onsdag 24 juni 2009

Mjölk eller pulver?

Egentligen är jag lite av en kaffesnobb.... och tar hellre en stark espresso från nymalet kaffe än brygg. Men det händer att jag går förbi kaffemaskinen på jobbet och faller till föga.. Jag har då funderat över vad det där mjölkpulvret innehåller egentligen och har länge tänkt undersöka saken. Men någon hann före. Nämligen Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stlm.

Ungerths kommentarer om detta gick att läsa i Svd häromdagen med titeln "Tvättmedel i kaffeautomaten"......

Ungerth var i kontakt med Selecta som informerade om att mjölken var gräddersättningsmedel (whitener) vilket inte har något med mjölk att göra... Den består av glukossirap (framställs från majs, vete eller potatis), härdat fett och kemiska tillsatser. Då kan man ju fråga sig varför det marknadsförs som mjölk! Dessutom, tänk de glutenallergiker som inte blir fria från sina besvär trots strikt diet; att gluten kan finnas i kaffemaskinen är nog inte en självklar koppling för de allra flesta.

Vissa kaffeautomater innehåller riktig mjölk men det är företagen som väljer detta själva. Företagen måste då teckna avtal om daglig rengöring och skötsel om den innehåller riktig mjölk. Det kan ju vara lite jobbigt tycker många kanske..


Ingredienslista över Selectas whitener:
Glukossirap, Härdat vegetabiliskt fett, Mjölkprotein, Stabiliseringsmedel E340(kaliumfosfater), Emulgeringsmedel E471 (mono- och diglycerider av fettsyror), Emulgeringsmedel E472c (mono- och diglyceriders citronsyraestrar), Klumpförebyggande medel E341 (kalciumfosfater), Färgämne E160a (karotener, betakaroten).

Miljödebattören Björn Gillbergs kommentar om ingredienslistan: –Det är samma grundprincip i detta som i det mjölkersättningsmedel som jag tvättade skjortor i för 37 år sedan. Gillberg deltog i en dokumentärfilm för 37 år sedan och tvättade då skjortor i mjölkersättningsmedlet. Detta startade en debatt som ledde till att Sverige förbjöd azofärgerna på 1970-talet (som sedan kommit tillbaka efter EU).

Man undrar vart vi är på väg med all denna effektivitet och snabbhet... Fler och fler har på senare år börjat ifrågasätta matindustrin och kanske (förhoppningsvis) är vi på väg mot en matrevolution, där matlagning och livsmedelshantering återtar sitt naturliga ursprung. Imorgon tänker jag ta reda på vad Balance kaffeautomat innehåller. Om det inte är mjölk blir det ett snack med chefen o så får väl jag ta på mig att rengöra den där maskinen emellanåt :-)

Alexandra x

3 kommentarer:

 1. Tack Alexandra för minst nyttig eller snarare onyttig information:-)
  Mjölkersättningen som ju således är betydligt mer onyttigt än mjölken borde ju bannlysas... dessutom är jag en av de största älskarna av mjölk i sin rätta bemärkelse:-)
  Jag är med dig helt ang mer hemlagad mat och tro mig, jag är en av de värsta enkelmatsbovarna:-) Tillsammans kan vi skapa underverk;-)

  SvaraRadera
 2. Ps, verkar som klockan är felställd, jag skickade in kommentaren 13:55... Tack förresten för en alltid ytterst intressant och välskriven information som dessutom skrivs full av glädje!

  SvaraRadera
 3. intressant att det dessutom är laktosfritt... jag har alltid undvikit kaffe från automaterna då jag inte tål laktos och inte dricker kaffe svart. högskolestudierna hade alltså kunnat gått betydligt lättare om jag vetat om det här för ett par år sedan. hade just selecta, och den var väldigt ofta vajsing på dessutom.

  SvaraRadera