måndag 5 mars 2012

Underbara rostade mandlar

Jag har länge funderat på hur Svarta Lådan får till deras goda Kesella med mandlar som jag för övrigt är lite smått beroende av. Slutsatsen har blivit att det är just mandlarna som gör hela mellanmålet. Jag har testat vanliga sötmandlar, rostade mandlar, saltade mandlar - men inte lika gott... I helgen lyckades jag äntligen rekonstruera dessa mandlar - och det var inte alls svårt!

Rostade mandlar i ugn
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg mandlarna (jag använde skalade sötmandlar och även lite hasselnötter) i en ugnssäker form.


3. Sätt in mandlarna i ugnen och sänk temperaturen till 180 grader. Sätt klockan på 10 minuter.
4. Ta ut dem och "rör om" bland mandlarna. In i ugnen igen i 5 minuter. Därefter håll koll på hur länge de ska vara inne. De ska bli lite gyllenbruna. I min ugn tog det totalt 20 minuter. Genom att ugnsrosta så blir mandlarna rostade rakt igenom. Ta ut en mandel efter 15-20 minuter och dela den för att se om den blivit "helrostad".

Helt otroligt att det blir en sådan god smak bara genom att rosta dem! Nu förvarar jag mandlarna i en glasburk och använder i müslin och till mellanmål. Kesellablandningen gör jag så här: blandar kesella 1 % och 10 % (brukar ta 2 delar 1 % och 1 del 10%. Smaksätter med lite flytande honung och mosade hallon. Tillsammans med rostade mandlarna blir det ett riktigt gott mellanmål!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Så gott med mandlar!

  Men jag har för mig att en del vitaminer etc. försvinner då man rostar nötter?

  För nötter innehåller ju en hel del nyttigt och det är ju synd om en del av det nyttiga försvinner då man rostar (även om det inte är allt!)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Det stämmer nog att näringsinnehållet förändras lite granna. Men det är fortfarande ett väldigt nyttigt snacks. Kanske man kan blanda naturella med rostade så får man lite av båda!
  Ha det bra!
  Alexandra

  SvaraRadera