fredag 14 oktober 2011

SNF symposium näringsforskning

I onsdags gick jag upp med tuppen och tog tåget ner till Lund för att vara med på SNFs Jubileumssymposium om svensk nutritionsforskning.

Det var en intressant dag med mycket inspiration och ny kunskap. Här kommer en sammanfattning!


Louise Ungerth (chef för Konsument & Miljö, Konsumentföreningen) pratade om hur svårt det är för konsumenterna att orientera sig bland all marknadsföring av livsmedel och hälsopåståenden, som ibland är rena dumheterna. Som exempel tog hon upp Life's reklam "Apelsinen - snuvad på järn" och poängterade, precis som jag och många andra gjorde när den kom ut; -Vem äter apelsin för att få i sig just järn!? Ungerth tog även upp hur man lyfter fram gräsätande kor som ett mycket högre innehåll av omega-3. Ja, riktigt menade hon men mängden är försumbar jämfört med vad vi behöver får i oss. Det nya tuggumit VIGO var heller inte populärt. Gå in och läs (den vilseledande) reklamen så krävs egentligen ingen vidare förklaring.

Åke Bruce (professor emeritus, fd LIvsmedelsverket) var förstås också på plats och pratade om svensk näringsforskning genom åren, och tog upp milstolpar som "Folic acid prevents birth defects", Health effects of trans fatty acids", Progress in measuring energy intake" och "Fish oil fatty acids reduce mortality in coronary heart disease". Han pratade också om svenskarnas betydelse inom kost och idrott och den berömda uppladdningen.

Marju Orho-Melander (professor, Diabetes och Kardiovaskulär sjukdom) höll en riktigt intressant föreläsning om hur maten och generna samspelar. Hon pratade om diabetes och övervikt/fetma och att maten vi äter kanske inte är så bra för oss alla gånger.. Hennes hypotes var att "Samspel mellan gener och diet är viktiga" och de senaste 10 åren har mycket hänt inom genforskning som nu gör att vi har nya möjligheter för prevention.

Man har hittat ett antal fetmagener där den viktigaste är FTO (reglerar aptit). Däremot menade hon att fysisk aktivitet skyddar mot den här typen av gen. Om du tränar aktivt drabbas du inte av fetma trots om du skulle ha det här ärftliga anlaget. Kostmässigt det som skyddar just vid fetma pga FTO-genen är fettsnål kost men hon poängterade att det inte betyder att ett sådant kostupplägg fungerar vid andra fetmagener. Fetmagenen GIPR orsakar viktuppgång vid högt kolhydratsintag och bör därför regleras med en kolhydratsnål kosthållning.

Arbetet med att förstå samspelet mellan diet och genetiska riskfaktorer för vanliga folksjukdomar som fetma, diabetes och cancer har precis börjat. Det är dessutom oerhört komplext och krävs vidare forskning för att förstå hela sambandet.

Magnus Domellöf (docent, Institutionen för klinisk vetenskap, Pediatrik) pratade om hur barnets mat påverkar den vuxnes hälsa. Han pratade om sambandet mellan låg födelsevikt och beteendeproblem samt sambandet järnbrist och ökad risk för infektioner och försämrad tillväxt. Tarmfloran togs också upp och hur människor delas in i olika enterotyper som spelar stor roll för hälsan.

Per Åman (professor, Uppsala) talade om svensk nutritionsforskning i ett internationellt perspektiv och tog upp HELGA - ett pågående forskningsprojekt om kostfibrer där expertgrupper från Danmark, Sverige, Finland, Island och Norge deltar.

Robert Brummer (professor, Örebro universitet) var verkligen intressant att lyssna på. En intressant observation han lyfte fram.. "Vi som läkare vet att ca 30% av läkemedel inte ger någon effekt vilket är helt acceptabelt. Varför måste då olika kostrekommendationer ha en effekt på alla för att bli accepterat?" Han avslöjade att de fn. jobbar med ett intressant projekt om "Healthily Ageing".

Christina Karlsson (Health Manager, ICA) pratade om hur kunderna efterfrågar hälsosamma, ekologiskt och närproducerat - helst allt detta i ett! Däremot kan de handla väldigt ohälsosamt andra dagar. Christina pratade om hur mat och hälsoforskning tenderar att bli medicinskt svårbegripliga och att i slutändan måste det "översättas" rent operativt för att nå ut till kunden.

Christina tog upp Johan Swahns doktorsavhandling "If I can taste it, I want it" som undersöker hur man kan utveckla ett kognitivt baserat sensoriskt språk för olika produkter i detaljhandel och därefter använda det i marknadsföringen i butiksledet. Intressant! Man kan komma långt som livsmedelsbutik om man lyckas aktivera konsumenternas (alla) sinnen.

På tal om sinnen... lunchen som serverades var fantastiskt god! Ekologiskt, närodlat, färglatt, fin fettkvalité - inget hade lämnats åt slumpen. Men så var vi ju också på en matkonferens med fokus på hälsa.


Sammanfattningsvis, en intressant dag. Det finns verkligen svensk näringsforskning att vara stolt över! Samtidigt behövs fler tvärvetenskapliga studier med tanke på att det är ett sådant komplext område.

Höjdpunkten var definitivt föreläsningen om genetik - som lyfte fram just det här med komplexiteten men även det intressanta med .... mat. För slutsatserna under paneldiskussionen var just det; att kanske vi borde använda ordet mat istället för nutrition och näring. Så att avståndet mellan forskare och "folket" blir lite kortare. Det är ju trots allt icke-forskare som det forskas på och som är själva folkhälsan!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Så intressant! Önskar att man hade kunnat vara med på ett sånt föredrag. Speciellt det där med generna ja. Jag har några i min bekantskapskrets som varit runda/väldigt överviktiga och gått ner i vikt på helt två olika sett - den ena på fettsnålt, den andre på fettrikt. Fascinerande...
    Hälsningar
    Bengt

    SvaraRadera