tisdag 16 juni 2009

Sund kosttrend - vegetariskt!

I helgen kunde man läsa i Svd om vegetarisk GI kost. Rubriken löd "GI-kost effektiv även utan kött".

Jag tycker att det är bra att man tittar på alternativ till den kött & baconfrossa som många ägnar sig åt. Bloggar, tidningsartiklar och TV har gått varma vad gäller debatten om uteslutande av bröd och pasta och istället äta mycket protein och/eller fett, dvs kött, fågel, bacon och smör. Detta i syfte att uppnå en viktminskning och bättre blodfettsprofil.

Först och främst är det viktigt att utreda vissa begrepp här... GI står för Glykemiskt Index och är ett verktyg för att mäta kroppens blodsockersvar på kolhydrater. Vissa kolhydrater ger ett långsamt blodsockersvar (lågt GI) och andra kolhydrater ger ett snabbt sådant (högt GI). Tanken är att man ska välja kolhydrater som har ett medel-lågt GI. Det handlar alltså inte om att ersätta kolhydraterna med animaliska livsmedel utan om att välja rätt typ av kolhydrater.

Däremot finns det vissa metoder vars rekommendationer vilar på GI som verktyg och rekommenderar just detta att minska ner på kolhydrater och ersätta med protein och/eller fett. Atkins och LCHF är två sådana exempel. GI per se handlar alltså inte om att äta mer kött. Att många blandar ihop dessa begrepp är så klart inte en dödssynd :-) men det skapar en del förvirring.

När jag är ute och föreläser tar jag ibland upp mina tips för viktminskning. Man kan riktigt se hur folk spärrar upp alla sinnen vid detta magiska ord. De som tidigare suttit o gäspat och nickat till rättar plötsligt till glasögonen och lyssnar uppmärksammat. Hälsa och välmående, jodå intressant... MEN viktminskning - vilken effekt det har på folk! Därför är det inte svårt att förstå att vi tycks glömma sunt förnuft och moral när det kommer till just det här med dietmetoder. LCHF och Atkins må förvisso fungera för en del vad gäller just viktminskning men det har ett pris. Miljön.

Världsproduktionen av kött svarar för cirka 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan. Detta enligt en rapport från FAO (2006). Man kan läsa där att de flesta andra ansträngningar för att motverka klimathotet är bortkastat om vi inte samtidigt ändrar våra matvanor och radikalt skär ned på köttkonsumtionen. Djurhållningen svarar för cirka 40 % av människans utsläpp av metan och 9 % av koldioxidutsläppen. För att producera 1 kg kött går det åt ca 10 gånger så mycket resurser som att producera 1 kg vegetabiliskt protein...

Banta på bekostnad av miljön? Inte (klimat)smart tycker jag. Speciellt inte när det går alldeles utmärkt att hålla vikten och må bra utan att biffa till det. Köttätandet i världen har femdubblats sedan 1950. Fram till år 2050 väntas konsumtionen fördubblas ytterligare en gång....

Hur äter man klimatsmart?
  • Ät säsongsbetonat och närproducerat.
  • Försök att minimera frukt och grönsaker som transporterats lång sträcka.
  • Ät mer vegetabiliskt protein som bönor, linser, ärtor. Bättre att äta baljväxterna och säden än att låta den gå via djuren!
  • Släng mindre mat
  • Välj hellre kyckling och fläskkött än oxkött. Kyckling är det mest energieffektiva köttet och kräver ca en tredjedel av energiåtgången jämfört med oxkött.
  • Välj sill och strömming i stället för torsk och odlad lax.
  • Ät rött kött max 2 gånger i veckan. I övrigt vegetariskt och klimatsmart kött.
  • Svensk ekologisk rapsolja är toppen!

Artikeln i Svd hänvisar till en studie där den vegetariska dieten "Eko-Atkins" gav fina resultat, både vad gällde viktminskning, kolesterolvärden och blodtryck. Flera studier har tidigare visat att en väl sammansatt vegetarisk kost ger ökad hälsa och välbefinnade och en minskad risk för vissa välfärdssjukdomar.

Trenden går mot sunt förnuft som gynnar både hälsa & klimat. Smart!

Alexandra x

1 kommentar:

  1. bra inlägg! jag äter inte kött sen många år tillbaka... ja över 15. men jag tycker det är väldigt viktigt att man tar upp klimataspekten vad gäller produktion av kött. tack!

    SvaraRadera