onsdag 10 november 2010

Nötter i fokus

The Telegraph skrev i oktober om en ny italiensk studie som fastslår att skalet i mandlar stärker immunförsvaret. Forskarna menar på att polyfenoler i nötter, och då speciellt mandlar, kan hjälpa kroppen att försvara sig mot virus, inklusive de som orsakar influensa och förkylning.

Hur många mandlar det handlar om var oklart men de poängterar betydelsen av att regelbundet äta nötter. Däremot, skalade mandlar hade ingen märkbar effekt på immunförsvaret.
Det här är inte den enda nöten som intresserar forskarna. I september skrev Journal of Nutrition att valnötter och linfrön kan vara en del av behandling mot det metabola syndromet och hjälpa mot övervikt.

I maj rapporterade samma tidskrift att en handfull pistagenötter hjälper att sänka det dåliga kolesterolet. De menar att ämnen i pistagenöten hjälper till att "förstöra" det dåliga kolesterolet som är en riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke. Pistagenöten är extra rik på antioxidanterna lutein, betakaroten och vitamin E.

Tidigare i år rapporterade amerikanska forskare att de som äter nötter regelbundet har bättre kolesterolvärden än de som inte äter nötter. Forskare Dr Joan Sabaté säger: "Att utöver en i övrigt hälsosam kosthållning lägga till nötter dagligen är positivt för kolesterolet". Men det handlar om naturella nötter och i mindre mängder eftersom nötter är energirika.

Och för att citera en läsare här på bloggen; "9 valnötter per dag kan sänka blodtrycket". Känns som ett utmärkt tips, Turkisk yoghurt med lite honung och valnötter är en favorit!

De ovan omnämnda studier är bara några av flera som gjorts på nötter. Man kan dra slutsatsen att nötter ÄR verkligen bra för oss. Cirka en handfull blandade nötter och en handfull blandade frön per dag är rimligt tycker jag. Välj och vraka bland: pistage-, hassel-, macadamian-, para-, jord-, cashewnötter mfl. De fungerar som ett utmärkt mellanmål, tillsammans med en frukt eller som de är.

Om du bor i Stockholm; prova Blueberry's Nuts for you - riktigt god.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar