fredag 13 maj 2011

Uppsala

Igår var jag hos Hälsoutvecklarna i Uppsala och undervisade om Kost & Mag-tarmsystemet. Efter halva lektionen skickade jag ut dem på stan för att göra en djupdykning bland olika produkter i mat- och hälsokostbutiker som de sedan fick redovisa.

"Det är dyrt att vara allergisk/intolerant: glutenfria produkter kan kosta upp till 3 gånger så mycket som de icke-glutenfria. Likaså laktosfria varor är något dyrare".

"Goda bakterier som finns i fil och yoghurt är nyttigt och bra, men det är dock sällan man förstår vilken typ av bakterier som är tillsatta. Fil/Yoghurt bättre än de söta dryckerna som Proviva. Probiotika i pillerform kan vara lämpligt men enbart vid vissa specifika situationer som tex inför en resa, sänkt immunförsvar eller vid en antibiotikabehandling"

"Det finns flera kosttillskott mot förstoppning och dessa kan kosta allt ifrån 99-300 kr. Alltid bättre att testa med mat först som tex att välja nyttiga fibrer och dricka vatten osv. Piller kan vara nödvändigt enbart av praktiska skäl men kan i vissa fall förvärra problemen".

En kul dag i Uppsala och lärorikt även för mig!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar