måndag 27 juni 2011

Hälsospara

Att tänka långsiktigt och i förebyggande syfte är lönsamt inom många områden och så även vad gäller din hälsa. Men många av oss är ganska bra på att leva i nuet och att vara efterklok. Samtidigt pensionssparar vi. Vi förstår kopplingen mellan att lägga undan pengar idag och plocka ut dem imorgon. Det är just precis så vi bör tänka när det kommer till hälsan. Att hälsospara ÄR lönsamt!

Flera studier på olika dieter har visat vad som fungerar på just kort sikt men nu tittar man långsiktigt. Förra veckan skrev DN om den nya omfattande studien som visar hur man håller vikten hela livet.

121 000 kvinnor och män ingick i studien vid Harvard School of Public Health i Boston och visade hur små förändringar i livsstilen påverkar vår vikt.

Forskarna visade hur olika livsmedel påverkar vikten på lång sikt och de snabba kolhydraterna (vitt bröd, nudlar, godis, läsk) ligger i topp på listan över livsmedel som ökar vikten. De som lyckades hålla eller minska vikten åt extra grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frukt. Även yoghurt tycks göra det lättare att hålla vikten.

Enkla slutsatser kan man tycka, speciellt med tanke på att beteendet bakom dina matvanor är av väldigt stor betydelse, men ändå intressant. Det är just vad du gör i det stora hela som är viktigt. Att unna sig både mycket och fel typ mat ibland är inte boven utan det är de dagliga rutinerna. Dessutom; den maten som är bra för vikten är även bra för hälsan!

Låter det präktigt? Ja kanske.. men då är väl ändå att pensionsspara det också!?

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar