onsdag 1 december 2010

Jojobantning & Guldfisksyndromet

Igår presenterades en ny studie i Journal of Neuroscience som visade att jojobantning kan förändra dina gener och ditt ätbeteende. Man jämförde möss som bantat från och till under en längre tid med vanliga möss som inte bantat.

Bantarmössen utvecklade en förändring i arvsmassan som gjorde att de tenderade att välja fettrik mat när de var stressade, samt ägnade sig åt "hetsätning" i större utsträckning. Bantarmössen hade dessutom lägre tolerans mot stress.

Jo-jo bantning innebär att man hoppar på en diet eller metod för att snabbt gå ner i vikt, för att sedan hoppa av dieten och lägga på sig samma vikt igen (och kanske några extra kilon). Detta påfrestar kroppen både fysiskt och psykiskt. Det finns tom studier på djur som visar att det kan leda till kortare livslängd. Det finns även dieter som kan medföra otrevliga hälsorisker som benskörhet och hjärt-kärlproblem.

Det finns ett annat namn för detta; guldfisksyndromet. Man lockas av dieter och glömmer mellan gångerna att de inte ger några bestående resultat och påfrestar humör och stubin. Precis som guldfisken som nyfiket simmar runt ett varv i skålen utan att komma ihåg förra varvet.

Alla seriösa hälsoexperter (mig inkluderad..) är överens sedan länge: Jo-jo bantning bör undvikas! Ofta får jag medhåll när jag är ute och föreläser och träffar klienter. Men studier pekar fortfarande på att många bantar 10 år av sina liv..

Visst förstår jag motiven bakom drastiska koståtgärder men det är extremt sällan att de är bra för någon. Jag tror på det goda i livet - mat ska var gott och inte bli en stress. Titta på helheten och hitta en balans. Ställ dig frågan: hur har det fungerat tidigare? Ta lärdom av de signaler som kroppen ger ut och hitta ett sunt förhållningssätt till både det sunda och osunda.

Woody Allan lär ha sagt "You can live to be a hundred if you give up all those things that make you want to live to be a hundred!" Någon annan sa "Det första man förlorar under en diet är humorn". Det talar lite för sig självt tycker jag.

Alexandra

6 kommentarer:

  1. Jag är ett bevis på att det är precis så det är! "intressant" att få det vetenskapligt bekräftat. Jag är extremt stresskänslig och hetsäter absolut i stressade situationer. Har extremt svårt att uppnå målsättning eftersom jag har svårt att förhålla mig till balans och äte med måtta... Kanske ska boka in en tid med dig. Jobbar du på balance i solna?
    Mvh Anna (Balance medlem)

    SvaraRadera
  2. Bantar ej mer sen länge, då jag kom på att mindre är mer,njuta av allt i mindre skala!
    Alltid ha maten klar, då jag anländer hemmet
    med stor hunger!
    På så sätt undviker man snabbochstressmat!

    SvaraRadera
  3. Känner igen mig i Annas situation..

    Snälla Alexandra, kan du besvara dessa frågor?!

    Om man tillagar kyckling, julskinka - kött överhuvudtaget, ris etc.. Hur länge håller de sig i frysen? Alltså färdiglagad mat (som man själv tillagar). Hur många månader ungefär?


    Kan inte du göra ett inlägg om vad du har för varor i skafferiet, kylskåpet och frysen?

    Behöver inspiration på nyttiga varor:)

    SvaraRadera
  4. Guldfisksyndromet - det var ett bra uttryck. Det passar in på några av mina släktingar som jojobantat så länge jag minns. Men de minns inte. De säger alltid att de bantar och blir lite tyngre för varje år.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Tack alla för inlägg!

    Vad gäller frågan om tillagad kyckling och skinka i frysen så vet jag faktiskt inte exakt men jag tror att skinkan står sig i cirka 1-2 månader och kyckling lite längre.

    Jag ska skriva upp vad som finns i mitt skafferi men det blir en kommentar på det här inlägget - så håll utkik!

    Bästa hälsningar!
    Alexandra

    SvaraRadera
  6. Tack för svaret!
    Oj, "bara" 1-2månader för skinka? Attans då, jag som redan nu har börjat frysa in skinka som har blivit över - tänkte att det skulle bevaras till februari då jag har brist på tid för att laga mat:P

    Ser fram emot vad som finns i ditt skafferi:D

    SvaraRadera