lördag 24 oktober 2009

Viktgrupp Träff 3

I torsdags träffades viktgruppen igen! Först var det måttband & våg, sedan gick vi igenom Steg 2. Här kommer en sammanfattning av resultaten:

Antal deltagare träff 2: 9. Frånvaro: 5 personer. Vi jämför resultat från förra mätningen 15 oktober.

  • Vikt: tillsammans har de gått ner ytterligare 4,3 kg.
  • Fettprocent: tillsammans har gruppen minskat 4,2 i fettprocentent.
  • Antal personer som minskat i vikt (av 9 deltagare): 7 personer. 2 personer hade ökat något i vikt men båda dessa personer hade minskat i fettprocent.
  • Antal personer som minskat i fettprocent: 6 personer. Oförändrad fettprocent: 1 person. Ökad fettprocent: 2 personer.
  • Välmående: några anmärkte att de har känt sig trötta och orksösa. Vissa upplevde det som att de ätit mer mat än vad de brukar. Några tyckte att regelbundenheten gjort att de kände sig piggare och mer "jämna" i humöret.
  • Träningsupplägget hade också fungerat mycket bra. Vissa fick ännu en guldstjärna av John!

Nu börjar Fas 2!

De ska nu öka matintaget och lägga till mer kolhydrater. Vi pratade om hur viktigt det är att lyssna på kroppen både vad gäller kost och träning. Vi är alla olika - inte minst ser vi det på hur olika de alla reagerar på samma mängd/typ av mat och träning.

Studier är inte enhetliga vad gäller "bästa dietmetod för viktminskning" vilket verkligen understryker att det är viktigt att man väljer den metod som passar bäst på just DIG. Stanford University gjorde en studie för ett tag sedan där man såg att Atkins (mindre mängd kolhydrater, större andel protein och fett) gav bäst resultat men man såg samtidigt att detta var mest signifikant hos personer med försämrad insulinkänslighet.

Man kan göra glukostest hos sin läkare men forskare menar på att de flesta med bukfetma, samt förekomst av högt blodtryck eller försämrad blodfettsprofil, förmodligen har en försämrad insulinkänslighet. Några i gruppen ska prova det här men tanken är INTE att de ska äta för lite kolhydrater. Bröd får förekomma till frukost och mellanmål. Däremot äter de grönsaker till lunch och middag tillsammans med kött-, fågel-, ägg- eller fiskrätt. För att de ska få tillräcklig mäng energi är det viktigt för denna grupp att äta stor mängd grönsaker. De andra i gruppen ska lägga till ris, bulgur, potatis etc till lunchen.

De har fått en ny kostplan som anger olika mängder mat och ger alternativ till de som vill prova mindre mängd kolhydrater. Vi utgår också från Mini, Mellan och Plus så att de kan anpassa sitt intag efter träningsnivå.

John gav dem ett nytt träningsprogram och Magnus pratade om betydelsen av intervallträning för fettförbränningen. Att varva korta intervaller på 20-30 sekunder då du ger allt du kan med intervaller av vila. Sedan upprepa detta. Detta förbränner mer fett och det gör dessutom att det tar längre tid för kroppen att återhämta sig vilket förlänger fettförbränningstiden. "Har du någonsin sett en sprinter med för mycket fett på kroppen?" frågade Magnus.

Vill du läsa mer om intervallträning har Karin Hedman skrivit ett bra inlägg här.

Magnus pratade även om styrketräning och att man ska "våga" lyfta tungt. Vi lägger ingen vikt vid att vara "smal" utan att vara nöjd med sig själv och vara och känna sig sund. Att vara smal är absolut ingen indikation på att man är frisk eller har den optimala figuren. "Man kan vara smal men fet inuti". Genom bra kosthållning och rätt träning når man långt oavsett form. Så länge formen har en bra sammansättning av fett, vatten och muskler.

Trevlig helg!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar