tisdag 23 augusti 2011

Statiner?

The Telegrpah skriver att tusentals patienter kan ha tagit kolesterolsänkande statiner i onödan.

Forskare anser att allt för många ser medicinen som en "underverksmedicin" och att de 7 millioner personer i England som tar statiner kostar NHS £500 miljoner varje år. Forskarna föreslår vidare att läkare bör se över sin bedömning huruvida en patient är i behov av statiner.

Trots att statiner kan utgöra en livsviktig del av förebyggandet av hjärtkärlsjukdom hos flera personer så är det givetvis bättre att inte medicinera om behovet inte finns. Speciellt med tanke på att statiner kan bidra till möjliga biverkningar som en ökad risk för förhöjda levervärden, njursvikt, gråstarr och muskelsjukdom.

Den viktigaste behandlingen är dock alltid den förebyggande. Där kost, träning och vila är viktiga grundstenar.

I morse var jag uppe med tuppen och gjorde yoga kl 07:00. I slutet sa yogainstruktör Filippa Odenwall några tänkvärda ord "Tacka er själva att ni gjorde valet i morse att komma hit och investera i en högre hälsa". Läs om meningen och begrunda... Det ligger mycket i det.

Dina matval är en viktig investering för hälsan rent generellt men specifikt för att minska risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom.

Några generella tips:
Bra kostgrund Ät med regelbundna tider samt ät varierat. Varken för mycket eller för lite.
Bra fettkvalité Fet fisk (lax, makrill, tonfisk, sill, sardiner), avokado, nötter, frön, olivolja, rapsolja, hampafröolja.
Fisk 3-4 fiskmåltider i veckan, varav fet fisk minst 2 ggr. Övrigt passar magert kött bra som t.ex. kyckling, kalkon och viltkött. Bönor och linser är också bra alternativ.
Försiktig med dåligt fett... Kakor, bullar, friterad mat, chips, pommes, hel- & halvfabrikat etc.
Fibrer Rågbröd, fullkornsris, havregryn, frukt, grönsaker. Speciellt baljväxter (bönor, linser, ärter) är bra.
Havre innehåller betaglukaner som har en kolesterolsänkande effekt. Havregrynsgröt = bra!
Frukt & Grönsaker Välj olika färger! 3 frukter + 3 grönsaker varje dag.
Mörk choklad? Jodå, det är bra! Mörk choklad (70 %+ kakao) kan sänka kolesterolet. Men i rimliga mängder… Några rutor (ca 20 gram) 4 ggr i veckan.

Nu ska jag investera i ett gott mellis från svarta lådan... Kesella med bär och rostade mandlar!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar