöret och låt svalna. 2) Vispa ägg och socker med elvisp (inte för länge, ska inte bli för poröst). 3) Blanda ihop alla ingredienserna och tillsätt smöret och därefter grovhackade eller hela hasselnötter. Rör om. 4) Häll smeten i en form. 5) Grädda i 175 grader, cirka 20 minuter. Servera som den är eller med en klick grädde eller kesella.

Ha en härlig söndag!

Alexandra

2 kommentarer:

  1. hej alexandra!(eller egentligen hej karin)
    jag har nyss fått veta att jag är gravid! är naturligt smal men inte direkt vältränad och känner nu att jag skulle vilja träna under graviditeten, stärka rygg och mage och så, för att orka med hela graviditeten och förlossningen och kunna återhämta mej snabbare. hur ska man träna och äta som bäst? tacksam för svar om ni har tid så klart:)

    SvaraRadera
  2. Hej Anna,
    Grattis!! Jag har mailat Karin så förhoppningsvis har hon möjlighet att svara dig här. Under tiden kan du gå in på livsmedelsverkets hemsida; de har massor av information om mat för gravida (blir lite långt att sammanfatta det här). Om du har frågor får du gärna höra av dig till mig igen!
    Mvh, Alexandra

    SvaraRadera