onsdag 27 juni 2012

Kostråd & Ockhams Rakkniv

Idag rapporterar media "För mycket kött ökar risk för stroke". Forskare vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet står för en omfattande undersökning om lågkolhydratsdieters långsiktiga effekter. Man såg att deltagare som höll igen på kolhydrater och åt mer protein hade en ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Jag är en aning skeptisk till den här typen av hälsouppmaningar som "bekräftar" ett samband på det här sättet. Hjärtkärlproblematik kan ha flera rötter än bara kosten. Likaså beror det på hur mycket rött kött och vilken typ av kolhydrater man äter, likaså hur man lever i övrigt. Jag har inte läst studien men man bör inte bortse från att deltagarna som åt mycket rött kött kanske även rökte, drack mer alkohol,  motionerade mindre och åt mer kalorier totalt?

Dagligvaruhandeln rapporterade nyligen att "Svenskarna köper mer mättat fett" MEN att sockerkonsumtionen samtidigt fortfarande är hög. Kan det vara så att personer som drar ner på kolhydrater i sin kost i form av pasta och potatis kompenserar med att äta godis...?

Det finns därför (tycker jag) ingen anledning att låta sig skrämmas! Fortsätt att äta rött kött om du gillar det men kanske inte varje dag. Fisk och vegetariska alternativ mår du bra av som variation.

Jag kommer att tänka på Ockhams Rakkniv. Ni vet teorin om att "den enklaste lösningen är oftast den bästa". Krångla inte till det för mycket... Att ha en sund vardagsmat "lite av allt" i lagom mängder och med grönsaker till maten och frukt som mellanmål. Att undvika de värsta kostfällorna under vardagen som läsk, snabbmat och godis. Men man kan ockå behöva äta osund mat ibland men inte mer än 1-2 gång i veckan. Att äta mer fisk tror jag de allra flesta skulle må bättre av men ingen anledning att skippa det röda köttet. Lägg till fysisk aktivitet, rökstopp och sund alkoholkonsumtion till detta - då blir det sunt och bra. 

När det kommer till matlagning är det enkla oftast det bästa även där. Igår var jag hos Karin på middag och blev bjuden på Pasta Puttanesca. Tomater, sardellfiléer, kapris, oliver, vitlök, chili, persilja. Serverad till pasta al dente. Så enkelt, så gott.

Alexandra

1 kommentar:

  1. Im with you! Dont make it complicated, take ite omboard. Again ;)
    Nice articles btw with you in fitness mag...lol
    Steve Clark

    SvaraRadera