måndag 7 mars 2011

Mellanmål

Jag satt precis och skrattade så tårarna rann tillsammans med en av mina kunder. Vi har lagt in mellispåminnelser på hennes Iphone och det är ett evigt plingande... och larmklockan låter dessutom som teskedsgummans trudelutt, ni vet den där när hon krymper. I lördags var hon ute i skogen med en grupp och red när snoozen envist pep på, högre och högre... Hästarna fick göra halt och min kund fick sitt mellanmål. Snacka om dedikerad! :)

Faktum är att mellanmålen är viktiga. Inte att världen går under om man missar sina snacks men kroppen mår väl av regelbundna mattider. Du blir mer fokuserad och piggare och undviker sötsuget och känslan av att bli akut hungrig.

Det är även viktigt när på dygnet man äter. Att undvika att äta på natten... Forskare från Northwesterna University rapporterade nyligen i tidsskriften Obesity att oregelbundna mattider påverkar vikten. Att äta sent på natten kan orsaka övervikt. "We think some factors are under circadian control. Better timing of meals, which would require a change in behaviour, could be a critical element in slowing the ever-increasing incidence of obesity," säger en av forskarna.

För god matrytm: undvik att äta efter kl 24 och försök få till 2 mellanmål per dag utöver dina andra huvudmåltider. Ett mellis kan vara en frukt men ändå bättre kombinerat med en proteinkälla som tex mjök, fil eller yoghurt. Frukt + nötter, Äggmacka, Smoothie, Avokado & keso är också bra. Har du svårt att komma in i rytmen - sätt larm på mobilen!

Nämnde jag att... min mellis-kund ovan har gått ner 5 kg på 6 veckor? Och hon mår toppen!

Nu ska jag plocka fram löparskorna och springa mitt första pass efter en veckas envis förkylning. Ska bli underbart, har verkligen saknat de där endorfinerna.

Aexandra

2 kommentarer:

 1. ha, ha... jag känner igen mig!! Kanske kan bero på att även jag suttit inne på ditt kontor :) Frågan är om jag varit lika dedikerad, men jag mår ju toppen så något rätt måste jag göra!
  Btw, var köper jag kokosoljan som du rekommenderade?

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jo jag vet att du sköter dig! :)

  Kokosoljan finns i vissa hälsokostbutiker (köp inte den blå-vita i matbutiken). BioFood och Alpha Plus är två bra märken. Det finns kokosolja både med och utan smak.

  Ha det bra!
  Alexandra

  SvaraRadera