tisdag 13 mars 2012

Rött eller vitt?

Det var nog en och annan som drog efter andan igår till Rapports nyheter "ett halvt kilo rött kött....i veckan!?"

Nyheten tog upp en ny omfattande studie från Harvard University som (ytterligare) visat samband mellan ett högt intag av rött kött och ökad risk för hjärtkärlsjukdom och cancer. Sambandet var påtagligt vid en konsumtion högre än ett halvt kilo rött kött i veckan. Man såg däremot en minskad hälsorisk om man ersatte köttet med vegetabilier eller vitt kött (fågel) och allra bäst riskminskning uppnåddes om man åt nötter istället.


"Rött kött" avser nöt, gris, får, rådjur älg. Bearbetat rött kött som korv och pastejer räknas som den största boven.

I Sverige äter vi i snitt 1,3 kilo rött kött i veckan och man kan ju endast spekulera men... i dessa tider med LCHF och Atkins är säkerligen köttkonsumtionen högre än så!

Så är du en storkonsumtion så kanske du ska fundera på att minska ner och hitta andra goda alternativ (det finns massor!). För hälsans skull men om inte det övertygar så kanske klimatfrågan gör det. Världsproduktionen av kött svarar för cirka 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan (FAO) För att producera 1 kg kött går det åt ca 10 gånger så mycket resurser som att producera 1 kg vegetabiliskt protein...

Jag har skrivit tidigare om rött kött här och här.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar