måndag 21 november 2011

Viktminskning & Stahremetoden

Daily Mail skrev i veckan om kolhydraterna - ska de ätas på kvällen eller inte om man vill hålla vikten? Vissa teorier talar för och andra emot. En nyligen utkommen bok av brittiska Joanna Hall förespråkar inga kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd) efter kl 17:00 men vissa experter hävdar motsatsen; att det är enbart i för stora mängder som kolhydrater sent på kvällen kan orsaka viktproblem.

Visst kan det vara en god idé att äta en låg-kolhydratsmiddag om man vill gå ner i vikt. Speciellt med tanke på att det här är en tid på dygnet som de flesta brukar ha mera tid (och lust) att äta större mängder mat. En återkommande återkoppling som jag får från klienter är att magen mår bättre (mindre svullen) av att äta en mindre stärkelserik middag. Däremot är detta ingen god idé om man tränar ofta och/eller tränar sent på eftermiddagen. Individanpassning av kosten är viktigt!

Det här med vikten och viktminskning är ju ett ständigt återkommande tema. Idag gick jag första av tre heldagar på en utbildning i Stahremetoden. Det är en KBT-baserade behandlingsmetod vid övervikt/fetma och hetsätningsproblematik, som i flera vetenskapliga patientstudier på Karolinska Institutet visat långsiktig viktnedgång och minskat känslomässigt ätande och stress.

En intressant dag och för min del riktigt värdefullt att få nya verktyg att bemöta viktklienter sett från ett beteendeperspektiv. Många av oss äter på känsla och då spelar kunskapen om "huruvida man bör äta kolhydrater på kvällen eller ej" inte så stor roll. Genom att förstå sina tankar och känslor, hur man reagerar på vissa situationer, har man möjlighet att påverka sitt (ät)beteende. Ett egentligen självklart komplement till kost- & träningsråd!

Alexandra

2 kommentarer:

  1. Jag skrev ett blogginlägg om det för någon vecka sedan (att äta på kvällen) och hittade inte en enda studie som pekade på att det skulle vara mer negativt än att äta tidigare på dagen utan samtliga kom till samma slutsats - det är det totala antalet kalorier som spelar roll.

    SvaraRadera
  2. Hur undviker man att överäta (av ren vana och för att det är gott!) vid varje måltid (även om man får i sej tillräckligt under hela dagen?

    SvaraRadera