fredag 13 augusti 2010

Matlagnings-analfabet?

Vi pensionssparar och vi förstår kopplingen mellan smarta ekonomiska val idag och en säkrare trygghet i framtiden. Det är greppbart och logiskt; vi ser möjligheterna. Samma investering kan vi göra för vår hälsa. Men är det lika greppbart och logiskt?

Jag har alltid tyckt att förebyggande hälsovård varit ett intressant ämne. Om vi investerar i bra matval kan vi inte garantera men definitivt öka chansen till att leva ett friskt liv utan sjukdom och diverse åkommor.

Jag blev lite nyfiken på en studie som Queensland University of Technology utfört på 16-26-åringar. Forskarna menar på att "matlagningsanalfabetism" är allt vanligare idag. Ungdomar och unga vuxna vet inte hur de ska tillaga nyttig mat.

Samtidigt, hushålls- och hemelektroniksmässor har de senaste åren haft stort fokus på redskap som ska reducera matlagningstiden markant. I år lanserades i Chicago nyligen en brödrost som rostar bröd och pocherar ägg - samtidigt. Matredskap i olika former poppar upp på marknaden som introducerar snabbmaten hem till hushållen.

Forskarna menar på att folks oförmåga att laga mat står i vägen för deras förmåga att välja hälsosam mat. Det finns flera barn och vuxna som aldrig sett ett vitkålshuvud eller potatis men känner mycket väl till coleslaw och pommes...

Men vi älskar ju köket, eller hur? Det är ju alla festers centralpunkt! Men vi lagar tydligen inte så mycket mat där längre… Det finns raporter som har redovisat att vi på 50-talet ägnade cirka 2 timmar per dag åt matlagning och idag knappt 15 minuter.

Jag hoppas att vi hittar tillbaka till matglädjen. Då tror jag att vårt behov av snabba och tomma ”cash” som läsk och socker kommer att minska. Dessutom kommer det kännas mer naturligt att investera den extra tid som matlagning kräver och därmed göra en medveten hälsoinvestering. Det behöver inte vara komplicerat att laga maten själv. Och det krävs absolut ingen kockutbildning.

Jag rekommenderar kokboken "Köp hem 5". God mat utan krångel - och med bara fem råvaror att handla hem. Kokboken innehåller 75 recept med praktiska inköpslistor till varje recept. Endast 129 kr på Adlibris. En god investering för alla, även (och speciellt) för en matlagningsanalfabet!

Alexandra

2 kommentarer:

  1. o så sant, lagar all mat från grunden, god, nyttig billig mat. Och märker långt ifrån alla dumma dieter, som får dej att minska 5 och sedan öka 7, att det är nu som jag håller vikten, och njuter av precis all mat, glass inklusive! Samt blivit finsmakare, färsk fisk, entrecote,lantkyckling etc. etc. Det kan jag njuta av då skräpmaten förpassats till slaskhinken!!!

    SvaraRadera