tisdag 6 oktober 2009

Träning och kost, bluff?

"Glöm vitaminer och träning - medicin är mer effektivt än att tjata på folk att träna och äta bättre!" Så uttalar sig Professor Fredrik Nyström i Aftonbladet idag. Han ifrågarsätter även betydelsen av antioxidanter och hävdar att det saknas studier som visar att de har någon effekt på hälsan. Han säger en massa annat konstigt också.

Nyström vill provocera. Kanske väcka debatt. Han har dessutom ett bokmanus som snart går på tryck... Klart är dock att en del av hans uttalande inte verkar riktigt väl genomtänkta. Respekt åt vetenskap självklart men ibland måste även det sunda förnuftet råda.

Han pratar om dieters "negativa biverkningar", som tex irritation, hungerskänslor och dålig koncentration. Vad han glömmer påpeka är mediciners biverkningar. Många aptitnedsättande mediciner liknar amfetaminer och kan vara beroendeframkallande. Xenical kan orsaka huvudvärk, rektala smärtor, trötthet, klåda, gallsten. Reductil kan ge flera allvarliga biverkningar som ökad puls och blodtryck. Acomplia kan orsaka depression och självmordstankar.

Men visst är det lättare att rekommendera ett piller än att motivera patienten till bättre levnadsvanor. Men det som är lättare för läkaren är inte alltid det bästa för patienten!

Tre välkända professorer ger svar på tal i Aftonbladet vilket förhoppningsvis får läsaren på bättre tankar. Min egen åsikt och erfarenhet är: Träning skapar välmående (endorfiner!) och bättre resultat vad gäller styrka, uthållighet och viktkontroll. Vi vet idag att konditionsträning förbättrar hjärt- och kärlsystemet och förebygger vissa cancerformer. Frukt och grönsaker gör att du blir piggare och skyddar dessutom kroppen mot skada (det finns studier som visar detta). En kost för viktminskning är varken tråkig eller orsakar biverkningar, om man gör det på rätt sätt vill säga.

På tal om vikt och hälsa så startar Viktgruppen på torsdag! Jag höll en informationsträff för dem förra veckan och de verkar vara ett riktigt härligt gäng. De har mycket roligt framför sig: Nytt kostupplägg och recept, nya träningsformer och KBT-undervisning. Magnus Brännström och John Hermiz är med och leder den här omgången, likaså är KBT terapeut och dietist Karin Magnusson med på ett hörn. Vi ska göra det här roligt, gott, tufft men biverkningsfritt!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar