onsdag 19 januari 2011

Rött kött

Då och då dyker det upp studier som tar upp sambandet mellan rött kött och ökad risk för sjukdom. Flera av dessa studier visar inget solklart samband men det är ändå bra tycker jag att vara medveten om en eventuell hälsorisk. Speciellt med tanke på att många idag frossar i kött och chark. Senast förra veckan träffade jag en klient som äter upp mot 600 gram kött per dag... Detta i strävan efter en deffad kropp.

I slutet på förra året kom det ut en ny studie gällande rött kött, vilket du kan läsa om på Reuters nyhetsportal. Studien visade att för mycket rött kött kan öka risken för stroke hos kvinnor. Detta enligt en svensk studie som såg att kvinnor som åt minst 100 gram rött kött dagligen, hade en 42 % högre risk att drabbas av stroke jämfört med de kvinnor som åt under 25 gram per dag.

Det spekuleras även i att ett stort intag av rött kött ger upphov till inflammationer, och nitrosaminer i processade charkvaror som bacon och vissa korvar kan vara cancerframkallande. Mitt tips är att äta mindre av processade charkvaror och att äta rött kött med måtta; 2 gånger i veckan är rimligt. Se även till att äta köttet med rätt tillbehör, dvs stor portion grönsaker som kan ha en positiv effekt för hjärt-kärl. Variera din kosthållning genom att äta vegetariskt och fisk/skaldjur/fågel.

Och så har vi det där med klimathotet också.... det har jag bla skrivit om här.
Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar