fredag 9 oktober 2009

Dagsmeny - Viktgruppen

Här kommer en dagsmeny ur Viktgruppens matschema! Den här typen av kost ska de äta under 2 veckor, därefter trappar vi upp matmängderna. Då blir det ris, bulgur och annat gott också!

Frukost
2 dl A-fil naturell (3 %)
½ skivad banan
1 skivat äpple
1 dl hallon (lägg fram frysta kvällen innan)
1 msk krossade linfrön
1 tsk kanel
1 kokt ägg
Dryck: 1 glas vatten. Valfritt: 1 kopp té/kaffe, örtté eller 1 kopp varmt vatten med färskpressad citron.
Mellanmål 1
½ tunnbrödsrulle med tonfisk
Recept (2 port): blanda 1 burk tonfisk, 1 msk finhackad rödlök, 1 msk creme fraiche (15 %). Tillsätt gärna kapris eller curry. Bred på ett tunnbröd och rulla ihop. Din portion = ½ tunnbröd.
Lunch
Laxrätt från gårdagen
Mellanmål 2
2 dl Kelda soppa
1 ägghalva
Middag
Kycklingfilé med grönsaker och fetaostkräm - se recept nedan:


Recept:
Laxfilé med senap, honung & nötter (2 portioner)
Ingredienser:
2 laxfiléer á 130 gram
1 msk senap
1 msk honung
1 msk hasselnötter (ca 20 gram)
Salt & peppar
6 sparris
1 msk olivolja
1 msk färsk citronsaft
1 msk kapris
1 Paprika, en bit gurka, 1 tomat
2 msk keso

Gör så här! 1) Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. 2) Blanda senap, honung och hackade hasselnötter och bred över laxfiléerna. Krydda med salt och peppar. Stek i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. 3) Medan de ännu är varma, häll över olivolja, citronsaft, kapris, gräslök, salt och peppar. 4) Koka sparrisen i 5-8 minuter. Låt svalna. 5) Skölj och finhacka i små tärningar: paprika, gurka, tomat. 6) Lägg upp de finhackade grönsakerna på tallriken och tillsätt kapris, olivolja och citronsaft. 7) Lägg laxen på grönsaksbädden. Lägg sparrisen vid sidan om och servera med en klick keso.

Kycklingfilé med grönsaker och fetaostkräm (2 portioner)
Ingredienser:
2 kycklingfiléer á 130 gram
1 röd chili
1 sötpotatis
1 morot
½ palsternacka
½ röd lök
1 msk olivolja
½ kruka timjan
Salt och svartpeppar
Fetaostsås:
100 gram fetaost
1 msk pressad citron
4 msk matlagningsyoghurt
½ dl hackad färsk basilika (1 tsk torkad kryddbasilika går också bra)
Svartpeppar

Gör så här! 1) Sätt ugnen på 225 grader. 2) Skala sötpotatis, morot och palsternacka och skär i stavar. Skala och skär rödlöken i klyftor. 3) Lägg grönsakerna på ugnssäkert fat och tillsätt olivolja, timjan, salt och peppar. Baka i ugnen i cirka 30 minuter. 4) Skär kycklingfiléerna på längden i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på en ugnssäker form och krydda med finhackad chili (kärna ur chilin om du inte vill ha för starkt), salt och peppar. Baka i ugn i cirka 15 minuter och vänd på filéerna någon gång. 5) Mosa fetaosten och tillsätt matlagningsyoghurt, citron, basilika och svartpeppar. 6) Servera kycklingfiléerna med grönsakerna och fetaostkrämen. Servera gärna med extra kruksallad eller skivad gurka.

Nu ska jag promenera hem från Balance och ta mig ett varmt bad! Det börjar ju bli riktigt kallt ute... Ikväll blir jag bara hemma och laddar med kycklingfajitas och en exotisk fruktsallad till efterrätt. Imorgon ska jag upp tidigt för att springa en tur i Lil-Jansskogen, sedan har jag en träff med tjejerna!´
Alexandra x

2 kommentarer:

  1. Tack för alla dina goda råd och tips!! Våra liv har totalt förändrats sen dina ord kom in i vår värld! /Helen & Fredrik

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Synnerligen trevligt att jag haft den stora inverkan på era liv! :-)
    Ha det gott!
    Alexandra

    SvaraRadera