måndag 17 maj 2010

Gen(väg) till rätt diet

Igår kunde man läsa i DN om hur ett gentest kan avslöja vilken typ av diet som passar dig bäst. Den bästa dieten för viktnedgång har livligt diskuterats och det råder ingalunda ett enhetligt ställningstagande till de olika kostråden. Ska man dra ner på kolhydraterna? Ska man dra ner på fettet? Eller ska man bara äta mindre mängder av allt?

Vi är alla olika vilket är värt att påpeka, gång på gång. Inte minst ser vi det i studiesammanhang där olika dieter ger olika resultat för olika personer. Och vi känner väl alla till personer som envist provat en viss metod utan att lyckas och som känner sig hopplös i sina viktminskningsförsök.

DN artikeln hänvisar till en studie nyligen gjord på Stanford University där man tittat på dieter och "nutrigenomics" - samspelet mellan mat och våra gener. Och det är här det börjar bli riktigt intressant. Det finns gentyper som reagerar bättre på låg-kolhydrat, låg-fett respektive en balanserad kosthållning. Viktminskningen var 2-3 gånger mer effektiv då testpersonerna fick den diet som bäst motsvarade sin gentyp.

Det här med vår unika genuppsättning är riktigt intressant tycker jag. Absolut inte enbart ur ett viktminskningsperspektiv utan även vilken typ av mat som bäst stämmer överens med vårt välmående och hälsa.

Nu ska jag snart ut i solen och äta lunch i humlegårdsparken! Känner mig helt bekymmerslös i det här fina vädret, förutom en liten gnagande oro att flyget till London på onsdag blir inställt...

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar