fredag 17 februari 2012

Kalorirestriktion

The Telegraph skrev i veckan om en ny amerikansk studie som visat att ett för högt kaloriintag kan fördubbla risken för äldre att utveckla en mild form av kognitiv dysfunktion som i sin tur kan påskynda demens.

Forskare har tidigare rapporterat om sambandet mellan att äta måttligt och en anti-ageing effekt. Man vet inte exakt hur en kalori-restriktion kan sakta ner åldrandet men man tror att det påverkar metabolismen och gör så att kroppen genererar färre fria radikaler samt påverkar sköldkörteln. Forskare Edward Weiss säger "There is plenty of evidence that calorie restriction can reduce your risks for many common diseases including cancer, diabetes and heart disease".

Och det är just detta som många i den här delen av världen har så svårt för... Att förhålla sig till vårt överflöd av mat. Att äta måttligt betyder definitivt inte svält men för många kan det betyda en halvering av sitt nuvarande matintag. Om man skippar läsk, godis, snacks, dessert under vardagen och äter i övrigt normalportioner - det är måttligt. Lägger man till promenader och några träningspass under veckan - då blir det riktigt bra både för minnet och åldrandet!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Hej Alexandra!

  Tror verkligen på detta! Det är precis som du säger svårt för många att äta med måtta, speciellt när det är gott..., men generellt sett så mår i alla fall jag mycket bättre om jag äter mindre portioner. Känner mig lättare i kroppen och har mer energi.

  Sofia

  SvaraRadera
 2. Hej Sofia!

  Jag håller med dig, trots att det är svårt ibland när maten är riktigt god. Men man får öva på att äta långsamt, känna smakerna och efter ett tag vänjer sig kroppen vid mindre mängder.

  Alexandra

  SvaraRadera