fredag 11 mars 2011

Muskeluppbyggnad & återhämtning

Avslutade veckan med ett föredrag på Balance i Solna. Gruppen var klart överrepresenterat av killar (14 killar o 1 tjej..) och hade önskat inriktning mot muskeluppbyggnad och effektiv träning. Sagt & gjort! Vi pratade återhämtning, protein & energibalans. Sedan tog Hernan & Simon över för att prata om styrketräning och till sist... ett mördarpass på Balance. Hoppas att de sen åt ordentligt och mår bra imorgon! :) Det var iaf riktigt roligt att föreläsa för dem - massor av frågor och debatt!


Lite av vad jag pratade om:
 • RIK för hälsa & välmående - Regelbundenhet, Individuell kosthållning & Kvalité på maten.
 • Tillräcklig mängd mat. Har du svårt att gå upp i vikt? Lägg till energirika livsmedel som tex: nötter & frön, oliv-/rapsolja, fetare mjölkprodukter. Matiga mellanmål är viktigt - inte bara en frukt utan kombinera med fil/yoghurt/mjölk/keso/kesella.
 • Proteinbehovet är större hos personer som vill öka i muskelmassa och tränar mycket styrketräning; 2 g/kroppskilovikt. Det finns de som rekommenderar en ändå större mängd, upp mot 3-4 gram/kroppskilovikt men det saknas vetenakapligt stöd för detta. Ett överskott av protein kan dessutom omvandlas till fett vilket inte alltid är önskvärt..

 • Proteinpulver? Är ok pga praktiska skäl men mat fungerar lika bra! Mjölk har dessutom visat sig i ett flertal studier vara den bästa återhämtningsmåltiden. Vi pratade lite om skillnaden mellan kasein & vassle också.
 • Tajming av mellanmålen: Protein + "långsam kolhydrat" 1 timma före träning, tex Grov macka & pålägg eller fil & musli. Protein + "snabb kolhydrat" direkt efter träning, tex mjölk & russin eller fil, banan & torkade aprikoser.
 • Jag tog upp 2 riktiga case med olika målsättningar. "Petter" som ville gå upp i vikt och "Fredrik" som ville gå ner i vikt. Vi tittade först på vad de åt och diskuterade igenom vilka förändringar som krävdes.

Nu ska jag ta helg! På måndag morgon ska jag undervisa på Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa; första gången jag är där och det ska bli riktigt kul. Tvära kast alltså; från muskeluppbyggnad till hudvård!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Jag blandar proteinpulver i mjölken. Är det ok?

  SvaraRadera
 2. Är det bra att dricka grädde om man vill gå upp i vikt? Hur mycket och hur ofta? Eller får man hjärt- och kärlsjukdomar av det? Jag har provat olja, nötter, avokado allt man kan tänka sig men det händer inget på vågen.

  SvaraRadera