onsdag 19 maj 2010

Köttklister

Goda nyheter idag; trombin blir inte tillåtet i livsmedel inom EU. Detta beslutades idag i Europaparlamentet.

Trombin, även kallad "köttklister", är ett enzym från blod av gris eller ko. Det används för att ge köttprodukter en jämnare form och storlek. Flera har hävdat att det inte påverkar hälsan negativt och är därför ett bra alternativ för att erbjuda fina filéer i diskarna.

För det första; behöver vi verkligen fler tillsatser än de 368 som vi redan har!? För det andra; det är att lura konsumenten med ihoplimmade köttbitar. Vad gäller hälsan är det faktiskt inte med säkerhet som vi vet att det är ofarligt. Dessutom, bara namnet köttklister får i alla fall mig att tappa aptiten.

Men vi kan andas ut. En mindre tillsats att propagera mot.

Nu åker jag till London för lite jobb och mycket nöje. Tillbaka med ett inlägg på tisdag!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Åhh hälsa till mitt fd. hem!

  På sista tiden så försöker jag undvika tillsatser och sådant, men jag märker att det nästan är omöjligt! Tar ju en sådan tid tills man hittar något som är "ganska" naturligt.. Att det ska behöva vara så!

  Har ett par frågor som jag hoppas Du kan besvara:) (sällan)


  Hur förvarar Du dina nötter och frön? Jag vill förvara dem på bästa möjliga sätt så att de kan hålla länge! Har köpt några kilo nötter och frön som jag har tänkt ha i några månader.. Ska de förvaras i frys för bästa hållbarhet? Eller kyl? (Vet inte hur många månader nötter och frön håller sig...men vissa säger att de härsknar fort i rumstemperatur medan vissa säger att de gör det i frysen:S)
  De är köpta i lösvikt så det står inget bästföredatum. Det är blandade nötter, vissa med skal och vissa utan...

  Oj det blev mycket skrivning för en fråga, men jag är förvirrad vad gäller detta då man får höra så olika.. Vill ju inte att nötterna ska bli gamla fort då de är känsliga.

  Och om man köper bönor i konserv och det står bästföredatum 2011, kan jag alltså äta dem om ett år utan att de har blivit dåliga? Är det ingen skillnad på om jag äter dem idag eller om några månader? Det är väl i skafferiet/skåpet de ska förvaras?

  Tacksam för svar:)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag förvarar mina nötter i kylen. Jag råder dig till att lukta/smaka på nötterna - luktar/smakar de härsket så ska du inte äta dem.

  Det stämmer, bönorna är minst lika bra om ett år! De ska förvaras i skafferiet.

  Mvh,
  Alexandra

  SvaraRadera