tisdag 29 november 2011

Frukost & ägg

Föredrag på Yrkesgymnasiet idag på uppdrag av AXA. Inlyssnande elever som kom med kloka förslag och funderingar. Fick en blomma efteråt som nu står så fint på mitt skrivbord, blev riktigt glad!

Vi pratade om sund mat och betydelsen av att "hälsospara". Vi pratade också om osund mat. Någon tyckte att pasta var onyttigt men la sen till att det nog berodde på hur mycket man rörde på sig. Helt rätt. De var också överens om vad som var nyttig mat och även varför det var viktigt att äta bra. De tyckte också att osund mat var ok, men inte för ofta. Så klokt, helt rätt. Och så pratade vi om frukosten. Några gav till känna att Nä.... det blev oftast inte någon frukost. Inte gott, inte tid, behövs inte...  Men faktum är; det behövs.

Undersökningar har visat att det är vanligt att ungdomar skippar frukosten. Inte helt ovanligt att samma matvanor följer med dem i vuxen ålder. Frukosten ÄR viktig. Som en lärare sa under föredraget "Det behövs för fokus och skärpa under lektionen".

Hört begreppet Get started on an egg? På 60-talet var detta en "hälso-dänga" i England. Brittiska nyhetsbyrån Press Association tar nu åter upp begreppet och skriver att ägg är en bra start på dagen. Med referens till en färsk studie där forskare såg att protein i äggvitan stimulerar en viss typ av hjärncell som främjar energinivåer och pigghet.

Ägg kan vara en viktig del av en nyttig frukost helt enkelt. Varför inte stekt ägg och tomat med skivad avokado och keso? Gott!

Alexandra

fredag 25 november 2011

Politiker runt het gröt

Kanske ni också har hört om fånigheterna....? Att politiker i USA kallar pizzasås för en grönsak. Jodå!

Obama har länge velat förbättra skolluncherna men ibland är det svårt att slåss mot jättarna. Snabbmatsindustrin har envist tryckt på senaten att räkna pizzasåsen som en grönsak och det verkar ha blivit precis så; numera ska 8 msk pizzasås motsvara 1 portion grönsaker. Att såsen innehåller socker och (ofta) andra tveksamheter är inget man tar hänsyn till.

Det sägs att National Potato Council och American Frozen Food Institute tillsammans har spenderat $440,000 på lobbying av potatis/pommes och pizza som "näringsrik mat" det här året (enligt Center for Responsive Politics).

Undrar om eleverna även får lära sig att Fanta är en frukt?
 
Alexandra

måndag 21 november 2011

Viktminskning & Stahremetoden

Daily Mail skrev i veckan om kolhydraterna - ska de ätas på kvällen eller inte om man vill hålla vikten? Vissa teorier talar för och andra emot. En nyligen utkommen bok av brittiska Joanna Hall förespråkar inga kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd) efter kl 17:00 men vissa experter hävdar motsatsen; att det är enbart i för stora mängder som kolhydrater sent på kvällen kan orsaka viktproblem.

Visst kan det vara en god idé att äta en låg-kolhydratsmiddag om man vill gå ner i vikt. Speciellt med tanke på att det här är en tid på dygnet som de flesta brukar ha mera tid (och lust) att äta större mängder mat. En återkommande återkoppling som jag får från klienter är att magen mår bättre (mindre svullen) av att äta en mindre stärkelserik middag. Däremot är detta ingen god idé om man tränar ofta och/eller tränar sent på eftermiddagen. Individanpassning av kosten är viktigt!

Det här med vikten och viktminskning är ju ett ständigt återkommande tema. Idag gick jag första av tre heldagar på en utbildning i Stahremetoden. Det är en KBT-baserade behandlingsmetod vid övervikt/fetma och hetsätningsproblematik, som i flera vetenskapliga patientstudier på Karolinska Institutet visat långsiktig viktnedgång och minskat känslomässigt ätande och stress.

En intressant dag och för min del riktigt värdefullt att få nya verktyg att bemöta viktklienter sett från ett beteendeperspektiv. Många av oss äter på känsla och då spelar kunskapen om "huruvida man bör äta kolhydrater på kvällen eller ej" inte så stor roll. Genom att förstå sina tankar och känslor, hur man reagerar på vissa situationer, har man möjlighet att påverka sitt (ät)beteende. Ett egentligen självklart komplement till kost- & träningsråd!

Alexandra

fredag 11 november 2011

Fitness Magazine

Igår fotografering för Fitness Magazine. Chefredaktör Marie Kjellnäs skriver en artikel som kommer ut i januari där jag är med på ett hörn. Lite stel framför kameran men sen var det svårt att slita sig ;) Kul eftermiddag!


Sista bilden en citrontårtbit - så god och SÅ rätt som en härlig kontrast mot sammanhanget! Gillar verkligen Fitness Magazine och Marie - härlig energi och sund inställning till hälsa.

Nu ska jag packa ihop här på Balance och ta en promenad hemåt i härligt höstrusk.

Alexandra

torsdag 10 november 2011

Quality Care föredrag

I morse höll vi föredrag på Quality Care under ett eminent företagsbesök. Jag fixade frukost och pratade mat; hur maten påverkar vår hälsa och vilka mina "5 bästa ämnen" i maten är. Psykolog Staffan pratade om sitt ämne och VD Lars-Göran Kjellin pratade om QC och ett pågående intressant projekt.


Staffan förklarade hur stress kan leda till utbrändhet, att det tar tid (inte sällan en period på 10 år) och hur det yttrar sig. Han pratade också om sin hund. Hur hunden kunde sova som en sten men så fort en bil stannade på gatan utanför vaknade hunden med ett ryck! Och vi människor... vi sover med mobilen bredvid oss. Men det är ju där jag har min väckarklocka tänkte jag... Men enligt Staffan bidrar det till att vi på något sätt har en ständig beredskap och kanske inte helt kopplar av. Dagens Aha för mig och gick inom Åhléns lite senare för att köpa väckarklocka!

Nu plåtning hos Fitness Magazine!

Alexandra

tisdag 8 november 2011

Renée Voltaire & Frukostförslag

Älskar allt hos Renée Voltaires produkter; marknadsföringen, innehållet, smakerna, nyttigheterna. Gillar allt förutom priset då kanske.... Men å andra sidan så brukar kvalité kosta.

I lördags gick jag loss på Voltaires hylla och köpte svarta sesamkex, agavesirap, raw food linfrökex, lovely lakrits, eldigt örtsalt och hampafrön. Raw food linfrökex med en bit parmesanost och svartvinbärssylt är SÅ gott som snacks eller förrätt.

På lunchen idag var jag på besök hos Bliwa Livförsäkring tillsammans med MyYoga och pratade bla om frukosten. De flesta av oss äter samma frukost varje dag och trots att det absolut inte är ett måste att variera sig så är det både godare och ger dig ett bredare näringsintag.

Höst och vinter brukar innebära gröt för de flesta. Spar lite gröt till nästa dag och gör en gröt-smoothie! Kanske även "spetsa till" din frukost med lite extra-nyttigheter så här års när immunförsvaret är lite extra utsatt. Se nedan förslag!

Gröt-smoothie
2 msk kall gröt
2 dl Verum fil
1 dl mjölk
1/2 banan
1 dl frysta bär & hallon
1 msk Renée Voltaires rawskalade hampafrön
1 msk nyponskalmjöl
Mixa med stavmixer och ät till frukost med 1 kokt ägg

Verumfilen är bra! Förutom att det håller mage & immunförsvar igång så skrev Daily Mail häromdagen att probiotisk fil/yoghurt främjar nedbrytningen av vissa kolhydrater. Inget åt slumpen med andra ord! :)

Alexandra

måndag 7 november 2011

Helkväll i Stuvsta

I fredags tog jag pendeln till Stuvsta för en helkväll med tjejerna. God mat, prat om allt & inget, soffhäng & film och sen övernattning, så mysigt!


Huvudrätten var en höjdare! Stekt färsk tonfisk med mango, tomat & koriandersallad; ugnsstekt potatis med sesamolja, koriander och chili; het sås (ekologisk majonnäs från Urban Deli + creme fraiche + lime + chili) & på tonfisken sojasås (sojasås, sesamolja, ingefära & koriander). Citron & chilinötter som tillbehör.

På lördagen tog vi en långpromenad till Långbro Värdshus och åt en lång & lyxig brunch.

Alexandra

onsdag 2 november 2011

Linssoppa - recept

Igår blev det linssoppa. Mycket god och SÅ enkel att göra!

Höstig Linssoppa med citron


Ingredienser (4 personer): 1 gul lök, 1,5 msk rapsolja, 1-2 msk paprikapulver, 3 dl röda linser, 1 ½ liter grönsaksbuljong ( 2 buljongtärningar eller 2 msk Renée Voltaires Lantbuljong), 2 potatisar, 2 msk tomatpuré, Salt & svartpeppar, Citron

Gör så här! 1) Skala potatisen och skär i tärningar. Skala löken och finhacka. 2) Fräs löken i kastrull på låg värme i oljan. Lökan ska inte få färg. 3) Tillsätt potatis, paprikapulver, chilikrydda, röda linser och rör om. 4) Tillsätt grönsaksbuljongen och tomatpurén och låt koka upp. 5) Koka soppan på låg/medel värme i cirka 30 minuter eller tills potatisen blivit mjuk. 6) Smaksätt med salt och svartpeppar. 7) Pressa i saften av en halv citron. 8) Mixa soppan med stavmixer. 9) Servera soppan varm och krydda/garnera lite extra med paprikapulver och citronklyfta.

För extra sting - tillsätt cayennepeppar, chili eller vitlök
För matigare soppa - ät tillsammans med bröd och/eller kokt ägg
Garnera gärna med färsk persilja eller oregano!
Renée Voltaires Eldigt örtsalt är också gott att ha i - ca 1-2 tsk.

Alexandra