lördag 21 januari 2012

Matavfall

SVT rapporterade i veckan att 179 kg ätbar mat slängs per person och år inom EU via hushåll, stormarknader och restauranger. Samtidigt lever 79 miljoner EU-medborgare under fattigdomsgränsen.

Tragisk statistik och hemska bilder förmedlas till oss varje dag via tv-rutor och tidningar; det är liksom vår vardag. Man får en klump i magen och skäms men återgår sen till egna bekymmer och tankar. Men begrunda dessa siffror igen så inser man att detta är.... riktigt skämmigt faktiskt. OCH det är något vi kan påverka - utan större insatser i vare sig pengar eller tid.

Varje svensk lever som om det fanns 3 planeter. Varje amerikan som om det fanns 5. Den som är ute och reser konstaterar samtidigt att världen krymper... Vi borde därför även förstå att detta gäller oss alla.  

EU agerar nu äntligen; för att försöka komma åt problemet ska EU-parlamentet rösta om en ny resolution där målet är att matsvinnet ska halveras till år 2025. Nu går även Naturvårdsverket ut med allmänna råd till restauranger om hur maten bättre kan tas tillvara. Bra!

Se även tidigare inlägg HÄR.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar