fredag 18 februari 2011

Banta med socker?

I veckan rapporterade TV4 om hur viktminskningsprodukterna blivit en storindustri med sina 500 miljoner i omsättning per år. Detta hand i hand med att problemet med fetma & övervikt ökar. Igår skrev Svt om hur bantningsbars är inget annat än godis.

Inget nytt under solen men fortfarande förvånas jag över hur många det är som faktiskt väljer bantningspulver och bars i sin väg till viktminskning. Kanske handlar det mest om en quick-fix. Man vill gå ner i vikt - och det NU! Man tänker inte på det självklara i att det tar tid att gå upp i vikt och det bör även ta tid att gå ner i vikt. Man tänker kanske inte heller på att det är en fördel att må bra under tiden.

Kostdoktorn (Anderas Eenfeldt) säger till Svt "Det är väldigt cyniskt att utnyttja desperata, överviktiga och få dem att tro att de ska gå ned i vikt genom att ersätta sina måltider med chokladkakor". Jag håller verkligen med!

En måltidsbars kan jämföras med 2/3 av en vanlig Snickers. Då är vi genast tillbaka till det här med mängdens betydelse för viktminskning. Det existerar ingen övervikt under en rådande svältperiod - det är klart att man går ner i vikt genom att leva på några kakbitar om dagen. Frågan är; hur mår du under tiden? Jag har tidigare skrivit om Twinkie-dieten där näringsforskaren Marc Haub gick ner 12 kg på att äta kakor, bars och munkar. Läs om det här.

Självklart är det så att bars och pulver har tillsatta vitaminer och mineraler som inte Snickers har men det är fortfarande inget bra alternativ eftersom produkten är fortfarande av dålig kvalité jämfört med riktig mat.

Jag har träffat ett flertal personer som provat bars och soppor. Visst, de går ner i vikt, oftast inom ett par veckor. Men inom 1 år är de tillbaka på ursprungsvikten igen och kanske rentav med några extra kilon. Då bestämmer de sig för att hoppa på måltidsersättningarna igen. Eller .... så gör de det helt rätt den här gången. Jag brukar hjälpa till med det senare :-)

Trevlig helg!
Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar