torsdag 23 september 2010

Löparmat

Intresset för långdistanslöpning är stor. I helgen är det dags för Lidingöloppet och i år är det första gången, sedan start för 46 år sedan, som de fick sätta anmälningsstopp redan i början på september.

Ska du springa? Här kommer 5 kosttips innan den stora löpardagen!

  • Tanka på kvällen innan! Ät en välbalanserad och näringsrik middag på lördagen, t ex kyckling- eller laxrätt med ris/potatis och färgglada grönsaker.

  • Starta smart! Ät en ordentlig frukost, t ex havregrynsgröt med banan och mjölk och grovt bröd med pålägg eller fil, flingor, bär och grovt bröd med skivat ägg. Ät frukosten 1,5-2 timmar innan start.

  • Fyll på innan loppet! Precis innan start kan du ta en banan men undvik stora mellanmål efterom risken blir stor att du får håll.
  • Under loppet; sportdryck eller gel och så vatten!

  • Prova aldrig något nytt! Ibland vet man inte hur kroppen reagerar, så undvik att äta energibarer du aldrig tidigare provat eller laga någon ny exotisk maträtt kvällen innan. Det vore ju tråkigt att ställa in pga magproblem!

  • "After-workout!" Jag vet att socker är en utbuad ingrediens men efter 3 mils löpning behövs snabba sockerarter! Kombinera med protein. 5-6 dl fruktyoghurt eller chokladmjölk är ett bra alternativ. Keso med torkade aprikoser går också bra. Därefter en rejäl måltid inom 1-2 timmar efter avslutat pass.

  • Vatten, vatten, vatten! Se till att vara i positiv vätskebalans, dvs att du har druckit ordentligt med vatten dagen innan och timmarna innan loppet.

Vill du ha information om kolhydratsuppladdning? Du hittar bra tips här. Du kan även läsa mer om Lidingöloppet här.

Alexandra

2 kommentarer:

  1. Nä men, kan du sånt här....puss puss!!!
    /K

    SvaraRadera
  2. Karin, min vän.. jag måste ju in och nosa lite på ditt område ibland, bara för att visa att jag kan!:-)
    Kramar

    SvaraRadera