tisdag 29 november 2011

Frukost & ägg

Föredrag på Yrkesgymnasiet idag på uppdrag av AXA. Inlyssnande elever som kom med kloka förslag och funderingar. Fick en blomma efteråt som nu står så fint på mitt skrivbord, blev riktigt glad!

Vi pratade om sund mat och betydelsen av att "hälsospara". Vi pratade också om osund mat. Någon tyckte att pasta var onyttigt men la sen till att det nog berodde på hur mycket man rörde på sig. Helt rätt. De var också överens om vad som var nyttig mat och även varför det var viktigt att äta bra. De tyckte också att osund mat var ok, men inte för ofta. Så klokt, helt rätt. Och så pratade vi om frukosten. Några gav till känna att Nä.... det blev oftast inte någon frukost. Inte gott, inte tid, behövs inte...  Men faktum är; det behövs.

Undersökningar har visat att det är vanligt att ungdomar skippar frukosten. Inte helt ovanligt att samma matvanor följer med dem i vuxen ålder. Frukosten ÄR viktig. Som en lärare sa under föredraget "Det behövs för fokus och skärpa under lektionen".

Hört begreppet Get started on an egg? På 60-talet var detta en "hälso-dänga" i England. Brittiska nyhetsbyrån Press Association tar nu åter upp begreppet och skriver att ägg är en bra start på dagen. Med referens till en färsk studie där forskare såg att protein i äggvitan stimulerar en viss typ av hjärncell som främjar energinivåer och pigghet.

Ägg kan vara en viktig del av en nyttig frukost helt enkelt. Varför inte stekt ägg och tomat med skivad avokado och keso? Gott!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar