torsdag 27 maj 2010

Skrämmande matavfall

I söndags skrev the Times att den mängd mat som slängs i Europa och USA kan mata hela världens befolkning tre gånger om!

En tredjedel av alla matkassar hamnar i soptunnan vilket kostar oss mellan 160 000 - 270 000 kr per person under en livstid... Förra året kom en rapport om att 57 % av svenskarnas sopinnehåll bestod av matavfall och då ofta mat som fortfarande var ok att äta.

Varje svensk lever som om det fanns 3 planeter. Varje amerikan som om det fanns 5. Samtidigt; 15 % av världsbefolkningen svälter. Global uppvärmning ökar. Jordens resurser minskar. Befolkningen ökar. Rent spontant så kan man väl hävda att det INTE är läge att slänga mat! En tämligen enkel åtgärd dessutom.

Smart matinhandling - Tips!
  • Planera veckomenyer, då blir det lättare att handla det du faktiskt behöver. Visst, kanske du gör ett spontanbesök på en restaurang - men då kan du frysa in maten istället.
  • Skriv matlista enligt din veckomeny.
  • Handla på nätet! Då kan du copy&paste enligt tidigare beställningar och enligt vad du vet går åt.
  • Handla inte på fastande mage. En hungrig konsument handlar mer...
  • Undvik flerpack av färsk vara. Köper du 4 inplastade avokados kanske du inte äter upp alla eller någon hinner bli övermogen.
  • Handla närproducerad mat i så stor utsträckning det går.
  • Använd dina sinnen istället för bäst-före-datumet. Luktar och smakar mjölken gott så går det alldeles utmärkt att dricka den. Själv har jag druckit mjölk som passerat 1 vecka efter utgångsdatum utan att det påverkade varken smak eller mag-tarm.
  • Måtta maten! Använd rekommenderat mått på förpackningarna. Vanligt att man slänger överbliven pasta och ris...

Pay this forward! Respektera situationen och gå från ord till handling; vi drar alla fördelar av en smart mathantering.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar