måndag 18 maj 2009

GI Polka

Hittade den här godispåsen i min lokala matbutik - Lågkalori Polkakarameller! På baksidan står det: "Lågt Glykemiskt Index & endast 2,4 kcal/gram". Det här ska förstås vara ett attraktivt säljargument... Vilken tur att konsumenterna är lite mer svårflirtade idag, eller? Jag hoppas det!

Polkagrisarna är söta i smaken och har blivit det med hjälp av olika typer av sötningsmedel. På framsidan står det "sockerfria", och istället har sockeralkoholer använts. Sockeralkholer (precis som socker) ger energi och påverkar blodsockret, och framställs ur naturliga sockerarter. Eftersom upptag av sockeralkholer sker långsammare och de inte innehåller lika många kcal som socker klassas de som sötningsmedel.

Är 2,4 kcal per gram verkligen så lågt....? Inte för att jag är så mycket för kaloriräkning men lite intressant att jämföra ändå:
  • Gräddglass innehåller 2 kcal per gram
  • Korv innehåller 2 kcal per gram
  • Kanelbulle innehåller 3 kcal per gram
  • Socker innehåller 4 kcal per gram

Hellre äta några rutor mörk choklad (5 kcal per gram) eller riktiga polkagrisar (4 kcal per gram) och istället äta lite mindre. Don´t fake it, make it! Det är alltid den naturliga råvaran som är bäst tycker jag.

Många brukar fråga mig om sötningsmedel. Det finns inget 100 procentigt svar på om sötningsmedel är bra för oss eller ej eftersom det inte finns tillräcklig vetenskaplig grund för hur det påverkar våra kroppar. Aspartam misstänks orsaka allergier, tumörer och ev. nervskador, och man har sett att personer som dricker lightdrycker har blivit hungriga och oroliga, vilket resulterar i att man äter mer. För min del behövs inga bevis, jag anser att man bör undvika sötningsmedel helt och hållet. Njut hellre lite mer sällan av den riktiga varan!

Alexandra x

1 kommentar:

  1. Men, om man bakar en del..som sockerkaka eller kladdkaka och vill vara lite hälsosam. Hur ersätten man bäst sockret mot något annat, utan att förstöra den goda smaken.

    SvaraRadera