måndag 13 februari 2012

Läsk & Astma

Att nyttig mat har en stor inverkan på vår hälsa är egentligen en självklarhet och likaså att osund mat påverkar oss negativt. Med detta sagt innebär ett sunt ätande INTE att man behöver skippa den onyttiga maten, lika lite som att man ska frossa i godsaker varje dag. Att hitta balansen och nyanserna är viktigt!

Tyvärr är det inte ovanligt att man liknar socker vid gift och godis som farligt vilket jag inte tror motiverar till sundhet utan bara (ytterligare) spär på en osund laddning kring mat.

Dagens medicin skrev förra veckan om en australiensk forskning som visat ett samband mellan läsk och astma. De deltagare som drack mer än en halvliter läsk per dag hade 26 % högre relativ risk att drabbas av astma och 79 % högre relativ risk att drabbas av KOL jämfört med de som inte drack läsk. Inga klara samband men ändå en intressant observation.

Vi tolkar alltså inte detta som att läsk är farligt eller skulle vara en orsak till astma. Däremot att en överdriven konsumtion inte är bra. Läsk en gång i veckan - helt ok. Läsk varje dag - inte bra.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar