söndag 14 februari 2010

Gran Canaria!

Nu är jag tillbaka i minusgraderna igen! Vilka underbara dagar i GC; plusgrader, bad i havet, kortärmat på kvällen, god mat - precis så man ska ha det jämt!

Måste erkänna att jag hade lite fördomar mot denna spanska ögrupp; att det skulle vara väldigt turistigt (10 miljoner semesterfirare varje år..) och exploaterat. Och visst, menyerna innehöll ofta en svensk översättning och på gatorna i Puerto Rico myllrade det av bullriga bleka nordbor, MEN Kanarieörna är en fantastisk plats.

Gran Canaria är en vulkanö med stora variationer i varje väderstreck där södra delen är bergig och torr, och de norra delarna gröna och bördiga. Våra hotellgrannar hyrde bil och de var helt fascinerade över landets bergslandskap, som att "köra bil på månen" tyckte de.

Huvudstaden Las Palmas kändes mer "genuint" och inte så turistigt. Vi hittade en helt fantastisk restaurang via rekommendation, El Rincon de Nicolas. Allt från matgäster och servitörer till dekor och mat kändes 100 % spanskt! Själva huvudstaden hade hög puls och erbjöd mycket bra shopping... Strandstråket Las Canteras var också häftigt.

Befolkningen var verkligen gulliga. Trots att de flesta inte pratar så bra engelska så hjälper de gärna till och är nyfikna. Man kan tycka att de borde vara trötta på alla turister men den känslan fick jag inte alls. Språkbarriären bidrog dock med lite roliga missförstånd... som när mamma skulle beställa en "little" glas Sangria" och fick in en "liter" sangria... eller "me too" blev "2 stycken"av varje.

Lite bilder från resan för er som är nyfikna på GC!

Utsikt från hotellet.

Båthamnen i Mogan.

Promenadstråk längs sydkusten.

I fiskebyn Mogan hittade vi söta gränder och färgglada fönsterkarmar i klassiskt grönt och blått.

Vår standardfrukost. Frukt, yoghurt, nötter, färskt bröd, ägg, kaffe... På min födelsedag tände vi ljus i jordgubbarna:)

En favorit; Lenguado a la Plancha (Sjötunga med kanarisk potatis)

Sjötunga igen med citron, kapris och olivolja.... Det godaste jag någonsin ätit! Ska försöka återskapa så återkommer med recept om jag lyckas..

Salteado de Gambas y Champinones (Tigerräkor, champinjoner i olivolja och massor med vitlök!). På restaurang "Canaria Balcon" (Puerto Rico) - vi fick rekommendationer av en norsk tjej som bodde på ön och det blev verkligen en favorit - fantastisk mat.

Chipirones a la Plancha (Grillade små bläckfiskar) med bakad potatis och grönsaker. Också på Canaria Balcon!
Mams & paps på restaurang Canaria Balcon, Puerto Rico.
Tonfiskssallad på stranden - gott och fräscht och dessutom enkelt att göra själv.
El Rincon de Nicolas - restaurang i Las Palmas. Fantastisk god mat. Se nedan.... Torskfilé med stekt lök, potatis och grönsaker. Jo, stekt lök är gott till fisk!

Inhemsk dessert; Leche Frita - friterad mjölk. Låter kanske lite konstigt men oerhört gott!

Nu tillbaka på Balance! Känns bra men jag fick verkligen blodad tand; har redan nya restankar som spinner i huvudet...

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar