måndag 4 juni 2012

Äta rätt - svårt?

"Äta rätt - svårare än att deklarera" skrev DN igår och syftar på en undersökning gjord av IFIC, USA. Amerikanerna vill gärna äta rätt men tycker att det är svårt; man litar inte på kostråden som är alldeles för många och dessutom krångliga.

Kanske en del beror på att vi slutat att prata om vad det faktiskt handlar om; mat. Istället pratar vi om kolhydrater, aminosyror, antioxidanter, transfettsyror. Intressant och aktuellt förvisso men kanske det kastar ett sken av att hur vi ska äta känns närmare sodoku än sunt förnuft?

Jag tror att vi alla någonstans vet vad nyttig mat är. Jag fick nyligen en fråga av en tidning vad som var mitt bästa kostråd. "Lyssna på kroppen" var det första som slog mig. Använd ditt sunda förnuft och se hur kroppen reagerar på maten du äter - det är iaf en bra start.

Nu ska jag ta tåget till Norrköping och imorgon håller jag föredrag i Umeå. På dessa ställen träffar jag löpare som vill lära sig att äta bra för sin träning.  Även i denna grupp glömmer man ofta bort det självklara och halkar in på (alltför) komplicerade kostupplägg. Sunt förnuft och lyssna på kroppen gäller även på dem. Får se om de lyssnar på mig! :)

Alexandra

1 kommentar:

  1. Håller med dig helt och hållet. Tack för en intressant föreläsning för några veckor sedan. Har sedan dess avancerat mina mellanmål, vilken skillnad det gör!
    Vi hörs!
    Mvh

    SvaraRadera